Europese Commissie stelt herziene richtsnoeren voor staatssteun ter bevordering van risicofinanciering vast
Nieuwsbericht | 10-12-2021
Het gaat om Mededeling C (2021)8712 final van 6 december 2021 inzake de herziene richtsnoeren inzake staatssteun ter bevordering van risicofinancieringsinvesteringen (hierna: de richtsnoeren risicofinanciering). De Nederlandstalige versie van de herziene richtsnoeren is nog niet gepubliceerd in het Publicatieblad maar momenteel hier te downloaden (via de link onder het kopje ‘Risk finance guidelines as from 1 january 2022’). De herziene richtsnoeren zijn van toepassing met ingang van 1 januari 2022. Achtergrond De richtsnoeren risicofinanciering bevatten de voorwaarden waaronder staatssteun van lidstaten ter bevordering van investeringen in risicofinanciering als verenigbaar met de interne markt kan worden beschouwd. De richtsnoeren zijn van toepassing op alle steunmaatregelen voor risicofinanciering die niet binnen het toepassingsgebied van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV) vallen, waardoor lidstaten onder bepaalde voorwaarden steunmaatregelen voor risicofinanciering rechtstreeks kunnen uitvoeren zonder voorafgaande aanmeldingsprocedure bij de Commissie te hoeven doorlopen. Dit kan bijvoorbeeld in het geval van start-ups en kmo's en voor bedragen tot 15 miljoen euro per begunstigde.
De bepalingen van de AGVV inzake risicofinancieringssteun worden ook herzien om ook voor regelingen met een groepsvrijstelling verdere vereenvoudiging te bewerkstelligen en ervoor te zorgen dat de bepalingen in overeenstemming blijven met de herziene richtsnoeren risicofinanciering. De Commissie heeft over de voorgestelde wijzigingen van de AGVV in oktober 2021 al een openbare raadpleging gepubliceerd (zie ook dit ECER-bericht).
De herziene richtsnoeren Risicofinancieringssteun betreft een belangrijk instrument voor lidstaten om met name innovatieve en op groei gerichte start-ups, kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) en bepaalde soorten ondernemingen met middelgrote marktkapitalisatie (midcaps) in de beginfase van hun ontwikkeling te ondersteunen. Dergelijke ondernemingen kunnen ondanks hun potentieel toch moeilijkheden ondervinden bij het verkrijgen van toegang tot financiering. Om dit marktfalen aan te pakken, bieden de richtsnoeren risicofinanciering lidstaten de mogelijkheid om deze financieringskloof onder bepaalde voorwaarden met goed uitgewerkte financiële instrumenten en fiscale maatregelen aan te pakken. Met behulp van staatssteun kunnen extra particuliere investeringen worden aangetrokken voor de in aanmerking komende start-ups, kmo's en midcaps.
Voor de goedkeuring van de herziene richtsnoeren risicofinanciering voerde de Commissie een evaluatie van de huidige regels uit in 2019 (zie ook dit ECER-bericht). Ook vond er in mei 2021 een raadpleging van alle belanghebbenden plaats over de voorgestelde herziene tekst van de richtsnoeren (zie hierover ook de website van de Europese Commissie (EN)). Uit de evaluatie en de raadpleging bleek dat de richtsnoeren risicofinanciering geschikt zijn voor het beoogde doel, maar ook dat er een aantal gerichte aanpassingen nodig was ter verduidelijking, verdere stroomlijning en verdere vereenvoudiging.
De herziene richtsnoeren risicofinanciering beogen:
Meer informatie :
Persbericht Europese Commissie Website Europese Commissie: staatssteun (EN) ECER-dossier: staatssteun