Europese Commissie verzoekt om input op DSA-richtsnoeren voor online bescherming van minderjarigen
Nieuwsbericht | 08-08-2024
Op 31 juli 2024 deed de Europese Commissie een openbare oproep om bevindingen en meningen te delen over de in het kader van de Digitale dienstenverordening (DSA) door de Commissie opgestelde beschermingsrichtsnoeren voor minderjarigen in online omgevingen. De Commissie nodigt alle belanghebbenden uit om deel te nemen aan de oproep tot het indienen van bijdragen, met name door ondersteunende wetenschappelijke rapporten en onderzoek te leveren.
De beschermingsrichtsnoeren dienen handvatten te gaan bieden voor hoe onlineplatforms een hoog niveau van privacy, veiligheid en beveiliging voor minderjarigen moeten waarborgen conform de DSA. De richtsnoeren moeten nog goedgekeurd worden.
Onlineplatforms moeten er ingevolge de richtsnoeren voor zorgen dat de rechten en belangen van kinderen centraal staan bij het ontwerpen van hun diensten. Platforms zullen een risicogebaseerde aanpak moeten hanteren, regelmatig effectbeoordelingen moeten uitvoeren en maatregelen moeten nemen om mogelijke risico's voor minderjarigen als gevolg van hun diensten te beperken. De werkzaamheden van de Commissie en de lidstaten voor een geharmoniseerde aanpak van leeftijdsverificatie zullen ook in de richtsnoeren worden opgenomen.
Met uitzondering van micro- en kleine ondernemingen zullen de richtsnoeren voor de bescherming van minderjarigen van toepassing zijn op alle onlineplatforms die toegankelijk zijn voor minderjarigen, met inbegrip van platforms die niet bedoeld zijn voor minderjarigen maar toch minderjarige gebruikers hebben (bijvoorbeeld als gevolg van ontoereikende mechanismen voor leeftijdsverificatie).
De oproep tot het indienen van input op de richtsnoeren blijft open staan tot 30 september 2024. De Commissie zal de ontvangen feedback gebruiken voor het opstellen van de definitieve richtsnoeren. Een aparte raadpleging over de ontwerprichtsnoeren vindt plaats vóór zomer 2025.
Meer informatie: Nieuwsbericht Europese Commissie ECER-dossier: Digitalisering