Europese Commissie Von der Leyen II gaat aan de slag

Contentverzamelaar

Europese Commissie Von der Leyen II gaat aan de slag

Nu het Europees Parlement heeft ingestemd met het volledige nieuwe college van EU-commissarissen, inclusief de nieuwe hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, kan de nieuwe leiderschapsperiode van de Europese Commissie per 1 december 2024 aanvangen.

Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft op 27 november 2024 – in het verlengde van haar voorstel uit september (zie ook dit ECER-bericht) en na instemming van het Europees Parlement- haar definitieve team en het programma voor de nieuwe ambtsperiode van de Europese Commissie 2024-2029 gepresenteerd.
Centraal in het werkprogramma staat het zogenoemde “Competitiveness Compass”, een strategisch raamwerk gericht op innovatie, duurzaamheid en economische weerbaarheid binnen de Europese Unie. Het programma zet in op het versterken van de concurrentiepositie van de Unie in huidige wereld. Eerder presenteerde von der Leyen al de Politieke richtsnoeren voor de Europese Commissie (zie ook dit ECER-bericht).

Commissievoorzitter Von der Leyen zei onmiddellijk aan de slag te gaan en zij presenteerde tegelijk het eerste grote initiatief van de nieuwe Europese Commissie, namelijk het voornoemde kompas voor concurrentievermogen.
Dit Competitiveness Compass is gebouwd op drie pijlers. De eerste pijler ziet op het dichten van de innovatiekloof met de VS en China. De voor het eerst benoemde speciale EU- commissaris voor Start-Ups, Onderzoek en Innovatie speelt hierbij een belangrijke rol. De tweede pijler is de Clean Industrial Deal die nog gepresenteerd zal worden, als aanvulling op de European Green Deal. De derde pijler omvat de economische veiligheid van de EU en het verminderen van afhankelijkheden daarbij.
Ook ging Von der Leyen in op de geopolitieke situatie in de wereld en de rol van de Unie in dat verband. Daarbij werd benadrukt dat het versterken van de veiligheid van de EU van cruciaal belang is en werden de lidstaten opgeroepen om meer uit te geven aan defensie.
 

Achtergrond
Het nieuwe team van EU-commissarissen is tussen 4 en 12 november bevraagd en gehoord door het Europees Parlement. In deze hoorzittingen zijn de beoogde commissarissen beoordeeld op hun geschiktheid om de taken uit te voeren in het kader van de portefeuilles die aan hen zijn toegewezen. Op 27 november 2024 heeft het Europese Parlement de nieuwe samenstelling goedgekeurd. De Europese Commissie moet formeel worden benoemd door de Europese Raad, zoals beschreven in artikel 17, lid 7, van het EU-Verdrag.

De nieuwe EU-commissarissen
Drie uitvoerende vicevoorzitters hebben een dubbele functie. Naast hun taken als EU-commissaris op hun respectievelijke portefeuilles, zijn zij als vicevoorzitter verantwoordelijk voor een van de drie kernthema's op de agenda van de voorzitter von der Leyen. Het gaat om:

Uitvoerend vicevoorzitter Teresa Ribera Rodríguez (Spanje) coördineert de werkzaamheden inzake Mededinging en is daarnaast verantwoordelijk voor het onderwerp Schone, Rechtvaardige en Concurrerende Transitie;

Uitvoerend vicevoorzitter Henna Virkkunen (Finland) is verantwoordelijk voor de coördinatie van Digitale en Grensverleggende Technologieën. Zij is ook belast met het onderwerp Technologische Soevereiniteit, Veiligheid en Democratie;

Uitvoerend vicevoorzitter Stéphane Séjourné (Frankrijk) coördineert de portefeuille Industrie, kmo’s en interne markt, en is tevens belast met het onderwerp Welvaart en Industriële Strategie.

De andere aangewezen vijf vicevoorzitters zijn:

Kaja Kallas (Estland): Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid/ vicevoorzitter;

Uitvoerend vicevoorzitter Roxana Mînzatu (Roemenië) – Sociale Rechten, Vaardigheden, Hoogwaardige Banen en Paraatheid;

Uitvoerend vicevoorzitter Raffaele Fitto (Italië) – Cohesie en Hervormingen;

Maroš Šefčovič (Slowakije) - Handel en Economische Veiligheid / Interinstitutionele Betrekkingen en Transparantie;

Valdis Dombrovskis (Letland) - Economie en Productiviteit / Uitvoering en Vereenvoudiging;

Dubravka Šuica (Kroatië) - Middellandse Zeegebied.

De overige commissarissen zijn:

Olivér Várhelyi (Hongarije) - Gezondheid en Dierenwelzijn;

Wopke Hoekstra (Nederland) - Klimaat, Netto nul en Schone Groei;

Andrius Kubilius (Litouwen) - Defensie en Ruimtevaart;

Marta Kos (Slovenië) – Uitbreiding EU;

Jozef Síkela (Tsjechië) - Internationale Partnerschappen;

Costas Kadis (Cyprus) - Visserij en Oceanen;

Maria Luís Albuquerque (Portugal) - Financiële Diensten en de Spaar- en investeringsunie;

Hadja Lahbib (België) - Paraatheid en Crisisbeheer / Gelijkheid;

Magnus Brunner (Oostenrijk) - Binnenlandse Zaken en Migratie;

Jessika Roswall (Zweden) - Milieu, Waterweerbaarheid en een Concurrerende Circulaire Economie;

Piotr Serafin (Polen) - Begroting, Fraudebestrijding en Openbaar Bestuur;

Dan Jørgensen (Denemarken) - Energie en Huisvesting;

Ekaterina Zaharieva (Bulgarije) - Start-ups, Onderzoek en Innovatie;

Michael McGrath (Ierland) - Democratie, Justitie, Rechtsstaat en Consumentenbescherming;

Apostolos Tzitzikostas (Griekenland) - Duurzaam Vervoer en Toerisme;

Christophe Hansen (Luxemburg) - Landbouw en Voedsel;

Glenn Micallef (Malta) - Intergenerationele Rechtvaardigheid, Jeugd, Cultuur en Sport.

Meer informatie: