Europese defensiesamenwerking: 13 nieuwe PESCO projecten
Nieuwsbericht | 12-11-2019
Vijf van de nieuwe projecten zijn gericht op opleiding , onder meer op het gebied van cyberbeveiliging, duiken, tactische training, medische kwesties, en chemische, biologische, radiologische en nucleaire defensie. Andere projecten zijn gericht op het versterken van de gezamenlijke acties van de EU en op de ontwikkeling van capaciteit op zee, in de lucht en in de ruimte.
De Raad keurde de eerste reeks van 17 projecten formeel goed op 6 maart 2018 en de tweede reeks van 17 projecten op 20 november 2018.
De Raad nam op 11 december 2017 een besluit tot instelling van de PESCO aan. De PESCO maakt nauwere samenwerking op veiligheids- en defensiegebied tussen EU‑lidstaten mogelijk. Dit permanente kader voor samenwerking inzake defensie biedt lidstaten die dit willen en kunnen de mogelijkheid om samen defensievermogens te ontwikkelen, in gezamenlijke projecten te investeren, of de operationele paraatheid en bijdrage van hun krijgsmacht op te voeren.
De 25 lidstaten die deelnemen aan de PESCO zijn: België, Bulgarije, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden.
Bijgewerkt overzicht van de gezamenlijke PESCO-projecten
Permanente gestructureerde samenwerking (PESCO) - Factsheet