Eurostat presenteert statistisch overzicht van de bereikte vooruitgang in duurzame ontwikkelingsdoelstellingen
Nieuwsbericht | 30-05-2022
Het gaat om het rapport van Eurostat genaamd “ Sustainable development in the European Union — 2022 monitoring report on progress towards the SDGs in an EU context ” (EN). Geconstateerd wordt dat het instrument NextGenerationEU dat de Europese Commissie in reactie op de COVID-19-pandemie heeft uitgewerkt, en de hervormingen en investeringen waarin de plannen voor herstel en veerkracht van de lidstaten voorzien, tevens een belangrijke bijdrage gaan leveren om de doelstellingen van duurzame ontwikkeling (Sustainable Development Goals (SDG’s) in de EU in de toekomst te verwezenlijken.
Achtergrond De duurzame ontwikkelingsdoelstellingen staan al geruime tijd centraal in de Europese beleidsvorming. Zij zijn verankerd in de Europese Verdragen en geïntegreerd in belangrijke projecten, sectorale beleidsmaatregelen (zoals de Mededeling van de Commissie uit 2016 over Europese duurzaamheidsdoelstellingen) en initiatieven van de Commissie-Von der Leyen. De Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling met 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (zie website Europese Commissie), die in september 2015 door de Verenigde Naties werden goedgekeurd, hebben een nieuwe impuls gegeven aan de wereldwijde inspanningen om duurzame ontwikkeling te bereiken.
De EU heeft zich verbonden de Agenda 2030 te verwezenlijken en uit te voeren, zoals uiteengezet in “ De Europese Green Deal ” en het werkdocument van de diensten van de Commissie uit 2020 “ Delivering on the UN's Sustainable Development Goals — A comprehensive approach ” (EN).
Het nu verschenen rapport van Eurostat is alweer de zesde jaarlijkse monitoring, waarmee Eurostat in 2017 is begonnen. Zij is gebaseerd op de indicatoren voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de EU die zijn ontwikkeld om de vooruitgang bij het bereiken van de doelstellingen in een EU-context te monitoren (zie ook de informatie van de Europese Commissie over specifieke EU-indicatoren en over de databank met indicatoren).
Belangrijkste bevindingen Volgens het rapport heeft de EU de afgelopen vijf jaar aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het bereiken van vijf duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en gematigde vooruitgang bij de meeste andere. Meer in het bijzonder:
De indicator voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de EU wordt elk jaar herzien. De voor het rapport van 2022 vastgestelde indicator is herzien om die in overeenstemming te brengen met het 8e milieuactieprogramma en de nieuwe doelstellingen van het actieplan voor de Europese pijler van sociale rechten . Er is ook een betere analyse van de overloopeffecten met betrekking tot de CO2-emissies, de bodemvoetafdruk, de materiaalvoetafdruk en de bruto toegevoegde waarde die buiten de EU door consumptie in de EU worden gegenereerd. Tot slot bevat het rapport een specifieke analyse van de impact van COVID-19 op de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.
Meer informatie Persbericht Europese Commissie ECER-dossier : Milieu