Extra Europese Raad over Pittsburgh

Contentverzamelaar

Extra Europese Raad over Pittsburgh

Er zal naar alle waarschijnlijkheid een extra Europese Raad worden ingelast op 17 september 2009 met het oog op de bijeenkomst van G-20 op 24 september 2009 in Pittsburgh. Op die bijeenkomst zal worden gesproken over de hervorming van het financiële systeem, ter voorkoming van een tweede kredietcrisis. De EU wil graag met een gecoördineerd standpunt naar buiten komen. Daarom wordt een extra Europese Raad nodig geacht. Het is bovendien de vraag of de Italiaanse premier Berlusconi meewerkt aan de top. Hij haalde hard uit naar Brussel, na aanhoudende kritiek op het Italiaanse asielbeleid.

In de media wordt gespeculeerd over een wezenlijk verschil van inzicht tussen enkele lidstaten over de aanpak van de financiële crisis. Frankrijk zou een voorstander zijn van ingrijpende hervormingen. Het VK daarentegen, als gastheer voor veel financiële organisaties, wil liever geen overkoepelend toezicht op de financiële markten. Inmiddels lijkt Brown, zo blijkt uit interviews die hij heeft gegeven, zijn standpunt enigszins te hebben gematigd.

Of minister-president Balkenende aanwezig zal zijn op deze Europese Raad is nog onzeker. 17 september 2009 is twee dagen na Prinsjesdag. Dan vinden in de Tweede Kamer de Algemene Politieke Beschouwingen plaats. De M-P neemt samen met minister Verhagen deel aan de bijeenkomst in Pittsburgh.

Premeir Berlusconi van Italië heeft gedreigd de Europese Raad te boycotten, als individuele Eurocommissarissen niet ophouden met hun kritiek op het Italiaanse asielbeleid. Hij is van mening dat uitsluitend Commissievoorzitter Barroso mag spreken over dit onderwerp.