Frontex krijgt kritiek van Human Rights Watch

Contentverzamelaar

Frontex krijgt kritiek van Human Rights Watch

Mensenrechtenorganisatei Human Rights Watch heeft een kritisch rapport gepubliceerd over de activiteiten van Frontex in Griekenand. Volgens het rapport maakt het EU-agentschap zich schuldig aan schendingen van mensenrechten door migranten over te dragen aan de Griekse autoriteiten. Frontex heeft verklaard blij te zijn met het rapport en de aanbevelingen serieus te nemen.

Frontex is het Europees Agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de lidstaten van de EU. Het coƶrdineert Frontex-missie POSEIDON, een grensbewakingsoperatie in Griekenland. In 2010 vormde Frontex een Rapid Border Intervention Team (RABIT) aan de Grieks-Turkse grens (langs de rivier de Evros). Tijdens deze missie hebben grenswachten die meededen aan de missie (ingezet door andere lidstaten) migranten overgedragen aan de Griekse autoriteiten.

De omstandigheden voor migranten in de opvangfaciliteiten Griekenland zijn in strijd met de mensenrechten. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens geoordeeld.

Frontex zegt in een reactie erg bezorgd te zijn over de situatie in Griekenland, maar benadrukt er ook niet verantwoordelijk voor de zijn. Dat is de lidstaat in kwestie zelf. Verder verklaart Frontex het EU-Handvest te respecteren. Met de nieuwste wijziging van de Frontex-verordening krijgt Frontex meer mogelijkheden om te reageren op schendingen van mensenrechten, zoals het opschorten of beƫindigen van operationele acties in het geval van een ernstige schending van mensenrechten.