Groen licht voor EU-verordening ter versterking van het Europese halfgeleiderecosysteem (Chipverordening)

Contentverzamelaar

Groen licht voor EU-verordening ter versterking van het Europese halfgeleiderecosysteem (Chipverordening)

De Chipverordening heeft tot doel voorwaarden te scheppen voor de ontwikkeling van een Europese industriƫle basis op het gebied van halfgeleiders, moet investeringen aantrekken, onderzoek en innovatie bevorderen en Europa voorbereiden op mogelijke toekomstige crises in verband met de levering van chips.

Achtergrond

Chips zijn kleine apparaatjes bestaande uit halfgeleiders (materialen die elektriciteit kunnen doorlaten of tegenhouden) die grote hoeveelheden informatie kunnen opslaan of wiskundige en logische bewerkingen kunnen uitvoeren. Ze zijn essentieel voor allerlei producten voor dagelijks gebruik, van kredietkaarten tot auto's of smartphones. Met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en 5G-netwerken zullen de vraag naar en de marktkansen voor chips en halfgeleiders waarschijnlijk aanzienlijk toenemen.

Op dit moment is Europa te afhankelijk van chips uit het buitenland. De industrie en andere strategische sectoren zoals gezondheid, defensie en energie hebben te maken gehad met leveringsproblemen en tekorten. Daarom presenteerde de Europese Commissie op 9 februari 2022 een voorstel voor een verordening tot vaststelling van een kader voor maatregelen ter versterking van het Europese ecosysteem voor halfgeleiders (Chipverordening). Na onderhandelingen tussen de Raad en het Europees Parlement is de verordening vastgesteld (verordening 2023/1781) en op 18 september 2023 in het EU-Publicatieblad gepubliceerd.

De chipverordening

De chipverordening moet de kwetsbaarheid en afhankelijkheid van de EU van buitenlandse actoren verminderen en tegelijkertijd de industriƫle basis van de EU voor chips versterken, nieuwe kansen voor bedrijven maximaliseren en hoogwaardige banen scheppen. Dat zal ten goede komen aan de leveringszekerheid, de veerkracht en de technologische soevereiniteit van de EU op het gebied van chips.

Meer informatie: