Hoorzittingen nieuwe Commissarissen in EP

Contentverzamelaar

Hoorzittingen nieuwe Commissarissen in EP

Deze week zijn de hoorzittingen van het Europees Parlement met de beoogde leden van de nieuwe Europese Commissie van start gegaan. Alle 27 kandidaat-commissarissen worden gehoord door de parlementaire commissies die bevoegd zijn voor hun portefeuille. De Zweedse kandidaat Cecilia Malmström (Handel) beet op 29 september het spits af. De Nederlandse kandidaat Frans Timmermans wordt op dinsdag 7 oktober als laatste door het Europees Parlement gehoord.

Voorafgaand aan de hoorzittingen heeft iedere kandidaat-Commissaris vijf schriftelijke vragen ontvangen. De antwoorden hierop moesten voor de hoorzittingen worden ingeleverd. De vragen en antwoorden zijn gepubliceerd op de site van de Europese verkiezingen (klik voor meer gegevens op de namen van de kandidaat-commissarissen)

Tijdens de hoorzittingen geeft iedere kandidaat een openingstoespraak van maximaal 15 minuten en moet daarna vragen beantwoorden van parlementaire commissie(s), verantwoordelijk voor de voorgestelde portefeuille van de kandidaat. De parlementaire commissie(s) kunnen de kandidaat-commissaris vragen naar zijn/haar plannen, politieke prioriteiten, kennis van het beleidsveld en hoe hij/zij tegemoet gaat komen aan de door voorzitter Juncker geformuleerde beloften. Deze beloften staan in de zgn. mission letters die Juncker eerder heeft gestuurd aan de kandidaat-Commissarissen. Deze bevatten ook een beschrijving van ieders bevoegdheden en rol binnen de nieuwe Commissie. De hoorzittingen zijn live te volgen.

Na afloop van de hoorzitting zal er een evaluatievergadering plaatsvinden binnen de verantwoordelijke commissie(s), gevolgd door een debat en stemming in de plenaire vergadering van het Europees Parlement. Lees ook het eerdere ECER-bericht over deze procedure.

Zie ook:

-          Infografiek hoorzittingen kandidaat-Commissarissen

-          Programmering van de hoorzittingen