Na Mediterrane Unie nu ook Oostelijk Partnerschap

Contentverzamelaar

Na Mediterrane Unie nu ook Oostelijk Partnerschap

De EU heeft een zogenoemd ‘Oostelijk partnerschap’ gesloten met Oekraïne, Georgië, Moldavië, Armenië, Wit-Rusland en Azerbeidzjan. Het Partnerschap heeft als doel de betrekkingen tussen de EU en deze landen te versterken. Het is nadrukkelijk niet aan de orde dat deze landen op den duur kunnen toetreden tot de EU, zo heeft het Tsjechische voorzitterschap van de EU verklaard. De Partnerschappen zijn een trend te noemen in de externe betrekkingen van de EU.

Het Oostelijk Partnerschap was oorspronkelijk een initiatief van Polen en Zweden. Het voorstel kwam in navolging van de oprichting van de Mediterrane Unie, een partnerschap van de EU met de landen rond de Middellandse Zee. De Europese Commissie heeft het initiatief van Polen en Zweden overgenomen in december 2008. In maart 2009 heeft de Europese Raad zich achter de sluiting van het akkoord geschaard.

Het partnerschap heeft als doel de versterking van de bilaterale betrekkingen tussen de EU en de partnerlanden en de vestiging van een multilaterale structuur van de EU met de partnerlanden onderling. De versterking van de bilaterale betrekkingen zal onder andere plaatsvinden door middel van:

• Associatieakkoorden (als de landen voldoende vooruitgang boeken op gebieden als democratie en mensenrechten).
• Vrijhandelsakkoorden
• Versoepeling van personenverkeer
• Versterking van rechtsstaat en wetgeving
• Versterkte samenwerking op het gebied van energievoorzieningszekerheid
• Steun voor economische en sociale ontwikkelingen.

Innovatief element is het opzetten van de zogenaamde thematische platforms, op basis waarvan de partnerlanden en de EU informatie uitwisselen op het gebied van democratie, goed bestuur en stabiliteit; economische integratie en afstemming met EU-beleid; energiezekerheid; contacten tussen de bevolking van de landen.

Lees hier de gezamenlijke verklaring van de top over het Oostelijk Partnerschap op 7 mei 2009 te Praag (Engels).

Lees hier het advies van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) over het Oostelijk Partnerschap