Nederland wil toezicht begrotingen door de Commissie
Nieuwsbericht | 11-09-2011
Volgens het kabinet lost het verhogen van het EFSF of de invoering van eurobonds de crisis niet op. Hiervoor dient het beleid van de lidstaten te veranderen. Dit moet worden afgedwongen door onafhankelijk toezicht in te voeren en sancties te stellen op overtreding van de begrotingsafspraken.
Er zijn de afgelopen tijd al afspraken gemaakt om de begrotingsdiscipline te versterken. Zo kwamen de eurolanden en enkele niet-eurolanden een ‘Europluspact’ overeen en wordt er momenteel nog onderhandeld met het EP over het zogenoemde ‘sixpack’ op het terrein van governance. Het kabinet wil echter verder gaan dan deze lopende initiatieven om begrotingsdiscipline en deugdelijk economisch beleid af te dwingen.
Zondaars moeten geleidelijk onder ‘curatele’ komen te staan van een daartoe aangewezen Commissaris, namens de partners in de Eurozone. Hiervoor moet deze Commissaris volgens het kabinet beschikken over een zogenoemde ‘interventieladder’:
In het kader van de interventieladder wil het kabinet verder dat het ook mogelijk wordt om het stemrecht op te schorten van lidstaten die onder curatele gesteld zijn. Lidstaten die niet bereid zijn zich onder curatele te laten stellen, kunnen ervoor kiezen gebruik te maken van de mogelijkheid uit de eurozone te treden. De Commissie heeft hier op gereageerd door te zeggen dat wat de Commissie betreft geen enkele lidstaat de euro kan verlaten.