Politiek akkoord bereikt over de CER-Richtlijn
Nieuwsbericht | 01-07-2022
Het akkoord betreft het voorstel van de Europese Commissie van december 2020 voor de richtlijn inzake de veerkracht van kritieke entiteiten (CER-richtlijn). De nieuwe richtlijn vervangt de richtlijn betreffende Europese kritieke infrastructuur (ECI-richtlijn nr. 2008/114) van 2008. Zowel de Mededeling (COM (2020) 605) over de EU-strategie voor de veiligheidsunie 2020-2025 van de Commissie (zie ook website Commissie) uit juli 2020 als de Mededeling (COM (2020) 795) over de agenda voor terrorismebestrijding voor de EU uit december 2020 beklemtonen het belang van het verzekeren van veerkracht van kritieke infrastructuur ten aanzien van fysieke en digitale risico's.
Door een ruimer sectoraal toepassingsgebied zullen lidstaten en de zogenoemde kritieke entiteiten in staat zijn om beter in te spelen op de onderlinge afhankelijkheden en mogelijke kettingreacties bij een incident. De richtlijn bestrijkt elf sectoren: energie, vervoer, bankwezen, infrastructuur van de financiële markten, gezondheid, drinkwater, afvalwater, digitale infrastructuur, overheidsdiensten, ruimte en voedsel.
Het voorstel voor de CER-richtlijn introduceert nieuwe regels om de veerkracht van kritieke entiteiten te versterken:
Nadat het politieke akkoord dat nu door het Europees Parlement en de Raad is bereikt formeel is goedgekeurd door de medewetgevers en zodra de richtlijn in het Publicatieblad is bekendgemaakt, zal zij 20 dagen na de bekendmaking in werking treden. De lidstaten zullen de elementen van de richtlijn dan vervolgens binnen 21 maanden in nationaal recht moeten omzetten.
Meer informatie Persbericht Europese Commissie ECER-dossier: Digitalisering