Rol van organen voor gelijke behandeling in de hele EU versterkt door twee nieuwe EU-richtlijnen
Nieuwsbericht | 31-05-2024
Achtergrond
Organen voor gelijke behandeling spelen een fundamentele rol in de non-discriminatie-architectuur van de EU. Het zijn overheidsorganisaties die slachtoffers van discriminatie bijstaan, discriminatiekwesties monitoren en daarover verslag uitbrengen, en bijdragen tot de bewustmaking van de rechten van mensen en de waarde van gelijkheid.
Op 7 december 2022 presenteerde de Europese Commissie twee richtlijnvoorstellen voor een versterkt kader voor organen voor gelijke behandeling (zie het ECER-bericht over het voorstel). Het eerste richtlijnvoorstel heeft tot doel om bindende normen vast te stellen voor organen voor gelijke behandeling op het gebied van gelijke behandeling en gelijke kansen voor vrouwen en mannen in arbeid en beroep, met inbegrip van arbeid als zelfstandige. Het tweede richtlijnvoorstel heeft tot doel bindende normen vast te stellen voor organen voor gelijke behandeling op het gebied van:
Na onderhandelingen tussen de Raad en het Europees Parlement is het eerste richtlijnvoorstel aangenomen, en is die richtlijn op 29 mei 2024 in het EU-Publicatieblad verschenen (Richtlijn (EU) 2024/1500). Daarnaast stemde de Raad na goedkeuring van het Europees Parlement in met het tweede richtlijnvoorstel, en is die richtlijn eveneens op 29 mei 2024 in het EU-Publicatieblad verschenen (Richtlijn (EU) 2024/1499).
De richtlijnen
De richtlijnen stellen voor de hele EU gemeenschappelijke minimumeisen vast voor instanties voor gelijke behandeling op een aantal belangrijke gebieden, waaronder:
De lidstaten hebben twee jaar de tijd om hun nationale wetgeving aan te passen aan de bepalingen van de richtlijnen.
Meer informatie: