Skouris herkozen tot president EU-Hof

Contentverzamelaar

Skouris herkozen tot president EU-Hof

De benoeming van ‘Chief Justice’ in het Amerikaanse Hooggerechtshof blijft ook in de Europese media niet onopgemerkt. Met de verkiezing van de hoogste Europese rechter daarentegen lijkt dat wel het geval. Op 7 oktober 2009 werd de Griek Vassilios Skouris herverkozen tot president van het EU-Hof voor een periode van 3 jaar. En er werden nog meer kaarten geschud bij het Hof.

Nu zijn er natuurlijk wel verschillen. Zo wordt de president van het Hof niet benoemd door de politiek, maar uit het midden van de rechters. Ander verschil is dat de Amerikaanse benoeming voor het leven is.

Vassilios Skouris is sinds 7 oktober 2003 president van het Hof. Hij wordt geroemd omdat hij een belangrijke verandering bij het Hof, de overgang van 15 lidstaten naar 27 lidstaten, in goede banen heeft geleid.

Verder werd bekend welke rechters president van een kamer van het Hof worden.

Als president van een kamer van vijf rechters zijn gekozen, voor een periode van drie jaar: Antonio Tizzano (IT, eerste kamer), José Narciso da Cunha Rodrigues (POR, tweede kamer), Koen Lenaerts (BEL, derde kamer), en Jean-Claude Bonichot (FRA, vierde kamer).

Als president van een kamer van drie rechters zijn gekozen, voor een periode van één jaar: Egils Levits (LET, vijfde kamer), Pernilla Lindh (ZW, zesde kamer) Rosario Silva de Lapuerta (ES, zevende kamer, en Camelia Toader (ROE, achtste kamer).

De Italiaan Paolo Mengozzi is verkozen tot eerste advocaat-generaal bij het Hof voor de periode van één jaar. Hij volgt de Britse Eleanor Sharpston op.