Vacature BZ: Senior Jurist Europees recht

Contentverzamelaar

Vacature BZ: Senior Jurist Europees recht

De afdeling Europees recht (ER) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) heeft een vacature beschikbaar voor een Senior jurist Europees recht (schaal 12). Als Senior jurist werk en schrijf je mee aan de Nederlandse inbreng in Hofzaken bij het Hof van Justitie van de Europese Unie (EU-Hof). Daarnaast werk je samen met de agenten van de Minister van Buitenlandse Zaken die namens de Nederlandse regering de procesvoering doen voor het EU-Hof, het EU-Gerecht en het EVA-Hof. Solliciteren is mogelijk tot 17 februari 2022.

Het gaat om deze vacature op de website van Werken voor Nederland. Solliciteren op deze vacature is alleen mogelijk via die website. 

Functieomschrijving

Werken aan complexe dossiers met mooie juridische puzzels. Bijdragen aan procesvoering en advisering in zaken bij het EU-Hof. En deelnemen aan overleggen en werkgroepen met verschillende ministeries. Als senior jurist Europees recht heb je een zeer afwisselende baan in de dynamische omgeving van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. 

Je maakt deel uit van de afdeling Europees recht binnen de directie Juridische Zaken. Hier werk en schrijf je mee aan de Nederlandse inbreng in Hofzaken bij het Hof van Justitie van de Europese Unie (EU-Hof). Je werkt samen met de agenten van de minister van Buitenlandse Zaken die namens de Nederlandse regering de procesvoering doen voor de Europese hoven, dus het EU-Hof en het Gerecht en Europese Vrijhandelsassociatie (EVA-Hof).

Jij doet onder meer jurisprudentieonderzoek, hebt contact met de betrokken vakdepartementen en stelt de schriftelijke inbreng in Hofzaken op. Ook denk en spar je mee over de juridische onderbouwing van de Nederlandse positie en schrijf je mee aan de pleitnota’s van de betrokken agenten.

Je stelt helder geformuleerde, goed gecoördineerde en juridisch stevig onderbouwde processtukken op. En formuleert een voor alle betrokken departementen aanvaardbaar standpunt, dat een zodanige juridische kwaliteit heeft dat de Europese hoven deze benadering kunnen overnemen. Mogelijk geef je ook zelfstandig advies over Europeesrechtelijke aangelegenheden aan de politieke en ambtelijke leiding van het departement, andere onderdelen van het ministerie en andere departementen.

De taken van onze afdeling zijn zeer veelzijdig. Dit biedt jou de kans om ook bij te dragen aan het goed functioneren van het contactpunt staatssteun, deel te nemen aan de coördinerende en inhoudelijke werkzaamheden van het Expertisecentrum Europees recht, en de juridische inbreng te verzorgen in diverse interdepartementale overleg- en werkgroepen.

Typering gezochte medewerker

  • Je bent een afgestudeerd jurist met minimaal vier jaar werkervaring.
  • Je hebt een brede Europeesrechtelijke kennis, die bijvoorbeeld uit je werkervaring of een gespecialiseerde Europeesrechtelijke opleiding blijkt.
  • Je hebt een gedegen kennis van het Nederlands recht en een goed gevoel voor beleid.
  • Je kunt goed analyseren en prima en gericht adviseren over Europeesrechtelijke vraagstukken. Dit doe je zowel mondeling als schriftelijk en rekening houdend met de beleidsmatige en politieke context.
  • Je bent sterk in coördineren, stelt je flexibel op en werkt ook goed onder tijdsdruk.
  • Je weet zowel zelfstandig als in teamverband resultaat te behalen.
  • Je communiceert makkelijk, spreekt en schrijft goed Nederlands en Engels. Bij voorkeur spreek je ook Frans.
  • Je kunt verschillen in standpunten overbruggen zonder dat dit ten koste gaat van het resultaat en de goede samenwerking met departementen.

Werkomgeving

De directie Juridische Zaken bewaakt de juridische kwaliteit bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit doen we door te zorgen voor een doeltreffende en samenhangende behandeling van juridische vraagstukken. Als juristen werken we op vrijwel alle terreinen van het recht. De belangrijkste daarvan zijn het internationaal recht, Europees recht, verdragen, staats- en bestuursrecht en civiel recht. Hierbij worden we ondersteund door administratief medewerkers en een centraal secretariaat. In totaal telt onze afdeling ongeveer tachtig fte.

Afdeling Europees recht

De afdeling Europees recht richt zich op vijf categorieën: procespraktijk, adviespraktijk, het beheer van het Expertisecentrum Europees recht (ECER), het secretariaat van de Interdepartementale Commissie Europees recht en het contactpunt staatssteun. Onze taken zijn relatief complex en zelden routinematig. Bovendien is de werkdruk hoog, mede omdat veel van het werk aan strikte termijnen is gebonden. Dit maakt jouw baan extra dynamisch en uitdagend.

De afdeling bestaat uit een hofcluster, een adviescluster en het ECER. We zijn met 23 collega’s met verschillende achtergronden, zoals binnen BZ of andere ministeries, in de advocatuur, bij internationale organisaties of in de wetenschap. Er is dus ruime ervaring op de afdeling. De sfeer is collegiaal en informeel.

Solliciteren

Je kunt alleen solliciteren via de button "Direct solliciteren" op de pagina van deze vacature op de website van Werken voor Nederland. Voor meer informatie over de sollicitatieprocedure kunt u contact opnemen met Patricia Kolenel (e-mail: 3W@minbuza.nl, telefoon: +31 (0)70-3484000

Overige informatie en contact

Meer informatie kan worden ingewonnen bij:

  • Jurian Langer, hoofd van het Hofcluster (e-mail: jurian.langer@minbuza.nl, telefoon: 0652503167) 
  • Mielle Bulterman, hoofd van de afdeling Europees recht (DJZ/ER) (e-mail: mielle.bulterman@minbuza.nl, telefoon: 0653104265)