Vacature: (Senior-)Jurist Europees recht bij BZ

Contentverzamelaar

Vacature: (Senior-)Jurist Europees recht bij BZ

Bij het Adviescluster van de afdeling Europees Recht (ER) van de Directie Juridische Zaken (DJZ) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) is een vacature opengesteld voor een (Senior-)Jurist in de periode november 2021- augustus 2023.

Functie omschrijving

Als (Senior-)Jurist bij DJZ/ER geef je, gevraagd en ongevraagd, zelfstandig advies aan de politieke en ambtelijke leiding van het departement, onderdelen van het ministerie alsmede andere departementen over Europeesrechtelijke aangelegenheden, mede ter verzekering van eenheid in interpretatie van het Europese recht.

Ook kun je betrokken worden bij de volgende taken van de afdeling:
• Bijdrage aan het goede functioneren van het contactpunt staatssteun.
• Deelname aan de coördinerende en inhoudelijke werkzaamheden van het ECER (Expertisecentrum Europees recht).
• Verzorging van goede juridische inbreng in het wekelijkse PV-instructieoverleg, de BNC en/of de Coco.
• Coördinatie van de Nederlandse inbreng in Raadswerkgroepen, zowel organisatorisch als inhoudelijk, alsmede deelname aan deze groepen.
• Begeleiding van stagiaires/trainees.

Typering gezochte medewerker

• Je beschikt over een zodanig brede en diepgaande kennis van het Europees recht en analytische vaardigheden dat je, zowel schriftelijk als mondeling, en rekening houdend met de beleidsmatige en politieke context, prima en gericht over Europeesrechtelijke vraagstukken kunt adviseren.
• Je kunt verschillen in standpunten overbruggen zonder dat dit ten koste gaat van het resultaat.
• Je beschikt over een goede basiskennis van het Nederlands recht.
• Je hebt gevoel voor beleid, je bent communicatief vaardig en flexibel.
• Je kunt coördineren en je bent stressbestendig.
• Je kan zowel zelfstandig werken als in teamverband.
• Departementale werkervaring is een pré.

Werkomgeving

De directie Juridische Zaken (DJZ) bewaakt de juridische kwaliteit bij Buitenlandse Zaken door te zorgen voor een doeltreffende en samenhangende behandeling van de juridische vraagstukken.

Bij DJZ zijn juristen werkzaam op vrijwel alle terreinen van het recht. De belangrijkste daarvan zijn het internationaal recht, Europees recht, verdragenrecht, staats- en bestuursrecht, alsmede het civiele recht. De directie en de afdelingen worden ondersteund door een aantal management ondersteuners en telt ruim 70 fte.

De taken van de afdeling Europees Recht kunnen onderverdeeld worden in vijf categorieën, te weten: procespraktijk, adviespraktijk, beheer van het Expertisecentrum Europees recht (ECER), voeren van het secretariaat van de Interdepartementale Commissie Europees recht (ICER) en het contactpunt staatssteun.
De taken van de afdeling zijn relatief complex, de werkzaamheden hebben slechts in geringe mate routinematige aspecten. De werkdruk is hoog, mede omdat veel van het werk aan strikte termijnen is gebonden.
De formatie telt 20 fte’s, waarvan 18 juristen, die zich bezig houden met een of van meer bovengenoemde werkzaamheden. De afdeling bestaat uit een hofcluster en een adviescluster en het ECER.
De medewerkers van de afdeling deden eerder ervaring op bij BZ, in de advocatuur, andere ministeries, internationale organisaties of wetenschap.
Alle medewerkers hebben ruime werkervaring. De sfeer is collegiaal en informeel.

Overige informatie en contact

Meer informatie kan worden ingewonnen bij Tom de Gans, hoofd adviescluster ( tom-de.gans@minbuza.nl ),  tel.: +31629369316

Reacties (cv en begeleidende mail) kunnen tot uiterlijk 20 oktober 2021 worden gestuurd naar: tom-de.gans@minbuza.nl en mielle.bulterman@minbuza.nl .

Het gaat om een schaal 12 functie, fulltime en voor de periode november 2021 – augustus 2023. Detachering behoort tot de mogelijkheden .