Website Bulgaars EU-voorzitterschap live

Contentverzamelaar

Website Bulgaars EU-voorzitterschap live

Bulgarije heeft de officiële website voor zijn voorzitterschap van de Raad van de EU opengesteld. De website presenteert onder meer de prioriteiten, het programma en de kalender van het Bulgaars voorzitterschap, dat op 1 januari 2018 van start gaat.

Prioriteiten

De Bulgaren nemen 1 januari 2018 het stokje over van Estland. Estland, Bulgarije en Oostenrijk vormen een zogenaamd trio. Dit is bedoeld om het voorzitterschap van de Raad te voorzien van continuïteit. De andere leden van de groep staan de lidstaat die voorzitter is in al zijn verantwoordelijkheden bij op basis van een gemeenschappelijk programma. Het gemeenschappelijk programma van deze drie landen richt zich op veiligheid, het versterken van de buitengrenzen van de Europese Unie, economische groei en concurrentievermogen. De prioriteiten van Bulgarije tijdens het voorzitterschap zijn, zoals op de website verwoord:

  • Een veilig Europa, omdat we volgens de Bulgaren door de migratiecrisis en terroristische acties van de afgelopen jaren hebben gezien hoe kwetsbaar wij zijn;

  • Een stabiel Europa, omdat de burgers willen weten dat de Europese Unie zorgt voor hun welvaart en welzijn;

  • Een solidair Europa, omdat alle lidstaten voor de grootste uitdagingen staan en deze enkel kunnen worden overwonnen door gezamenlijk optreden, niet op nationaal of lokaal niveau.

Logo en slogan

Het logo van het Bulgaars voorzitterschap staat voor drie symbolen die de Bulgaarse identiteit het meest vertegenwoordigen: het Cyrillische alfabet, traditioneel borduurwerk en de drie nationale kleuren. Het weerspiegelt het idee dat Bulgarije een integraal onderdeel van Europa is en tegelijkertijd uniek is tussen de andere landen.  

De slogan van de Bulgaren luidt: “united we stand strong”, wat eveneens hun nationale motto is. Zij stellen dat de EU-toppen in Bratislava en Rome duidelijk hebben laten zien dat, ondanks de Brexit en alle uitdagingen, de Europese droom nog steeds leeft en een verenigd Europa het gezamenlijke doel is.

Meer info: