De nieuwe luchtkwaliteitsnormen voor verontreinigende stoffen zijn nauwer afgestemd op de WHO-richtsnoeren voor luchtkwaliteit, en moeten uiterlijk in 2030 worden gehaald. Burgers hebben het recht om vergoeding te vorderen en te verkrijgen bij gezondheidsschade die het gevolg is van de schending van de nieuwe luchtkwaliteitsregels.
Nieuwsbericht | 20-11-2024
Dankzij de nieuwe (CLP)-verordening wordt het gemakkelijker om nieuwe risico's van chemische stoffen op de markt te melden en kunnen de Commissie en andere betrokkenen sneller zicht krijgen op nieuwe schadelijke stoffen en deze correct indelen. Ook voorziet de verordening in uniforme regels voor vrijwillige digitale etikettering en specifieke regels voor navulstations.
Op 20 november 2024 is in het EU-Publicatieblad een verordening verschenen over cyberbeveiligingsvereisten voor producten die digitale elementen bevatten. De verordening moet ervoor zorgen dat producten zoals slimme beveiligingscamera's, koelkasten, tv's en speelgoed veilig zijn voordat ze in de handel worden gebracht.
Op 18 november 2024 heeft de Raad een aanbeveling vastgesteld waarin de voortgang wordt beoordeeld die de deelnemende EU-lidstaten hebben geboekt bij het nakomen van de verbintenissen die zij in het kader van de Permanente gestructureerde samenwerking op defensiegebied (PESCO) zijn aangegaan.
Nieuwsbericht | 19-11-2024
Het EU-recht verzet tegen een nationale bepaling die het voor de rechter in tweede aanleg onder alle omstandigheden onmogelijk maakt om na te gaan of de gedane hertoewijzing van een zaak aan de rechtsprekende formatie die de zaak in eerste aanleg heeft behandeld, niet in strijd was met de nationale regels inzake de hertoewijzing van zaken binnen rechterlijke instanties. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Poolse rechter.
Nieuwsbericht | 18-11-2024
Op 18 november 2024 zijn in het EU-Publicatieblad een verordening en een richtlijn verschenen die de EU-regels inzake gemeenschapsmodellen actualiseren. De verordening en de richtlijn stemmen de huidige regels op het gebied van modelbescherming af op het tijdperk van digitale modellen en 3D-printen.
De Raad en het Europees Parlement hebben een richtlijn aangenomen om de EU-wetgeving inzake burgerlijke aansprakelijkheid te actualiseren. De nieuwe regels houden beter rekening met het feit dat veel producten tegenwoordig digitale kenmerken hebben en dat de economie steeds meer circulair wordt.
De Europese Rekenkamer (ERK) heeft de rekeningen van de gemeenschappelijke ondernemingen (GO’s) van de EU - de publiek-private partnerschappen van de Unie voor onderzoek en innovatie - voor het jaar 2023 goedgekeurd. De auditors van de ERK wijzen wel op enkele gebieden die extra aandacht vereisen. Zo moeten de GO’s ervoor zorgen dat de particuliere partners hun afgesproken bijdragen volledig leveren.
Nieuwsbericht | 15-11-2024
De automatische uitsluiting van bepaalde familieleden van het slachtoffer van doodslag in een nationale schadevergoedingsregeling garandeert geen “billijke en passende” schadeloosstelling van slachtoffers van opzettelijke geweldmisdrijven. Er moet rekening worden gehouden met andere factoren dan alleen familiebanden, zoals de omvang van de schade die de uitgesloten familieleden hebben geleden. Dat is de uitspraak van het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Italiaanse rechter.
Het Gerecht verwerpt een beroep van Wizz Air met betrekking tot steun die Roemenië aan de nationale luchtvaartmaatschappij TAROM heeft verleend ter compensatie van de schade als gevolg van de COVID-19-pandemie. De steun, ten bedrage van bijna 2 miljoen euro, is verenigbaar met de interne markt. Dat is de uitspraak van het EU-Gerecht naar aanleiding van een door Wizz Air ingesteld beroep tegen het besluit van de Europese Commissie tot verenigbaar verklaring van Roemeense staatssteun aan luchtvaartmaatschappij TAROM.
Toont 1 - 10 van 4.319 resultaten.