Bij gebreke van een internationale overeenkomst inzake overheidsopdrachten tussen de Europese Unie en een derde land, kunnen ondernemers uit dat derde land zich niet beroepen op de bepalingen van de aanbestedingsrichtlijn om aanspraak te maken op deelname aan een aanbestedingsprocedure in de EU op voet van gelijkheid met inschrijvers uit lidstaten of derde landen die door een dergelijke internationale overeenkomst gebonden zijn. Nationale autoriteiten zijn, gelet op de exclusieve bevoegdheid van de Unie op het gebied van de gemeenschappelijke handelspolitiek, niet bevoegd om de nationale bepalingen tot omzetting van de voorschriften van deze richtlijn toe te passen op ondernemers uit derde landen die geen dergelijke internationale overeenkomst met de Unie hebben gesloten. Dat blijkt uit de uitspraak van het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Kroatische rechter.
Nieuwsbericht | 04-11-2024
Een EU-lidstaat kan zich niet op de Berner Conventie beroepen om zich te onttrekken aan uit EU-richtlijn inzake de harmonisatie van auteursrechten voortvloeiende verplichtingen. Het is een lidstaat niet toegestaan om, in afwijking van de bepalingen van Unierecht, de in de Berner Conventie opgenomen materiële-reciprociteitstoets toe te passen op een werk waarvan het land van oorsprong de Verenigde Staten van Amerika is. Dat is de uitspraak van het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Nederlandse rechter.
Een natuurlijke persoon die een hypothecaire kredietovereenkomst sluit om de aankoop van één enkele woning te financieren, teneinde deze onder bezwarende titel te verhuren, valt onder het begrip ‘consument’. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een prejudiciële vraag van een Poolse rechter.
Nieuwsbericht | 01-11-2024
Op 30 oktober 2024 heeft de Europese Commissie het jaarlijkse uitbreidingspakket goedgekeurd, met een gedetailleerde beoordeling van de stand van zaken en de vooruitgang die Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kosovo, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië, Georgië, de Republiek Moldavië, Oekraïne en Turkije hebben geboekt op hun weg naar toetreding tot de Europese Unie. De beoordelingen gaan vergezeld van aanbevelingen en richtsnoeren met betrekking tot de hervormingsprioriteiten.
De Europese Commissie heeft op 31 oktober 2024 het voortgangsverslag klimaatactie 2024 gepubliceerd, waaruit blijkt dat de nettobroeikasgasemissies in de EU in 2023 met 8,3 procent zijn gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. De EU blijft op schema om haar toezegging om de emissies tegen 2030 met ten minste 55 procent te verminderen, na te komen.
Nieuwsbericht | 31-10-2024
De tenuitvoerlegging van een vonnis waarbij een journalist en een krantenuitgever zijn veroordeeld tot betaling van schadevergoeding moet worden geweigerd wanneer dit zou leiden tot een kennelijke schending van de persvrijheid. Dit is het geval wanneer de toegekende schadevergoeding kennelijk onevenredig is aan de betrokken reputatieschade en dus een afschrikkend effect dreigt te hebben op de toekomstige berichtgeving in de media over soortgelijke aangelegenheden in de aangezochte lidstaat of, meer in het algemeen, op de uitoefening van de in artikel 11 van het EU-Handvest neergelegde persvrijheid. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Franse rechter.
Nieuwsbericht | 29-10-2024
Het forum moet bijdragen aan de ontwikkeling van de eisen inzake ecologisch ontwerp en energie-etikettering, en moet bestaan uit door de lidstaten aangewezen deskundigen en andere belanghebbende partijen, zoals vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de ambachtelijke industrie, sociale ondernemingen, vakbonden, handelaars, detailhandelaars, importeurs, consumenten- en milieuorganisaties, actoren die betrokken zijn bij activiteiten op het gebied van de circulaire economie, Europese normalisatieorganisaties en onderzoekers.
Alle lidstaten hebben de DRM-richtlijn volledig omgezet. De voorlopige feedback is positief en wijst erop dat met de DRM-richtlijn de doelstellingen worden gerealiseerd die zijn geformuleerd op het moment dat de richtlijn in 2017 werd vastgesteld. In het verslag wordt eveneens geconcludeerd dat er nog weinig ervaring is opgedaan met de toepassing van de DRM-richtlijn. Zodra meer ervaring is opgedaan, zal de Commissie een volledige evaluatie uitvoeren.
Nieuwsbericht | 28-10-2024
Uit het rapport komt naar voren dat moslimvrouwen, -mannen en -kinderen niet alleen het doelwit zijn vanwege hun geloof, maar ook vanwege hun huidskleur en etnische of migrantenachtergrond. Vooral jonge moslims die in de EU zijn geboren en vrouwen die religieuze kleding dragen worden getroffen.
Het pakket omvat een lening voor buitengewone macrofinanciële bijstand (MFB) van maximaal 35 miljard euro en een samenwerkingsmechanisme voor leningen, dat Oekraïne zal helpen tot 45 miljard euro aan leningen van de EU en G7-partners terug te betalen.
Toont 1 - 10 van 4.278 resultaten.