Het Europees Parlement heeft zijn goedkeuring gehecht aan de door de Conferentie van voorzitters voorgestelde wijzigingen, waarbij twee nieuwe vaste en twee bijzondere commissies zijn ingesteld. De bestaande subcommissies Veiligheid en Defensie en Volksgezondheid zijn omgevormd tot volwaardige commissies. In 2025 zullen er ook twee nieuwe bijzondere commissies zijn: één over het zogenaamde 'democratieschild'-initiatief dat is opgenomen in de politieke richtsnoeren van de Commissie voor 2024-2029, en één over het aanpakken van de huidige huisvestingscrisis in de EU.
Nieuwsbericht | 03-01-2025
De Raad heeft conclusies goedgekeurd over de bevordering van geothermische energie. Dat is energie die wordt opgewekt met de natuurlijke warmte die uit het binnenste van de aarde komt. De Raad roept op tot een snellere uitrol van geothermische energie door nieuwe maatregelen voor te stellen of bestaande aan te passen, zoals de toegang tot financiering makkelijker maken om iets te doen aan de hoge initiële investeringskosten, meer mensen in de geothermische sector aan de slag krijgen en de samenwerking op het gebied van onderzoek naar geothermische energie versterken.
Een EU-lidstaat mag het recht op gezinsbijslagen van een derdelander die houder is van een gecombineerde vergunning niet afhankelijk stellen van de voorwaarde van legale binnenkomst voor de kinderen van die derdelander voor wie die bijslagen worden aangevraagd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een prejudiciële vraag van een Franse rechter.
Nieuwsbericht | 02-01-2025
De Europese Commissie heeft op 16 december 2024 besloten de maatregelen tegen Hongarije in het kader van het Conditionaliteitsmechanisme voor de rechtsstaat te handhaven, omdat er onvoldoende vooruitgang zou zijn geboekt bij het aanpakken van schendingen van de rechtsstaat. Dit besluit vloeit onder meer voort uit het feit dat Hongarije er niet in is geslaagd de problemen in verband met belangenconflicten in trusts van algemeen belang adequaat op te lossen.
De EU-richtlijn inzake genderevenwicht in raden van bestuur moest uiterlijk op 28 december 2024 door de lidstaten zijn omgezet in hun nationale recht. De voorschriften van de richtlijn beogen bij te dragen aan een meer evenwichtige vertegenwoordiging van vrouwen en mannen bij de bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen.
Nieuwsbericht | 31-12-2024
De Raad en het Europees Parlement hebben op 16 december 2024 een voorlopig akkoord bereikt over BRIDGEforEU, een nieuw grensregio-instrument voor ontwikkeling en groei in de EU. De EU-verordening over het instrument beoogt de ontwikkeling van grensoverschrijdende regio's te ondersteunen door het eenvoudiger te maken om bijvoorbeeld infrastructuur te ontwikkelen of grensoverschrijdende overheidsdiensten te beheren.
Het staat een EU-lidstaat vrij om de door hem verleende facultatieve tijdelijke bescherming op een eerder tijdstip in te trekken dan dat waarop de verplichte tijdelijke bescherming geen rechtsgevolgen meer heeft. Een EU-lidstaat mag geen terugkeerbesluit uitvaardigen zolang de betrokken persoon nog facultatieve tijdelijke bescherming geniet. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van Nederlandse rechters.
Op grond van de EU-Asielprocedurerichtlijn mogen de EU-lidstaten onder bepaalde omstandigheden volgende verzoeken om internationale bescherming niet-ontvankelijk verklaren. Die niet-ontvankelijkheidsgrond kan ook worden toegepast in een situatie waarbij meerdere lidstaten zijn betrokken en waarbij de vorige asielprocedure door een andere lidstaat is gevoerd dan de lidstaat waar het volgende verzoek is ingediend. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Duitse rechter.
De onderhandelingen over een breed pakket overeenkomsten ter verdieping en uitbreiding van de betrekkingen tussen de EU en Zwitserland zijn in december 2024 afgerond. De afronding van de onderhandelingen markeert de opening van het ondertekenings- en ratificatieproces in de EU en in Zwitserland.
Tussen 1 januari en 30 juni 2025 bekleedt Polen voor de tweede keer het voorzitterschap van de Raad van de EU. Dat betekent dat de raadsformaties, het Coreper en de raadswerkgroepen worden voorgezeten door Polen. Polen vormt samen met Denemarken en Cyprus een triovoorzitterschap.
Nieuwsbericht | 30-12-2024
Toont 1 - 10 van 4.429 resultaten.