De tenuitvoerlegging van een vonnis waarbij een journalist en een krantenuitgever zijn veroordeeld tot betaling van schadevergoeding moet worden geweigerd wanneer dit zou leiden tot een kennelijke schending van de persvrijheid. Dit is het geval wanneer de toegekende schadevergoeding kennelijk onevenredig is aan de betrokken reputatieschade en dus een afschrikkend effect dreigt te hebben op de toekomstige berichtgeving in de media over soortgelijke aangelegenheden in de aangezochte lidstaat of, meer in het algemeen, op de uitoefening van de in artikel 11 van het EU-Handvest neergelegde persvrijheid. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Franse rechter.
Nieuwsbericht | 29-10-2024
Het forum moet bijdragen aan de ontwikkeling van de eisen inzake ecologisch ontwerp en energie-etikettering, en moet bestaan uit door de lidstaten aangewezen deskundigen en andere belanghebbende partijen, zoals vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de ambachtelijke industrie, sociale ondernemingen, vakbonden, handelaars, detailhandelaars, importeurs, consumenten- en milieuorganisaties, actoren die betrokken zijn bij activiteiten op het gebied van de circulaire economie, Europese normalisatieorganisaties en onderzoekers.
Alle lidstaten hebben de DRM-richtlijn volledig omgezet. De voorlopige feedback is positief en wijst erop dat met de DRM-richtlijn de doelstellingen worden gerealiseerd die zijn geformuleerd op het moment dat de richtlijn in 2017 werd vastgesteld. In het verslag wordt eveneens geconcludeerd dat er nog weinig ervaring is opgedaan met de toepassing van de DRM-richtlijn. Zodra meer ervaring is opgedaan, zal de Commissie een volledige evaluatie uitvoeren.
Nieuwsbericht | 28-10-2024
Uit het rapport komt naar voren dat moslimvrouwen, -mannen en -kinderen niet alleen het doelwit zijn vanwege hun geloof, maar ook vanwege hun huidskleur en etnische of migrantenachtergrond. Vooral jonge moslims die in de EU zijn geboren en vrouwen die religieuze kleding dragen worden getroffen.
Het pakket omvat een lening voor buitengewone macrofinanciële bijstand (MFB) van maximaal 35 miljard euro en een samenwerkingsmechanisme voor leningen, dat Oekraïne zal helpen tot 45 miljard euro aan leningen van de EU en G7-partners terug te betalen.
Volgens het verslag hebben de meeste van de 43 EU-agentschappen hun financiën in 2023 goed beheerd. De Europese Rekenkamer heeft voor vier agentschappen echter geen goedkeurend oordeel afgegeven over de manier waarop ze EU-geld hebben besteed. De auditors van de ERK merken op dat aanbestedingsprocedures de belangrijkste bron van onregelmatigheden blijven. Ze stelden bij 34 agentschappen terreinen vast die voor verbetering vatbaar zijn.
Nieuwsbericht | 25-10-2024
In vergelijking met de voorgaande jaren van de ambtstermijn van deze Commissie (2019-2024) was er in 2023 een algemene toename van de intensiteit van de activiteiten van de nationale parlementen in de schriftelijke en mondelinge dialoog en in hun toezicht op de eerbiediging van de beginselen van subsidiariteit en evenredigheid. Het totale aantal adviezen (met inbegrip van met redenen omklede adviezen) is gestegen tot 402 in 2023, tegen 355 in 2022 en 360 in 2021.
De afdeling Europees Recht (ER) van de Directie Juridische Zaken (DJZ) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) biedt in het najaar van 2024 weer nieuwe stageplekken aan. De stage duurt drie maanden en zal aanvangen tussen half januari en augustus 2025. Solliciteren is per heden mogelijk.
Uit het verslag komt naar voren dat er in sommige lidstaten nog steeds sprake is van nalevingskwesties met betrekking tot kernbepalingen van de richtlijn. Dit is met name het geval met betrekking tot de reikwijdte van de nationale maatregelen ter uitvoering van de richtlijn en de omzetting van materiële kernbepalingen, onder meer inzake het recht op informatie, bijstand door een advocaat, het recht op een individuele beoordeling en de regels voor het opleggen van een vrijheidsstraf en de behandeling in geval van vrijheidsbeneming. Op basis van de voor het verslag verzamelde informatie blijkt ook dat er nalevingskwesties bestaan met betrekking tot de regels inzake uitstel van het verhoor en het recht om voorafgaand aan het verhoor een advocaat te ontmoeten en te raadplegen.
Nieuwsbericht | 24-10-2024
De gids maakt voor ondernemers en (ook overheids)organisaties inzichtelijk wat de inhoud en mogelijke implicaties van de Europese AI-verordening zijn voor hun gebruik en ontwikkeling van artificiële intelligentie (AI).
Toont 1 - 10 van 4.271 resultaten.