In een mededeling beschrijft de Europese Commissie de stand van zaken van het digitale decennium in 2025, waarbij relevante digitale beleidsontwikkelingen en de voortgang van de digitale transformatie van de EU sinds het laatste verslag uit 2024 zijn onderzocht. Ook wordt in de mededeling de basis gelegd voor de herziening van het the Digital Decade Policy Programme (DDPP) in 2026, met mogelijke veranderingen in doelstellingen, streefcijfers en governance met het oog op technologische en EU-beleidsontwikkelingen.
Nieuwsbericht | 19-06-2025
In het EU-Publicatieblad is het Raadsbesluit over de sluiting namens de EU van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake transparantie van op een verdrag gebaseerde arbitrage tussen investeerders en staten (ISDS) verschenen. Het besluit zal de toegang van het publiek tot documenten en hoorzittingen verbeteren en het maatschappelijk middenveld betrekken bij geschillen tussen investeerders en staten in het kader van investeringsverdragen.
De Raad en het Europees Parlement hebben een gerichte wijziging goedgekeurd van de verordening inzake CO2-normen voor nieuwe auto's en bestelwagens. De gewijzigde verordening bepaalt dat de naleving van de specifieke emissiedoelstellingen van autofabrikanten voor de drie jaren 2025, 2026 en 2027 zal worden beoordeeld op basis van een gemiddelde van de prestaties van elke fabrikant over deze drie jaar in plaats van jaarlijks.
De Europese Commissie heeft op 17 juni 2025 een pakket maatregelen aangenomen om het EU-securitisatiekader eenvoudiger en geschikter voor het beoogde doel te maken. Securitisatie omvat het poolen van leningen en schulden van banken en financiële instellingen, die vervolgens worden verpakt in nieuwe producten die beleggers kunnen kopen. Het door de Commissie aangenomen pakket bevat gerichte wijzigingen van de Securitisatieverordening, die een reeks vereisten bevat die van toepassing zijn op alle partijen die betrokken zijn bij securitisatietransacties. Daarnaast worden wijzigingen voorgesteld in de Verordening kapitaalvereisten, die het prudentiële kader voor banken definieert en bepaalt hoeveel kapitaal banken moeten aanhouden voor hun securitisatieblootstellingen. Ten slotte bevat het pakket ontwerpwijzigingen van de gedelegeerde verordening liquiditeitsdekkingsratio (LCR), dat het bedrag aan liquide activa beschrijft dat een bank moet hebben om aan haar liquiditeitsbehoeften op korte termijn te voldoen.
De voorgestelde verordening bevat een EU-breed plan om de invoer van Russisch gas geleidelijk en goed gecoördineerd uit te faseren. De voorgestelde verordening is bedoeld om de continuïteit van de energievoorziening van de EU te waarborgen en tegelijkertijd de gevolgen voor prijzen en markten te beperken.
Op 17 juni 2025 heeft de Europese Commissie maatregelen voorgesteld om de defensie-investeringen en -productie te versnellen. De maatregelen verminderen de administratieve rompslomp, vergemakkelijken investeringen in defensievermogens en zorgen voor een grotere voorspelbaarheid voor de industrie. Ze maken het ook gemakkelijker om toegang te krijgen tot EU-financiering
Nieuwsbericht | 18-06-2025
In het rapport zet de Fundamental Rights Agency (FRA) de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van fundamentele rechten in 2024 in de EU op een rij. Het FRA identificeert daarbij zowel positieve ontwikkelingen als aandachtspunten. Het rapport bevat ook verschillende referenties aan Nederland.
Nieuwsbericht | 17-06-2025
Documenten die de stemmen bevatten van EU-landen in comitologie-comités vallen binnen de werkingssfeer van de uitzonderingsgrond ‘bescherming van het besluitvormingsproces’ uit de Eurowob. Ten aanzien van dergelijke documenten geldt geen aanname van vertrouwelijkheid. Het rechtskader dat van toepassing is op comitologie-procedures staat niet in de weg aan het recht van toegang tot documenten dat voortvloeit uit de Eurowob. Dat is het advies van advocaat-generaal Spzunar aan het EU-Hof naar aanleiding van een hogere voorziening tegen een arrest van het EU-Gerecht.
Nieuwsbericht | 16-06-2025
Artikel 107 van het EU-Werkingsverdrag moet zo worden uitgelegd dat een jaarlijkse compensatie die door een overheidsinstantie in het kader van een overeenkomst uit staatsmiddelen aan een gemeentelijke vennootschap op aandelen wordt betaald als tegenprestatie voor de toezegging van deze vennootschap om kosteloos een bepaalde dienst te verlenen, waarvoor tot het sluiten van de overeenkomst vergoedingen in rekening werden gebracht, staatssteun kan vormen wanneer deze vennootschap met betrekking tot de betrokken dienst moet worden beschouwd als een onderneming en deze compensatie deze vennootschap een voordeel oplevert dat zij onder normale marktvoorwaarden niet zou hebben verkregen, waardoor het handelsverkeer tussen de lidstaten ongunstig kan worden beïnvloed en de mededinging kan worden vervalst. Dat is het advies van advocaat-generaal Biondi aan het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Zweedse rechter.
Artikel 1 van de Habitatrichtlijn (richtlijn 92/43/EEG, zoals gewijzigd bij richtlijn 2013/17/EU) moet zo worden uitgelegd dat de indeling van de populatie van een diersoort op het grondgebied van een lidstaat in de categorie „kwetsbaar” niet uitsluit dat de staat van instandhouding van deze soort op het grondgebied van die lidstaat als „gunstig” wordt beschouwd. De gunstige staat van instandhouding moet in de eerste plaats op lokaal en nationaal niveau bestaan en worden beoordeeld. Dat is de uitspraak van het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Estse rechter.
Toont 1 - 10 van 4.745 resultaten.