Diplomatieke kaarten die op grond van het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer (1961) door een EU-lidstaat zijn afgegeven aan derdelanders die personeelslid zijn van een diplomatieke vertegenwoordiging in die lidstaat, zijn ‘verblijfstitels’ in de zin van de Dublin III-verordening. De betrokken lidstaat is verantwoordelijk voor de behandeling van de verzoeken om internationale bescherming die door de houders van die diplomatieke kaarten worden ingediend. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een vraag van de Nederlandse Raad van State.
Nieuwsbericht | 06-10-2023
Het Verdrag is een alomvattend juridisch kader om vrouwen te beschermen tegen alle vormen van geweld en om geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld te voorkomen, te vervolgen en uit te bannen. Per 1 oktober 2023 is het Verdrag voor de EU in werking getreden. De EU is tot het Verdrag toegetreden voor wat betreft de instellingen en het openbaar bestuur van de EU, alsook met betrekking tot aangelegenheden in verband met de justitiële samenwerking in strafzaken, inzake asiel en inzake non-refoulement.
De EU-commissaris voor crisisbeheersing en de minister van Binnenlandse Zaken van Moldavië hebben een belangrijke stap genomen om Moldavië te laten toetreden tot de basis van het rampenrisicobeheerssysteem van de EU, het EU-mechanisme voor civiele bescherming.
Nieuwsbericht | 04-10-2023
Het hoofddoel van de nieuwe verordening is de vraag naar en het consistente gebruik van hernieuwbare en koolstofarme brandstoffen te vergroten en de broeikasgasemissies van de scheepvaartsector te verlagen. De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat de zeevaart de kilmaatdoelen van de EU voor 2030 en 2050 haalt en een cruciale rol speelt bij de uitvoering van de Europese Klimaatwet.
De nieuwe EU-verordening inzake infrastructuur voor alternatieve brandstoffen (AFIR) bevat bindende nationale streefcijfers met het oog op de EU-brede uitrol van voldoende infrastructuur voor alternatieve brandstoffen voor wegvoertuigen, treinen, vaartuigen en stilstaande luchtvaartuigen. De verordening voorziet eveneens in een rapportagemechanisme om een degelijke monitoring van de voortgang te waarborgen.
Bij nationale belastingmaatregelen is de vaststelling van het referentiestelsel van groot belang omdat het bestaan van een economisch voordeel in de zin van de staatssteunregelgeving slechts ten opzichte van een „normale” belasting kan worden vastgesteld. Het onderzoek dat de Europese Commissie moet verrichten om vast te stellen of een fiscale steunregeling selectief is valt, wat betreft het bepalen van het referentiestelsel of de „normale” belastingregeling, samen met het onderzoek dat moet worden verricht om na te gaan of de betreffende steunmaatregel een voordeel voor de begunstigden oplevert. Dat is de uitspraak van het EU-Hof in een hogere voorziening die door twee Duitse ondernemingen werd ingesteld.
Nieuwsbericht | 03-10-2023
Het nieuwe Besluit reguleert de wijze waarop het publiek toegang heeft of kan krijgen tot bepaalde documentatie van de Europese Rekenkamer. Ook bevat het uitzonderingsbepalingen over in welke gevallen de ERK openbaarmaking van documentatie kan weigeren ter bescherming van bepaalde belangen.
Per 1 oktober 2023 wordt het Publicatieblad van de Europese Unie zogenaamd ‘besluit per besluit’ gepubliceerd. Door deze snelle en flexibele publicatie van rechtshandelingen in 24 talen krijgen burgers en professionals gemakkelijker en efficiënter toegang tot juridische EU-documenten.
Naast Nederland zijn tien andere lidstaten aangemaand voor de late omzetting van richtlijnbepalingen over onder meer grensoverschrijdende uitwisseling van informatie over onbekwaam verklaarde bestuurders van vennootschappen en over machineleesbaarheid van vennootschapsdocumenten in de ondernemingsregisters.
Het kader moet de financiële geletterdheid van jongeren verbeteren zodat ze voldoende bagage hebben om in het heden en de toekomst doordachte beslissingen te nemen over hun eigen geldzaken.
Nieuwsbericht | 29-09-2023
Toont 131 - 140 van 3.656 resultaten.