Wanneer een lidstaat een verzoek om internationale bescherming van een verzoeker aan wie die bescherming al is verleend door een andere lidstaat, niet kan afwijzen vanwege een ernstig risico dat de verzoeker in die andere lidstaat onmenselijk of vernederend zal worden behandeld, moet hij het verzoek opnieuw individueel onderzoeken. Daarbij moet deze lidstaat ten volle rekening houden met de beslissing van die andere lidstaat en met de feiten waarop die beslissing steunt. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een prejudiciële vraag van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 24-06-2024
De Raad heeft op 21 juni 2024 conclusies aangenomen waarin zij de Europese Commissie oproept om volksgezondheid als prioriteit te behouden tijdens haar komende ambtstermijn van vijf jaar (2024-2029). In de Raadsconclusies hebben de lidstaten de belangrijkste aandachtsgebieden voor de versterking van de Europese Gezondheidsunie vastgesteld.
Nieuwsbericht | 21-06-2024
Het Talentenplatform van de Europese Onderzoeksruimte vormt een centrale hub voor onderzoekers en organisaties die onderzoek uitvoeren. Het uitgebreide onlineportaal biedt toegang tot een reeks diensten, waaronder het platform voor innovatietalent en portalen over mobiliteit van onderzoekers.
Op 12 juni 2024 heeft de Commissie het gemeenschappelijk uitvoeringsplan voor het asiel- en migratiepact vastgesteld. Dit implementatieplan bevat de belangrijkste mijlpalen voor alle lidstaten om te zorgen voor de juridische en operationele capaciteiten die nodig zijn om de nieuwe verordeningen en richtlijn uiterlijk vanaf midden 2026 met succes toe te passen.
Op grond van de geactualiseerde regels wordt het mogelijk om in het geval van een grootschalige noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid EU-brede maatregelen te treffen ter beperking van de toegang van onderdanen van derde landen tot de EU. Daarnaast bevat de geactualiseerde Schengengrenscode een overbrengingsprocedure om de secundaire migratie van migranten (van de ene lidstaat naar de andere) aan te pakken en ook oplossingen voor situaties waarin migranten worden ingezet als hybride wapen.
Nieuwsbericht | 20-06-2024
De EU-verordening waarin de Europese Natuurherstelwet is vastgelegd omvat herstelmaatregelen die ervoor moeten zorgen dat in 2030 ten minste 20 procent van de land- en zeegebieden van de EU hersteld is, en in 2050 alle aangetaste ecosystemen.
De inzet van het instrument voor technische ondersteuning (TSI) kan lidstaten gaan helpen bij het analyseren van de situatie en het vaststellen van de acties die vanuit lidstaten nodig zijn om het Asiel- en Migratiepact uit te voeren.
De Raad is tot een akkoord gekomen over een verordening om de doelstellingen van de Gemeenschappelijke Onderneming Europese high-performance computing (EuroHPC) uit te breiden. Met de verordening zal de supercomputingcapaciteit van de EU verder beschikbaar worden gesteld voor innovatieve Europese AI-start-ups om hun modellen te trainen.
De nieuwe regels actualiseren de verordening kapitaalvereisten en de richtlijn kapitaalvereisten, die de Bazel III-normen omzetten in het EU-recht. De regels moeten banken weerbaarder maken, en hun toezicht en risicobeheer versterken. Daarnaast zullen ze de duurzaamheid binnen de banksector versterken.
Nieuwsbericht | 19-06-2024
De Europese Commissie heeft op 19 juni 2024 besloten twee Europese burgerinitiatieven te registreren, getiteld ‘Air-Quota’s’ (Luchtquota) en ‘Stop Destroying Videogames’ (Stop de vernietiging van videogames). Beide Europese burgerinitiatieven voldoen aan de formele voorwaarden die in de desbetreffende EU-wetgeving zijn vastgesteld. De Commissie is derhalve van mening dat zij juridisch ontvankelijk zijn. Zij heeft in dit stadium nog niet gekeken naar de inhoud van de burgerinitiatieven.
Toont 161 - 170 van 4.218 resultaten.