Nieuws

Contentverzamelaar

Webcontent zoeken

EU-Hof wil hervormingen doorvoeren

Het EU-Hof heeft de Raad en het EP een verzoek gedaan om het statuut van het Hof te wijzigen. Het EU-Hof wil zijn eigen samenstelling aanpassen, maar vooral ook een oplossing vinden voor de werklast van het Gerecht van de Europese Unie. Dat kampt met een groeiend aantal lopende zaken.

Nieuwsbericht | 14-04-2011

Rechtbank Zwolle legt inburgering buitenland voor aan EU-Hof

Is de Nederlandse regeling voor het basisexamen inburgering buitenland in overeenstemming met de EU-richtlijn gezinshereniging? Die vraag heeft de rechtbank Zwolle-Lelystad gesteld aan het EU-Hof. Nederland stelt het met goed gevolg afleggen van het inburgeringexamen in het buitenland als voorwaarde voor toegang tot Nederland. De rechtbank wil weten hoe deze voorwaarde zich verhoudt tot de EU-richtlijn.

Nieuwsbericht | 14-04-2011

Toezichthouder EVA: IJsland moet voldoen aan verplichtingen Icesave

De IJslandse bevolking heeft voor de tweede maal tegen het door IJsland, Nederland en het VK bereikte akkoord over Icesave gestemd . Meteen de volgende dag heeft de Toezichthoudende Autoriteit van de Europese Vrijhandel Associatie IJsland gemaand alsnog te voldoen aan zijn EU-verplichtingen.

Nieuwsbericht | 13-04-2011

Eerste arrest van EU-Hof over dienstenrichtlijn

Frankrijk mag accountants niet verbieden actief op zoek te gaan naar klanten. Dat staat in het eerste arrest dat het EU-Hof heeft gewezen over de dienstenrichtlijn (2006/123). Volgens de Fransen kan dat afbreuk doet aan de onafhankelijkheid van de beoefenaars van dat beroep. Het Hof is het daar echter niet mee eens. Zo’n verbod kan het dienstverleners uit andere lidstaten onmogelijk maken de Franse markt voor accountancy binnen te komen.

Nieuwsbericht | 11-04-2011

EU-Hof: meer zaken en toch sneller klaar in 2010

Het EU-Hof is tevreden met de productiviteit van het Hof in 2010 en met de verkorting van de procesduur. Er werden 1406 nieuwe zaken aangebracht bij het Hof, Gerecht en Ambtenarengerecht, het hoogste cijfer ooit. Bij het Hof steeg het aantal zaken zeer aanzienlijk naar 631 zaken (562 in 2009). Toch duurde het gemiddeld maar 16,1 maanden om antwoord te krijgen op een prejudiciële vraag. En de vijf bijzondere spoedprocedures werden zelfs in 2,1 maanden afgedaan. Dat blijkt uit het jaarverslag van het EU-Hof over 2010. Wat verder opvalt is dat grondrechten steeds belangrijker worden.

Nieuwsbericht | 11-04-2011

Internetversie EU-Publicatieblad moet bindend worden

Nog steeds is de papieren versie van het Publicatieblad van de Europese Unie de enige juridisch bindende bekendmaking van handelingen van de EU. Maar het aantal abonnementen op de gedrukte versie loopt sterk terug. Commissaris Kroes stelt nu in het kader van haar ‘digitale agenda’ voor om de internetversie op de EUR-lex website juridisch bindend te maken.

Nieuwsbericht | 11-04-2011

Uitgelicht: standpuntbepalingen van de advocaten-generaal bij het EU-Hof

Hoewel het bij de versnelde procedure en de spoedprocedure niet noodzakelijk is dat advocaten-generaal een conclusie schrijven, kunnen zij toch door middel van een ‘standpuntbepaling’ hun visie op de zaak te kennen geven. Doordat het aantal standpuntbepalingen behoorlijk is gestegen, heeft het EU-Hof besloten om het zoekscherm van de rechtspraak van het Hof te verrijken met een aparte categorie voor standpuntbepalingen.

Nieuwsbericht | 11-04-2011

si := min {b + [pi/d],M}

Er is niets mis met uw beeldscherm. Juristen en beleidsmedewerkers moeten ook niet direct denken dat dit ‘hun ding niet is’. Het betreft hier een wiskundige formule die wel degelijk iets te maken heeft met het Europese recht. Dit is namelijk het zogenoemde “Compromis van Cambridge”, waarmee een groep Britse wiskundigen een zo apolitiek mogelijke zetelverdeling van het Europees Parlement nastreeft.

Nieuwsbericht | 05-04-2011

Zuidelijke lidstaten worstelen met boetes EU-Hof

Griekenland en Portugal zijn lidstaten die op dit moment financieel door zwaar weer gaan. Het laatste wat deze lidstaten op dit moment kunnen gebruiken is een boete van het EU-Hof omdat de arresten van het Hof niet worden nagekomen. Weggegooid geld. Toch overkwam het Griekenland vorige week. Het EU-Hof bleef echter mild wat betreft het prijskaartje. Portugal daarentegen boekte een succes bij het Gerecht en bespaarde zo de schatkist ruim drie miljoen euro.

Nieuwsbericht | 05-04-2011

Eerste ERIC naar Tilburg

Commissievoorzitter Barroso heeft zijn handtekening gezet onder het eerste besluit van de Commissie om een Europese onderzoeksinfrastructuur (ERIC) op te richten. Nederland is een van de initiatiefnemers van het Share-Eric. Samen met Tsjechië, Duitsland, België en Oostenrijk gaat dit consortium vanuit Tilburg onderzoek doen naar de vergrijzing van de bevolking in Europa.

Nieuwsbericht | 01-04-2011