De EU-besluiten om personen en organisaties op de EU-lijst voor bevriezingen van tegoeden wegens terrorisme te zetten, voldeden tot 2007 niet aan fundamentele procedurele waarborgen. Ze kunnen daarom ook niet gebruikt worden in een strafproces tegen sponsoren van deze organisaties. Dit heeft het Hof van Justitie bepaald in een zaak betreffende twee personen die de Turkse groepering DHKP-C vanuit Duitsland financieel gesteund zouden hebben.
Nieuwsbericht | 29-06-2010
De landen om ons heen hebben nog steeds geen maatregelen genomen om de Dienstenrichtlijn te implementeren. De Europese Commissie heeft daarom besloten inbreukprocedures te starten. Tot de landen die een met redenen omkleed advies hebben ontvangen behoren België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
Nieuwsbericht | 28-06-2010
Een nieuw verdrag tussen de EU en de VS inzake het uitwisselen van informatie in het kader van het Terrorist Finance Tracking Programme’, ook wel bekend als het SWIFT-akkoord, is op 28 juni 2010 ondertekend. Hiermee komt een eind aan een lang proces van onderhandelen, niet alleen tussen de EU en de VS, maar vooral ook tussen de EU-instellingen. Alle ogen zijn nu gericht op het EP, dat de overeenkomst moet goedkeuren.
Vanaf 1 juli 2010 tot het einde van het jaar bekleedt België het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie . Een speciale website bevat onder meer de prioriteiten, het programma en de kalender van het Belgische voorzitterschap.
De Europese Commissie is een openbare consultatie begonnen over de toepassing van haar beleid ten aanzien van diensten van algemeen economisch belang. Dit zijn diensten die worden geleverd met steun van de overheid. De Commissie wil weten wat de gevolgen zijn van de toepassing van haar beleid, dat in 2005 is vastgesteld na het belangrijke Altmark-arrest van het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 25-06-2010
“Het is steeds minder realistisch dat de bindende uitlegging van het Unierecht uitsluitend de taak van het Hof is”, aldus het prikkelend standpunt van Advocaat-Generaal Cruz Villalón in zijn advies aan het EU-Hof in een Bulgaarse zaak. Hij stelt een nieuwe manier van toepassing van het Unierecht door nationale rechters voor.
De Europese Commissie heeft een zaak bij het EU-Hof aangespannen tegen Duitsland, omdat bepaalde Duitse gemeenten de eigen bewoners een korting geeft bij het aanschaffen van grond in die gemeenten. Volgens de Commissie is dit in strijd met het verbod op discriminatie naar nationaliteit, de rechten van EU-burgers, vrij verkeer van werknemers en het vrij verkeer van vestiging.
In zijn speech voor de Europalezing 2010 in Den Haag heeft Herman van Rompuy, de vaste voorzitter van de Europese Raad, de nadruk gelegd op de externe betrekkingen van de EU en de economie. Dit zijn volgens hem belangrijke thema’s voor de komende 20 jaar. Hij reageerde in zijn speech op het rapport van de Spaanse oud-premier Gonzáles over de toekomst van de Europese Unie.
Nieuwsbericht | 24-06-2010
De Nederlandse wet die energiebedrijven verplicht tot afsplitsing van hun netwerkbedrijf is in strijd met Europees recht. Het Gerechtshof ‘s-Gravenhage heeft op 22 juni 2010 in hoger beroep deze uitspraak gedaan in een procedure die door drie grote energieleveranciers (Essent, Delta en Eneco) tegen de Nederlandse staat was aangespannen. De drie energiemaatschappijen zouden op basis van de Nederlandse Elektriciteitswet en Gaswet verplicht zijn hun netwerkbedrijf af te splitsen.
Nieuwsbericht | 23-06-2010
De bijeenkomst van regeringsleiders en staatshoofden op 17 juni jl. stond wederom voor het overgrote deel in het teken van de Europese economie. Dit keer had men ook de ruimte om vooruit te kijken, in plaats van het ‘crisismanagement’ dat eerdere bijeenkomsten kenmerkte. Voorzitter van Rompuy merkte na afloop op dat dit zijn eerste ‘normale’ Europese Raad was sinds zijn aantreden. Bijna onopgemerkt: de eerste verdragswijziging sinds Lissabon zet zich voort.
Nieuwsbericht | 21-06-2010
Toont 3.931 - 3.940 van 4.619 resultaten.