De Visserij Vrijstellingsverordening (VVV) en de Landbouw Groepsvrijstellingsverordening (LGVV) bevatten een aantal technische fouten die van invloed zijn op de bepalingen van de desbetreffende verordeningen. De fouten hebben gevolgen voor de voorwaarden waaronder staatssteun kan worden vrijgesteld van de aanmeldingsplicht. Op 22 november 2023 heeft de Europese Commissie twee verordeningen aangenomen om de fouten te rectificeren.
Nieuwsbericht | 23-11-2023
De zogenoemde ‘tweestappentoets’, die voor weigering van overlevering in de rechtspraak van het EU-Hof is ontwikkeld voor het Kaderbesluit Europees aanhoudingsbevel (EAB), kan worden doorgetrokken onder het Kaderbesluit wederzijdse erkenning en tenuitvoerlegging strafvonnissen. Bij het verrichten van de ‘tweestappentoets’ moet in beginsel worden uitgegaan van de situatie in de betrokken EU-lidstaat ten tijde van de strafrechtelijke veroordeling. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nederland heeft een met redenen omkleed advies ontvangen van de Europese Commissie wegens het niet vóór januari 2022 omzetten van twee richtlijnen op het gebied van erkenning van beroepskwalificaties in de binnenvaart en over harmonisatie van normen voor competenties, kennis en geschiktheid.
Nieuwsbericht | 22-11-2023
Met een Mededeling, een voorstel voor een EU-verordening, een aanbeveling en een voorstel voor een aanbeveling presenteert de Europese Commissie een pakket “mobiliteit van vaardigheden en talent”, om daarmee de EU aantrekkelijker te maken voor talent van buiten de Europese Unie en om mobiliteit binnen de EU te bevorderen. Het gaat onder meer om een nieuwe EU-talentenpool waar in de EU gevestigde werkgevers in contact kunnen komen met werkzoekenden uit derde landen en om maatregelen die de erkenning van kwalificaties en de mobiliteit van lerenden bevorderen. De initiatieven komen voort uit het Europees Jaar van de Vaardigheden.
Uit de Eurobarometer blijkt dat een tekort aan vakkrachten voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) in de EU een groot probleem is. De uitdagingen in verband met dit tekort zijn geleidelijk toegenomen, en alle EU-lidstaten en alle sectoren van de economie hebben ermee te maken.
Het akkoord betreft het onderliggende voorstel van de Europese Commissie voor een EU-Verordening die een regelgevingskader vaststelt waarmee de toegang van de EU tot een betrouwbare, gediversifieerde, betaalbare en duurzame aanvoer van kritieke grondstoffen wordt gewaarborgd. Dergelijke toegang tot kritieke grondstoffen is essentieel voor het concurrentievermogen van Europa, onder meer voor de groene en de digitale industrieën en voor defensie en lucht- en ruimtevaart.
Het politieke akkoord betreft het eerdere voorstel van de Europese Commissie voor een EU-verordening over de verhuur van kortetermijnaccommodatie, waarbij ook de Digitale dienstenwetgeving een rol speelt.
Bij de behandeling van een verzoek om subsidiaire bescherming moet de bevoegde autoriteit rekening houden met omstandigheden die verband houden met de algemene situatie in het land van herkomst én met de individuele situatie en persoonlijke omstandigheden van betrokkene. Al deze relevante elementen moeten worden onderzocht voordat de bevoegde autoriteit vaststelt welk soort ‘ernstige schade’ deze elementen eventueel kunnen staven. Dit beoordelingskader geldt bij alle soorten ernstige schade als bedoeld in artikel 15 van de Kwalificatierichtlijn. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Nederlandse rechter.
De Verordening ziet op bescherming van de namen van Europese ambachtelijke en industriële producten die stoelen op de originaliteit en authenticiteit van traditionele vaardigheden uit de regio waar ze vandaan komen.
Het akkoord stelt de financiering voor de belangrijkste EU-prioriteiten voor 2024 vast en speelt in op de moeilijke geopolitieke situatie waarin de Europese Unie zich op dit moment bevindt. Daartoe omvat het akkoord 189,4 miljard euro aan vastleggingen en 142,6 miljard euro aan betalingen.
Nieuwsbericht | 21-11-2023
Toont 31 - 40 van 3.656 resultaten.