Polen, Hongarije en Tsjechië waren verplicht uitvoering te geven aan het tijdelijke herplaatsingsmechanisme van de EU tijdens de vluchtelingscrisis van 2015. Deze landen konden zich niet beroepen op de handhaving van de openbare orde en de binnenlandse veiligheid. Dat heeft het EU-Hof bepaald in inbreukprocedures tegen deze landen.
Nieuwsbericht | 06-04-2020
Een EU-lidstaat die tot uitlevering van een EER-onderdaan aan een derde land wil overgaan moet de desbetreffende EER-lidstaat informeren over het uitleveringsverzoek. Deze informatieverplichting moet de EER-lidstaat in staat stellen te beoordelen of hij een overleveringsverzoek wil indienen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van het Kroatische Hooggerechtshof.
Nieuwsbericht | 02-04-2020
De bestuursrechter kan vaker beslissen om een schadevergoeding toe te kennen als een bestuursorgaan iemands persoonsgegevens heeft verwerkt in strijd met de privacyregels. Die persoon hoeft daarvoor niet altijd naar de burgerlijke rechter. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beslist in een viertal zaken.
Nieuwsbericht | 01-04-2020
De vragen van twee Poolse rechters over de verenigbaarheid van de Poolse tuchtprocedure met het EU-recht zijn door het EU-Hof niet-ontvankelijk verklaard. Volgens het EU-Hof houden de vragen geen verband met de nationale procedure. In de uitspraak oordeelt het EU-Hof wel dat tuchtprocedures tegen de verwijzende rechters ontoelaatbaar zijn.
Nieuwsbericht | 31-03-2020
De verplichting om geen nieuw strafbaar feit te plegen valt onder het begrip “instructies betreffende het gedrag” van het EU-kaderbesluit inzake proeftijd en alternatieve straffen. Het geldt als een door het kaderbesluit erkende proeftijdvoorwaarde die de opschorting van de tenuitvoerlegging van een vrijheidsstraf rechtvaardigt. De lidstaten moeten elkaars vonnissen waarin zo’n proefvoorwaarde is opgenomen, erkennen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de hoogste Estse rechter.
Nieuwsbericht | 27-03-2020
Achtergrondstukken die zijn opgesteld in het kader van lopende onderhandelingen over internationale akkoorden vallen onder de bescherming van de internationale betrekkingen als uitzondering op het openbaarheidsbeginsel. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een geding tussen ClientEarth en de Commissie.
Nieuwsbericht | 26-03-2020
De Raad neemt maatregelen om de continuïteit van zijn werkzaamheden in de huidige uitzonderlijke omstandigheden als gevolg van de COVID-19-pandemie te waarborgen. Overeenstemming is bereikt over een tijdelijke afwijking van zijn reglement van orde om het nemen van besluiten via de schriftelijke procedure te vergemakkelijken.
Nieuwsbericht | 23-03-2020
De lidstaten mogen de situatie van een werknemer die op grond van meerdere aanstellingen in de publieke sector een tijdelijke functie blijft bezetten, zonder dat enige stap wordt ondernomen om deze functie permanent in te vullen, niet uitsluiten van de EU-bescherming bij “opeenvolgende arbeidsverhoudingen voor bepaalde tijd”. Instemming van de werknemer met de tijdelijke aanstellingen door een overheidsdienst leidt er niet toe dat de werknemer zijn bescherming verliest. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van Spaanse rechters.
Nieuwsbericht | 20-03-2020
Het EU-recht belet de lidstaten niet te voorzien in civiele procedures voor confiscatie, ongeacht het bestaan van een strafbaar feit. Een dergelijke procedure valt niet onder het toepassingsgebied van het kaderbesluit inzake de confiscatie van goederen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Bulgaarse rechter.
Het Kroatische voorzitterschap heeft besloten de ‘geïntegreerde regeling politieke crisisrespons’ (IPCR) volledig te activeren. Wat houdt deze crisisrespons precies in?
Nieuwsbericht | 19-03-2020
Toont 1.091 - 1.100 van 3.282 resultaten.