Het bevorderen van een cultuur van gegevensbescherming, het verhogen van het toezicht op de EU-instellingen en het verminderen van de bureaucratie. Dat zijn de doelstellingen van een tweejarige strategie om de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming (ETGB) efficiënter en effectiever te maken. Dit blijkt uit een presentatie voor de EU-instellingen door de Europese Toezichthouder, de Nederlander Peter Hustinx.
Nieuwsbericht | 24-01-2013
In een notitie voor de leden van de Commissies voor Veiligheid en Justitie, voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en voor Europese Zaken van de Tweede Kamer, laat de Commissie Meijers zich positief uit over het weglaten van verschillende voorstellen uit het vorige regeer- en gedoogakkoord, maar levert vanuit EU-rechtelijk evenals volkenrechtelijk perspectief kritiek op verscheidene andere voorstellen.
Nieuwsbericht | 22-01-2013
De publieke omroep hoeft alleen maar een vergoeding voor de extra kosten te betalen voor het uitzenden van korte fragmenten van voetbalwedstrijden en andere evenementen. De EU-richtlijn die dit regelt, maakt geen onevenredige inbreuk op de grondrechten van de houder van de uitzendrechten. Zelfs als de extra kosten op nihil worden gesteld. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Als gevolg van de derde EU-rijbewijsrichtlijn hebben alle nieuwe rijbewijzen die in de EU worden afgegeven vanaf 19 januari de vorm van een plastic creditcard, met een Europees standaardformaat en betere beveiliging. Geleidelijk zullen de meer dan 100 verschillende papieren en plastic modellen die momenteel door meer dan 300 miljoen bestuurders in de hele EU worden gebruikt, worden vervangen door het nieuwe Europese rijbewijs.
Nieuwsbericht | 21-01-2013
Subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, die is bedoeld voor een bepaalde regio, hoeft niet per se ook in die regio te worden besteed. Voorwaarde is wel dat het geld uiteindelijk ten goede komt aan die regio. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een Portugese zaak.
Nieuwsbericht | 16-01-2013
‘Het Europese jaar van de Burger’ is geen promotie-campagne van de fastfoodhoreca, maar een initiatief van het Europees Parlement en de Raad om de burger beter te informeren over zijn rechten en mogelijkheden in de Europese Unie. Dit om het werken, studeren of wonen in een ander land van de EU te vergemakkelijken. En tegelijk de uitoefening door burgers van de Unie van de andere aan het burgerschap van de Unie verbonden rechten te bevorderen.
Nieuwsbericht | 15-01-2013
Palestijnen die gedwongen zijn om de vluchtelingenkampen in Libanon van het United Nations Relief and Works Agency for Palastine Refugees in the Near East (UNWRA) te verlaten komen van rechtswege in aanmerking voor een vluchtelingenstatus. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Hongaarse rechter.
Nieuwsbericht | 14-01-2013
De toegang van Roemeense werknemers tot de Spaanse arbeidsmarkt is opnieuw opgeschort. De opschorting geldt tot eind dit jaar voor alle sectoren en het hele Spaanse grondgebied. Roemenen die al eerder in Spanje werkzaam waren of werkzoekend waren, kunnen blijven. Dat blijkt uit een besluit van de Europese Commissie.
Nieuwsbericht | 11-01-2013
De Europese Commissie heeft een voorstel gepresenteerd voor een verordening betreffende de uitoefening van de rechten van de Unie voor de toepassing en handhaving van internationale handelsregels. Doel van deze verordening is dat de Unie haar rechten en belangen effectief kan handhaven door een gemeenschappelijk wetgevingskader te creëren, waaronder snel maatregelen kunnen worden genomen. Dit is van belang in het kader van internationale geschillenbeslechtingsmechanismen.
Nieuwsbericht | 10-01-2013
Het Hof bevestigt de geldboetes van 198 miljoen EUR en 20,71 miljoen EUR die respectievelijk aan Heineken NV en Bavaria NV zijn opgelegd wegens hun deelname aan een kartel op de Nederlandse biermarkt. De brouwers hebben vergeefs beroep ingesteld tegen een eerder arrest van het Gerecht, waarbij hun jarenlange misdragingen werden afgestraft met flinke boetes.
Nieuwsbericht | 09-01-2013
Het beleidsprogramma van het Ierse voorzitterschap is gericht op herstel van de Europese economie. Ierland zal zich daarom de komende zes maanden sterk maken voor: economische groei, stabiliteit, het terugdringen van jeugdwerkloosheid, herstructurering van het centraal economisch bewind, het aansterken van de interne markt en werken aan de internationale betrekkingen van de EU.
Nieuwsbericht | 08-01-2013
Door de ratificatie van Finland is het nieuwe Stabiliteitsverdrag op 1 januari 2013 in werking getreden. Het verdrag bepaalt dat het op deze datum in werking zou treden, op voorwaarde dat twaalf eurolanden hun ratificatie hadden afgerond. In Nederland is de ratificatie van het verdrag nog gaande.
Nieuwsbericht | 07-01-2013
De quotaregelingen van België en Oostenrijk voor de inschrijving van niet-onderdanen voor de opleiding tot arts, tandarts, fysiotherapeut of dierenarts mogen worden verlengd tot 2016. Dat is het gevolg van het besluit van de Commissie tot verlenging van de opschorting van de inbreukprocedures tegen deze lidstaten. Voorwaarde voor de opschorting is dat beide landen doorslaggevend feitenmateriaal verzamelen over de vraag waarom deze opleidingen een uitzondering moeten vormen op de EU-verdragsregels betreffende het vrije verkeer van burgers. Normaal garanderen die regels EU-onderdanen met de vereiste diploma's onbeperkte toegang tot het hoger onderwijs in alle lidstaten.
Nieuwsbericht | 04-01-2013
Vereenvoudiging van procedures, snellere betalingen en nieuwe financieringsmechanismen moeten ervoor zorgen dat Europese bedrijven, ngo's, onderzoekers, studenten, steden en regio’s een betere toegang krijgen tot financiële steun van de EU. Tegelijk wordt van de beheerders van de EU-gelden meer rekenschap en verantwoording verlangd. Dat zijn de leidende gedachten achter de herziening per 1 januari 2013 van het Financieel reglement en de bijbehorende uitvoeringsregels.
Nieuwsbericht | 03-01-2013
De Europese Commissie heeft het verzoek aan het EU-Hof om advies over de voorgenomen sluiting van het anti-piraterijverdrag ACTA, ingetrokken.
Nieuwsbericht | 02-01-2013
Investeringen van Nederlandse bedrijven in derde landen blijven beschermd door de investeringsverdragen van Nederland met deze landen, totdat door de EU vervangende investeringsverdragen zullen zijn afgesloten. Deze overgangsregeling is opgenomen in een onlangs gepubliceerde EU-verordening.
Het besluit van het Europees Partement om twee losse maandelijkse vergaderingen in Straatsburg aaneensluitend te houden om het verhuiscircus te beperken, kan niet door de beugel. Er moeten twaalf afzonderlijke vergaderingen worden gehouden. Daarom heeft het EU-Hof op verzoek van Frankrijk de besluiten van het Europees Parlement betreffende het rooster van zijn parlementaire zittingsperiodes voor 2012 en 2013 nietig verklaard.
Nieuwsbericht | 20-12-2012
De Europese Raad stond vooral in het teken van de toekomst van de Economische en Monetaire Unie (EMU). Een aantal kwesties moet nader worden uitgezocht in overleg met de lidstaten. Het bakentoezicht en de bankenunie moeten verder gestalte krijgen door een gezamenlijk resolutiemechanisme. De democratische legitimatie en verantwoording moet plaatsvinden op het niveau waar de besluiten worden genomen. Procedureregels voor de Eurotop-bijeenkomsten moeten in maart 2013 worden vastgesteld.
Het behalen van een inburgeringsexamen als voorwaarde voor gezinshereniging is in strijd met de Europese gezinsherenigingsrichtlijn. Dat is het oordeel van de rechtbank in Den Bosch in de zaak van een vrouw uit Azerbeidzjan die volgens de Wet inburgering buitenland eerst in het buitenland voor haar inburgeringsexamen moest slagen voordat ze zich bij haar man in Nederland mocht voegen.
Corinna Wissels, hoofd van de afdeling Europees Recht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, wordt staatsraad in de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Nieuwsbericht | 17-12-2012
Toont 2.221 - 2.240 van 3.358 resultaten.