Inloggen
Het behalen van een inburgeringsexamen als voorwaarde voor gezinshereniging is in strijd met de Europese gezinsherenigingsrichtlijn. Dat is het oordeel van de rechtbank in Den Bosch in de zaak van een vrouw uit Azerbeidzjan die volgens de Wet inburgering buitenland eerst in het buitenland voor haar inburgeringsexamen moest slagen voordat ze zich bij haar man in Nederland mocht voegen.
Nieuwsbericht | 20-12-2012
Corinna Wissels, hoofd van de afdeling Europees Recht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, wordt staatsraad in de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Nieuwsbericht | 17-12-2012
Illegaal verblijf kan worden bestraft met een boete en zelfs onder omstandigheden met een vrijheid ontnemende straf. Maar de uitvoering van de straf moet worden beëindigd zodra de illegaal kan worden uitgezet. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 11-12-2012
Jaarlijks lopen Europese overheden naar schatting 1.3 biljoen Euro mis door belastingontduiking en -fraude. Volgens EU commissaris Šemeta wordt dit mogelijk gemaakt door gebrekkige afstemming en samenwerking tussen lidstaten. Hij heeft daarom 30 maatregelen aangekondigd die nationale regelgeving zullen stroomlijnen en informatie-uitwisseling bevorderen.
Nieuwsbericht | 10-12-2012
Nederland moet in het publieke debat een open houding tegenover het Europees Parlement aannemen en een actieve rol spelen in de vaak complexe besluitvormingsprocessen die in dit parlement plaatsvinden. Dat adviseert de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) naar aanleiding van de vraag hoe de regering het beste kan omgaan met de toegenomen invloed van de Europese volksvertegenwoordiging sinds het Verdrag van Lissabon.
Nieuwsbericht | 07-12-2012
De nauwere samenwerking tussen lidstaten over echtscheiding, waar Nederland geen deel van uitmaakt, bestaat nu uit België, Bulgarije, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië, Letland, Luxemburg, Hongarije, Malta, Oostenrijk, Portugal, Roemenië en Slovenië.
Nieuwsbericht | 06-12-2012
Het gebruik van de eigen taal speelt een cruciale rol in het Europees en internationaal recht. Voor staten gaat van de eigen taal een belangrijke symbolische functie uit. Voor individuele burgers is het gebruik van de eigen taal bovendien een noodzakelijke voorwaarde om documenten, zoals etiketten op consumentenproducten, te kunnen begrijpen. Dit kan complicaties opleveren indien een document betrekking heeft op meerdere landen. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de Europese Commissie over het effect van vertalingen op internationaal en Europees recht.
Nieuwsbericht | 05-12-2012
Een verder en dieper geïntegreerde EMU moet ervoor zorgen dat er in de toekomst voor alle belangrijke economische en budgettaire beleidskeuzes van lidstaten hechtere coördinatie, bredere ondersteuning en ingrijpender toezicht op Europees niveau komt. Dat blijkt uit de blauwdruk voor een hechtere economische en monetaire Unie (EMU) die José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, heeft gepresenteerd.
Nieuwsbericht | 03-12-2012
Het kabinet heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de Nederlandse inzet in het debat over de toekomst van de Economische en Monetaire Unie (EMU). De kamerbrief is opgesteld naar aanleiding van de Europese Raad van 13-14 december.
Het EU-recht verzet zich er niet tegen dat de lidstaten die de euro als munt hebben het verdrag tot instelling van het ESM sluiten en ratificeren. Dat heeft het EU-Hof bepaald. Vanwege het uitzonderlijke belang van deze zaak heeft het EU-Hof via een versnelde procedure binnen vier maanden recht gesproken in voltallige zitting van alle 27 rechters.
Nieuwsbericht | 30-11-2012
De talen die voor de werving van nieuwe EU-ambtenaren worden gebruikt, mogen niet beperkt worden tot Frans, Duits en Engels. Kandidaten moeten de oproepen in alle officiële talen kunnen lezen. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een zaak die was aangespannen door Italië.
De plaatsing van de Nederlandse stichting Al-Aqsa op de EU-lijst wegens financiering van terrorisme is gerechtvaardigd. Dat heeft het EU-Hof bepaald na een geslaagd beroep van Nederland tegen een arrest van het EU-Gerecht uit 2010. Het Gerecht had geoordeeld dat Nederland, door het nationale sanctiebesluit in te trekken nadat de EU-listing tot stand kwam, de grondslag onder de EU-listing had weggehaald. Dit oordeel van het Gerecht is volgens het Hof onjuist. Nederland wilde hiermee juist de EU-maatregel tegen Al-Aqsa zoveel mogelijk respecteren.
Nieuwsbericht | 23-11-2012
Een slimmer visumbeleid. Dat wil de Europese Commissie om de economie van de EU, met name het toerisme, te stimuleren. De Commissie constateert dat het toerisme uit visumplichtige landen zoals Rusland, China, Brazilië en India sterk toeneemt. Volgens de Commissie is het mogelijk om de veiligheid van de buitengrenzen te garanderen en tegelijkertijd het legaal reizen naar de Unie makkelijker te maken.
Nieuwsbericht | 22-11-2012
Een lidstaat is op grond van de Dublinverordening verplicht een asielzoeker die zich voegt bij een hulpbehoevend familielid over te nemen van een lidstaat waar de asielzoeker het eerste de EU is binnengekomen. De overnemende lidstaat moet dan zorgdragen voor de inhoudelijke behandeling van het asielverzoek, en niet de lidstaat waar de asielzoeker het eerste de EU is binnengekomen. Dat heeft het EU-Hof bepaald.
Lidstaten die de nationale statistieken over overheidstekort en overheidsschuld manipuleren kunnen een flinke boete krijgen, namelijk maximaal 0, 2% van het BBP. De Raad kan die boete, op grond van een aanbeveling van de Commissie, opleggen. Dit is vorig jaar vastgelegd in het zogenoemde ‘sixpack’. De regels voor het uitoefenen van deze bevoegdheid zijn nu door de Commissie gepubliceerd.
De Nederlandse zorgverzekeringswet vormt geen inbreuk op het eigendomsrecht of het beginsel van gelijke behandeling. Ook is geen sprake van een oneerlijk proces. Dat blijkt uit een beslissing van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg waarin de klacht van de pensionado’s tegen Nederland niet-ontvankelijk wordt verklaard.
In verband met de aanvraag van een verklaring voor recht dat de verkooppraktijk van een onderneming niet onrechtmatig is en dat zijn concurrenten op basis daarvan geen vordering kunnen instellen, vroeg de Duitse rechter aan het EU-Hof of het EU-recht een dergelijke verklaring toestaat.
Nieuwsbericht | 20-11-2012
De recente Hongaarse pensioenwet die rechters, aanklagers en notarissen verplicht om in plaats van met 70 jaar, op 62 jarige leeftijd met pensioen te gaan, is een vorm van leeftijdsdiscriminatie, waarvoor geen enkele steekhoudende rechtvaardiging kan worden aangevoerd. Dat blijkt uit een arrest van het EU-Hof in een door de Europese Commissie aangespannen versnelde inbreukprocedure.
De Europese Commissie heeft een nieuw voorstel ingediend ter bevordering van het aantal vrouwen in topfuncties binnen het Europese bedrijfsleven. Het voorstel roept een vrouwenquotum in het leven van minimaal 40 % aan vrouwelijke werknemers binnen leidinggevende functies van grote Europese ondernemingen. Met dit voorstel probeert de Commissie het zogenaamde “glazen plafond” te slechten.
Het Kabinet staat positief tegenover de prioriteiten die de Commissie in haar werkprogramma voor 2013 heeft gesteld. Het Kabinet waardeert vooral de nadruk van de Commissie op het aanpakken van de economische crisis. Dit blijkt uit de appreciatie die het kabinet naar het parlement gestuurd.
Toont 2.381 - 2.400 van 3.500 resultaten.