Inloggen
De EU-richtlijn betreffende bijzondere waarborgen voor kinderen in strafprocedures is de laatste in een reeks van zes EU-richtlijnen die procedurele rechten voor personen in de hele EU garanderen. Het ECER zet ze voor u op een rij.
Nieuwsbericht | 11-06-2019
De uitsluiting van bepaalde juridische diensten van de aanbestedingsprocedures in het EU-recht is niet in strijd met het beginsel van gelijke behandeling, de vrijheid van vestiging of het vrije dienstenverkeer, of met het subsidiariteitsbeginsel. De bijzondere relatie tussen de juridische dienstverlener en de opdrachtgever verdraagt zich immers niet met een openbare aanbesteding. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van het Belgische Grondwettelijk Hof.
Nieuwsbericht | 06-06-2019
De Commissie heeft haar jaarverslag gepubliceerd over de manier waarop de instellingen en lidstaten van de Unie het EU-Handvest van de grondrechten hebben toegepast. Bij de EU-instellingen is een cultuur van grondrechten ontwikkeld. Er wordt in de handhavingsketen echter nog niet optimaal gebruikgemaakt van het Handvest en het instrument is nog steeds weinig bekend.
Nieuwsbericht | 05-06-2019
Facebook kan er toe worden verplicht binnen de EU alle commentaar op te sporen en te identificeren die identiek is aan smadelijk commentaar dat door een nationale rechter onrechtmatig is bevonden. Dat geldt ook voor commentaar dat qua betekenis verwant is, mits hij van dezelfde gebruiker afkomstig is. Of Facebook het betrokken commentaar ook wereldwijd moet verwijderen, wordt niet door het EU-recht geregeld, maar door het volkenrecht en het internationaal privaatrecht. Dat is het advies van advocaat-generaal Szpunar aan het EU-Hof in een Oostenrijkse zaak.
Nieuwsbericht | 04-06-2019
De schadevergoedingsactie van beleggers die zouden zijn benadeeld mede als gevolg van het advies van de ECB over de voorgenomen Griekse herstructureringswet toetst het Gerecht aan de standaardvoorwaarden voor niet-contractuele aansprakelijkheid van de Unie. Een beroep wegens schending van de niet-contractuele aansprakelijkheid van de Unie is al ontvankelijk wanneer gedupeerden stellen schade te hebben geleden als gevolg van een handeling van de ECB. De ontvankelijkheid houdt namelijk direct verband met het onderzoek ten gronde van de voorwaarden voor de niet-contractuele aansprakelijkheid van de Unie. De getroffen beleggers hebben niet kunnen bewijzen dat aan de voorwaarde van een voldoende gekwalificeerde schending is voldaan. De adviesbevoegdheid van de ECB heeft bovendien niet tot doel om de rechten en verplichtingen van contractpartijen te beoordelen, maar houdt verband met de fundamentele taken van de ECB. Het Gerecht verwerpt het beroep.
Zowel tekst als afbeeldingen kunnen een associatie oproepen met een product dat een beschermde oorsprongsbenaming in de EU geniet. Doorslaggevend daarvoor is of zo een tekst of afbeelding in staat is om rechtstreeks bij de consument het beeld van het beschermde product op te roepen. De nationale rechter moet dat vaststellen en hij moet daarbij een Europese en niet alleen een Spaanse consument voor ogen houden. Ook producenten die vergelijkbare producten in dezelfde regio maken maar die niet onder de beschermde oorsprongsbenaming vallen, moeten zich aan de verordening houden. Dit heeft het EU-Hof bepaald in een zaak over Spaanse kaas uit La Mancia.
Nieuwsbericht | 03-06-2019
Op 17 mei heeft de Raad van de Europese Unie het EU cybersanctieregime aangenomen. Dit thematische sanctieregime biedt de EU de mogelijkheid om wereldwijd maatregelen te nemen tegen personen en organisaties die verantwoordelijk zijn voor een cyberaanval of een poging daartoe, of op enig andere wijze betrokken zijn bij een cyberaanval (bijvoorbeeld middels financiƫle of technische steun). De maatregelen die kunnen worden opgelegd aan personen en organisaties bestaan uit het bevriezen van tegoeden en het opleggen van inreisverboden. Het doel van het cybersanctieregime is om af te schrikken, gedragsverandering.
Nieuwsbericht | 31-05-2019
Personen die wel binnen de verordening over de coƶrdinatie van socialezekerheidsstelsels vallen, maar niet voldoen aan de specifieke bepalingen voor het vaststellen van het toepasselijke socialezekerheidsstelsel, vallen binnen de woonlandbepaling. Volgens het EU-Hof is het woonlandbeginsel uit de sociale zekerheidsverordening niet alleen op economisch niet-actieven van toepassing maar ook op economisch actieven. Tot nu toe gingen de lidstaten en de Commissie uit van de interpretatie dat het woonland alleen voor economisch niet actieve werknemers gold ter bepaling van de toepasselijke sociale zekerheidsregels. In de situatie van de zeeman SF het daarom zijn woonland leidend, en niet het land waar de zeevaartonderneming is gevestigd. Dit antwoord gaf het EU-Hof op vragen gesteld door de Hoge Raad der Nederlanden.
Nieuwsbericht | 27-05-2019
Niet alleen de lidstaten van de EU moeten voldoen aan de eisen van rechtsstatelijkheid. Ook de EU-instellingen en het functioneren van de EU zouden langs deze meetlat moeten worden gelegd, vindt de Kamer. Daarover vraagt het kabinet advies aan de Adviesraad Internationale Vraagstukken.
Nieuwsbericht | 22-05-2019
De Griekse wet die het monniken verbiedt het beroep van advocaat uit te oefenen, wanneer die de beroepstitel hebben behaald in een andere lidstaat, is in strijd met het EU-recht. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Griekse rechter.
Nieuwsbericht | 20-05-2019
Toont 1.461 - 1.470 van 3.509 resultaten.