Inloggen
De Europese Commissie richt haar pijlen op een Nederlandse regeling die in haar ogen EU-werknemers en grensarbeiders benadeelt. Deze categorieën kunnen namelijk geen aanspraak maken op studiefinanciering voor een studie in het buitenland. De Commissie acht deze regel in strijd met het vrij verkeer van werknemers en heeft besloten een zaak aanhangig te maken bij het Hof van Justitie.
Nieuwsbericht | 08-10-2009
Nederland krijgt van de Europese Commissie een uitzondering op de rust en werktijdenrichtlijn voor artsen in opleiding. Dat heeft de Commissie besloten in reactie op de notificatie door Nederland, Verenigd Koninkrijk en Hongarije dat de target in de richtlijn van een maximale werkweek van 48 uur niet gehaald zal worden. Nederland krijgt nog respijt van de Europese Commissie tot 31 juli 2011.
Een Nederlandse samenlevingscontract is, als het is erkend door Nederland als een niet-huwelijks partnerschap, vergelijkbaar met een huwelijk. Daarom moeten de EU-instellingen deze vorm van partnerschap erkennen. Dat heeft het Gerecht van Eerste Aanleg, onderdeel van het EG-Hof van Justitie, bepaald in een zaak die een Nederlandse ambtenaar tegen de Europese Commissie had aangespannen.
Waar worden Belgische wetten gepubliceerd? Op welke website kan ik een Italiaanse wet vinden? Het EU-Publicatiebureau heeft een handige gids gepubliceerd met nuttige informatie over wetgeving in andere lidstaten. Deze kan erg van pas komen als u meer informatie wil hebben over wet- en regelgeving in een andere EU-lidstaat.
Van groot belang tijdens de onderhandelingen in Brussel is het zoeken naar meerderheden, gekwalificeerde meerderheden, blokkende minderheden enzovoort. Elke lidstaat vertegenwoordigt een bepaald aantal stemmen in de Raad van de EU. Zo heeft Nederland bijvoorbeeld 13 stemmen. De Raad heeft nu een online stemmencalculator gelanceerd om snel te kunnen uitrekenen hoe de verhoudingen liggen. Handig om tijdens onderhandeling even op de blackberry uit te rekenen of het magische getal 255 bereikt is. Alleen jammer dat het Verdrag van Lissabon binnenkort nieuwe stemregels introduceert…
Het is volgens het EU-Hof van Justitie toegestaan dat Nederland zijn eigen onderdanen niet overlevert om in een andere EU-lidstaat een straf uit te zitten. Dat heeft het Hof bepaald in de zaak Wolzenburg over het Europees aanhoudingsbevel. Voor burgers van andere lidstaten mag Nederland eisen dat zij vijf jaar onafgebroken in Nederland hebben verbleven. Dat is volgens het Hof een objectief en evenredig criterium om de integratie in de Nederlandse samenleving te meten.
Overheden en EU-instellingen die partij zijn in lopende procedures bij het EU-Hof zouden niet langer zelf mogen beslissen over openbaarmaking van hun stukken. In het belang van een goede rechtsbedeling zou daarover alleen het EU-Hof mogen beslissen Dat is de mening van advocaat-generaal Maduro in zijn laatste advies aan het Hof. Hiermee gaat hij in tegen eerdere rechtspraak van het Hof.
Nieuwsbericht | 07-10-2009
Het Ierse referendum is positief uitgepakt voor het Verdrag van Lissabon. Een grote meerderheid van 67,1% van de bevolking stemde voor het Verdrag op 2 oktober 2009. Hiermee is Ierland de 25e lidstaat die het verdrag ratificeert. Er zijn nog ratificatieprocedures gaande in Polen en Tsjechië. In beide lidstaten heeft wel parlementaire goedkeuring plaatsgevonden. De aanmelding voor het ECER-congres over het Verdrag van Lissabon op 12 november 2009 is geopend.
Nieuwsbericht | 05-10-2009
Het Nederlandse verbod voor woningcorporaties om zonder voorafgaande toestemming bouwprojecten over de grens te realiseren is niet bij voorbaat in strijd met het vrije kapitaalverkeer. Voor een weigering van de vergunning moeten dan wel objectieve en duidelijke criteria bestaan. Dat volgt uit een uitspraak van het EU-Hof over de bouwplannen van de Maastrichtse woningstichting Sint Servatius in het Belgische Luik. De Nederlandse regering verzet zich tegen bouwen in het buitenland door woningbouwcorporaties. De corporaties zijn immers opgericht met als doel de Nederlandse volkshuisvesting te dienen.
Nieuwsbericht | 02-10-2009
Het besluit van de Raad van de EU tot plaatsing van Jose Maria Sison op de EU-sanctielijst is vernietigd. Dat heeft het Gerecht van Eerste Aanleg bepaald. Sison is een Filippijnse burger, woonachtig in Nederland. Plaatsing op de lijst betekent dat financiële tegoeden bevroren worden. De vernietiging betekent niet dat Sison per direct van de lijst is afgevoerd. Partijen hebben twee maanden de tijd om hogere voorziening in te stellen tegen de beslissing van het Gerecht.
Nieuwsbericht | 30-09-2009
Het Gerecht van Eerste aanleg bestaat 20 jaar. Het werd in 1989 opgericht om de werklast van het Hof van Justitie te verlichten. Dat heeft gewerkt, maar inmiddels zucht het Gerecht zelf onder een enorme werklast, aldus president Marc Jaeger. Hij vindt het daarom tijd om het Gerecht te hervormen.
Met het tweede Ierse referendum aanstaande vrijdag bereikt de spanning over de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon een hoogtepunt. De stemming onder de Ieren is niet de laatste stap in het ratificatieproces. Weliswaar heeft Duitsland inmiddels zijn ratificatieprocedure helemaal afgrond, maar de Poolse en Tsjechische presidenten hebben nog steeds niet hun handtekening gezet onder de akte van ratificatie. Het Tsjechische constitutionele Hof besluit op 29 september of het een nieuwe klacht tegen de Tsjechische ratificatie in behandeling zal nemen.
Nieuwsbericht | 28-09-2009
Op de website van het ECER is een nieuw overzicht van het Haags Comitologieregister gepubliceerd. Dit overzicht is gerangschikt naar onderwerp en geeft per comité aan welk departement en welke ambtenaar Nederland vertegenwoordigt in Brussel. Met het register en de daarin opgenomen contactgegevens wil het ECER medewerkers van de departementen snel met elkaar in contact brengen.
Lidstaten hebben veel vrijheid als zij hun vijfjarenplan voor de emissie van CO2 vaststellen. Dat heeft het Gerecht van Eerste Aanleg bepaald in een zaak die Polen en Estland hadden aangespannen tegen de Europese Commissie. De Commissie mag controleren of er voldaan is aan de criteria in de richtlijn, maar moet er van uitgaan dat de gegevens die door de lidstaten zijn gebruikt volgens een juiste methode zijn berekend.
Nieuwsbericht | 25-09-2009
Op 12 november 2009 organiseert het Expertisecentrum Europees Recht een congres over het Verdrag van Lissabon. Prominente sprekers zullen de vernieuwingen binnen de Europese Unie presenteren. De nadruk ligt op de toepassing ervan in de praktijk. Het verdrag zal mogelijk op of vlak na 1 januari 2010 in werking treden.
Nieuwsbericht | 22-09-2009
Is de Raad verplicht Raadsdocumenten vrij te geven met wijzigingsvoorstellen van de delegaties in het dossier van de nieuwe Eurowob? Die vraag is aan de orde in een beroep dat de Spaanse belangengroep Acces Info Europe tegen de Raad heeft ingesteld bij het Gerecht van eerste aanleg. Eerder al heeft het Hof in de zaak Turco geoordeeld dat stukken uit een wetgevingsdossier in beginsel toegankelijk voor het publiek moeten zijn.
Nieuwsbericht | 15-09-2009
In de Staat van de Europese Unie 2009–2010 is de Europese agenda voor het lopende Zweedse en daaropvolgende Spaanse EU-voorzitterschap beschreven vanuit Nederlands perspectief. Meer specifiek gaat het kabinet in op het politiek en maatschappelijk draagvlak, de interne samenhang van de Unie, groei en werkgelegenheid en de positie van Nederland in de wereld in de Europese context. Voor het eerst gaat Nederland ook minder afdragen aan de EU.
Per april 2010 zal de huidige Nederlandse rechter in het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen te Luxemburg, mr C.W.A. Timmermans, zijn functie tussentijds neerleggen. Een sollicitatieprocedure is gestart om in deze vacature te voorzien. Belangstellenden die voldoen aan de benoemingseisen worden uitgenodigd binnen twee weken te reageren.
Nieuwsbericht | 11-09-2009
Er moet een nieuwe verordening komen voor een financiële bijdrage van de EG aan een fonds ten behoeve van (Noord-)Ierland. Dat heeft het EG-Hof van Justitie bepaald in een geschil tussen het Europees Parlement en de Raad van de EU. Opmerkelijk is echter de procedure die het Hof hiervoor heeft bedacht: zowel medebeslissing (Raad en EP) als de procedure van eenparigheid van stemmen in de Raad. Op grond van eerdere jurisprudentie werd gedacht dat deze constructie niet mogelijk was.
Nieuwsbericht | 10-09-2009
Moet de Nederlandse Grondwet worden aangepast om de wijze van doorwerking van internationale normen in onze rechtsorde beter aan de eisen van de tijd te laten beantwoorden? Dat is een van de vragen op het bordje van de Staatscommissie Grondwet. De vraag kwam ook aan de orde tijdens het eerder dit jaar door het ministerie van BZK georganiseerde symposium 'Globalisering en rechtsstatelijke waarborgen: de Grondwet als ankerpunt?'. Centraal daarin stond het rapport van de hoogleraren Besselink (Universiteit Utrecht) en Wessel (Universiteit Twente) over de invloed van ontwikkelingen in de internationale rechtsorde op de doorwerking naar Nederlands constitutioneel recht. Het rapport en het verslag van het symposium is nu beschikbaar.
Nieuwsbericht | 09-09-2009
Toont 2.941 - 2.960 van 3.509 resultaten.