Inloggen
Een Portugese regeling die verbiedt dat buitenlandse bedrijven gokspelletjes aanbieden via het internet is toegestaan. Dat heeft het Hof van Justitie bepaald in het arrest Liga Portugesa. Volgens het Hof is het verbod niet in strijd met het vrij verkeer van diensten. Ook de Nederlandse regering heeft in de deze zaak betoogd dat een verbod is toegestaan met het oog op dwingende redenen van algemeen belang.
Nieuwsbericht | 08-09-2009
Personen met een Nederlands wettelijk pensioen die in een andere lidstaat wonen – kunnen zich inschrijven bij een lokaal ziekenfonds. Nederland betaalt dan de rekening. De Europese socialezekerheidsverordening maakt dat mogelijk. Omstreden is echter of Nederland een zorgbijdrage mag heffen van pensionados die zich niet inschrijven in hun woonland. De Centrale Raad van Beroep heeft daarover vragen gesteld aan het EG Hof.
Nieuwsbericht | 07-09-2009
De Raad van de EU heeft Mohammed El-M. in 2006 terecht op de EU-lijst voor bevriezing van tegoeden gezet. Dit gebeurde op voordracht van Nederland. El-M. is inmiddels door het Gerechtshof ’s-Gravenhage vrijgesproken van deelname aan de Hofstadgroep. Hij verweet de Raad dat de presumptie van onschuld was geschonden omdat de Raad zijn hoger beroep niet had afgewacht. Het Gerecht van Eerste Aanleg heeft hem nu in het ongelijk gesteld.
Nieuwsbericht | 04-09-2009
De Europese Commissie heeft besloten een onafhankelijk onderzoek te starten naar sportfederaties die in hun reglementen bepalingen opnemen die discrimineren naar nationaliteit. Aanbevelingen om aan verboden discriminaties een eind te maken moeten eind 2010 gereed zijn.
Nieuwsbericht | 01-09-2009
Het jaarlijkse verslag van de Europese Commissie over het mededingingsbeleid laat voor 2008 afwijkingen zien ten opzichte van de voorgaande jaren. Dit heeft alles te maken met de financiële en economische crisis die in dat jaar ontstond. Een andere belangrijke ontwikkeling in 2008 is de inwerkingtreding van de algemene groepsvrijstellingsverordening. Deze verordening stelt de Commissie in staat flexibel om te gaan met de staatssteunregels.
Is een rollator een orthopedisch toestel of een soort omgekeerde aanhangwagen? Die vraag staat centraal in een zaak waarin de Rechtbank Haarlem vragen heeft gesteld aan het Hof van Justitie. Het antwoord op deze vraag is cruciaal voor de hoogte van de belasting die moet worden betaald voor de invoer van rollators in de Europese Unie.
Er zal naar alle waarschijnlijkheid een extra Europese Raad worden ingelast op 17 september 2009 met het oog op de bijeenkomst van G-20 op 24 september 2009 in Pittsburgh. Op die bijeenkomst zal worden gesproken over de hervorming van het financiële systeem, ter voorkoming van een tweede kredietcrisis. De EU wil graag met een gecoördineerd standpunt naar buiten komen. Daarom wordt een extra Europese Raad nodig geacht. Het is bovendien de vraag of de Italiaanse premier Berlusconi meewerkt aan de top. Hij haalde hard uit naar Brussel, na aanhoudende kritiek op het Italiaanse asielbeleid.
Nieuwsbericht | 27-08-2009
Op donderdagmiddag 1 oktober organiseert VROM een zogenoemde speeddating bijeenkomst over werken aan (EU) dossiers met dossierteams. Tijdens de bijeenkomst krijgen deelnemers de mogelijkheid om op een informele manier kennis te maken met een breed scala aan EU-gerelateerde onderwerpen. VROM nodigt alle geïnteresseerden bij departementen en andere overheden uit voor deze bijeenkomst.
Het Duitse parlement krijgt meer bevoegdheden bij Europese besluitvorming. De regeringspartijen CDU/CSU en SPD hebben een akkoord bereikt over de aanpassing van de Duitse ratificatiewet voor het Verdrag van Lissabon. Met deze aanpassing wil de Duitse wetgever tegemoet komen aan de eisen van het Bundesverfassungsgericht. Eind juni oordeelde het Duitse constitutionele hof dat de Duitse ratificatie geen inbreuk maakt op de Duitse grondwet maar wel aanpassing behoeft. Ondertussen worden in Tsjechië nieuwe bezwaren tegen het Verdrag van Lissabon in stelling gebracht.
Nieuwsbericht | 25-08-2009
De nationale parlementen van de EU-lidstaten zijn begonnen met het uitwisselen van informatie via het zogenoemde IPEX-systeem. In samenwerking met het Europees Parlement wordt alle correspondentie van de Europese Commissie met elkaar gedeeld. Het systeem is bovendien toegankelijk voor het publiek via www.ipex.eu.
Nieuwsbericht | 19-08-2009
Een medewerker van een Deens vervoersbedrijf voerde per abuis een vrachtbrief in het systeem van de Deense douane in. De goederen bestaan in werkelijkheid niet, maar de Deense douane wil toch dat er invoerrechten worden betaald. Ontstaat er nu wel of niet een douaneschuld? Dat heeft een Deense rechter aan het EG-Hof van Justitie gevraagd.
Nieuwsbericht | 14-08-2009
De Europese Commissie biedt ambtenaren uit de 27 EU lidstaten die 6 maanden tot 5 jaar in dienst zijn van de overheid en die werkzaam zijn op EU-gerelateerde dossiers, de kans beter bekend te worden met de Europese instellingen via een stage van 2 weken. Dit in het kader van het zogenaamde ‘Erasmus for Officials’-programma. Per jaar zullen er vier stagerondes zijn. Deze rondes vinden plaats in maart, mei, oktober en december. De Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de EU zoekt Nederlandse ambtenaren voor het programma. Het ECER kan op basis van persoonlijke ervaring deze leerzame stage van harte aanbevelen.
De European Academy for Law and Legislation organiseert van 13 – 16 oktober 2009 een intensieve cursus over instrumenten voor beter wetgeven in EU-verband. De aandacht gaat daarbij vooral uit naar de opstelling van zogenoemde ‘impact assessment’. Dit steeds belangrijker wordende instrument wordt door de Europese instellingen gebruikt om te beoordelen wat de effecten van Brusselse wetgeving zijn op bijvoorbeeld de economie en het milieu.
Nieuwsbericht | 11-08-2009
De EU moet compensatie bieden aan EU-burgers die in Israël wonen en die getroffen zijn door raketaanvallen vanuit Palestijns gebied. Ook moet de EU stoppen met het geven van geld aan Palestijnse organisaties Dit staat in een klacht die een Franse man, woonachtig in Israël, bij de Europese Commissie heeft ingediend. Doet de Europese Commissie niets, dan volgt er een zaak bij het EG-Hof van Justitie, zo hebben zijn advocaten aangekondigd.
Nieuwsbericht | 10-08-2009
Op donderdagmiddag 17 september van 15.00-17.00 uur organiseert het ECER een discussiebijeenkomst over de ophefmakende uitspraak van het Duitse Bundesverfassungsgericht inzake het Verdrag van Lissabon. Daarin zal de nadruk liggen op de consequenties van deze uitspraak voor de toepassing van het Verdrag van Lissabon en – over Lissabon heen - de grenzen van de Europese integratie. Ook de wijze waarop de Duitse parlementaire betrokkenheid bij de besluitvorming in de visie van het Bundesverfassungsgericht vormgegeven moet worden, komt aan de orde. Aanmelding staat open voor iedere geïnteresseerde. Stuur voor aanmelding een e-mail naar djz-ecer@minbuza.nl.
Nieuwsbericht | 05-08-2009
De rechtbank ’s-Gravenhage heeft een heffing van leges voor een EG-verblijfsvergunning ongedaan gemaakt onder verwijzing naar een advies van de Europese Commissie in een lopende inbreukprocedure. Volgens de rechtbank ontneemt het heffen van een bedrag van € 201,00 euro het nuttig effect aan de EG-richtlijn. Het is opmerkelijk dat een rechter een dergelijk advies gebruikt om tot een oordeel te komen.
Polen mag genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) die vrij verhandelbaar zijn in de EU niet de toegang tot de Poolse markt verbieden. Polen is van mening dat het verbod op de handel in GGO’s gehandhaafd kan blijven omdat het ‘is ingegeven door beginselen van christelijke en humanistische ethiek, die door de meerderheid van de Poolse bevolking wordt gedeeld’. Het EG-Hof van Justitie heeft echter geoordeeld dat Polen inbreuk maakt op de interne-marktregels.
Nieuwsbericht | 04-08-2009
Als de Raad van Ministers, Europese Commissie en Europees parlement informele bijeenkomsten houden om over een bepaald wetsvoorstel te onderhandelen kunnen nationale parlementen onvoldoende hun controlerende taak uitoefenen. Dat wordt gesteld in een rapport van het Britse Hogerhuis over de codecisieprocedure. Tijdens deze procedure moeten Raad en EP het samen eens worden over wetgeving. De zogenoemde trilogen spelen een belangrijke rol in dit proces.
Nieuwsbericht | 03-08-2009
Vliegtuigmaatschappijen mogen mensen met Mexicaanse griep niet de toegang tot hun vliegtuigen weigeren. Dat heeft de Eurocommissaris voor Transport Tajani gezegd in reactie op de aankondiging van een aantal maatschappijen dat zij speciale maatregelen gaan nemen tegen dragers van het virus. Als reizigers geweigerd worden, dan maken zij volgens de Commissie aanspraak op compensatie of een alternatieve vlucht.
Nieuwsbericht | 31-07-2009
De Raad heeft op 27 juli 2009 unaniem ingestemd met nieuwe verordeningen over de coördinatie van nationale socialezekerheidsstelsels. De onderhandelingen over deze verordeningen, die dienen ter modernisering en vereenvoudiging van twee bestaande verordeningen, hebben elf jaar geduurd. De verordeningen treden op 1 maart 2010 in werking.
Nieuwsbericht | 30-07-2009
Toont 2.961 - 2.980 van 3.509 resultaten.