Inloggen
Er bestaat nog veel rechtsonzekerheid en onduidelijkheid over geï nstitutionaliseerde publiek-private samenwerking (PPS). In de ogen van de Commissie kan de oprichting van de PPS en de gunning van een overheidsopdracht samen worden genomen in één procedure. De selectie van de private partner dient transparant te zijn. En de aanbestedingsrichtlijnen blijven van toepassing, ook op situaties buiten hun werkingssfeer. Dat blijkt uit een ‘ interpretatieve mededeling’ die de Commissie heeft gepubliceerd. De Commissie benadrukt wel dat het uiteindelijk het EG-Hof is die in laatste instantie verantwoordelijk is voor de uitlegging van het gemeenschapsrecht.
Nieuwsbericht | 20-04-2008
Een verbod voor een Nederlandse makelaar om zijn beroep in België uit te oefenen is in strijd met het vrij verkeer van diensten. Een lidstaat mag opleidingseisen stellen voor een bepaalde beroepsgroep, maar dit mag buitenlandse dienstverleners niet onnodig belemmeren. De buitenlander mag opereren op de markt van een andere lidstaat, indien hij gebruik maakt van een gecertificeerde collega. Dat blijkt uit het arrest van het EG-Hof in de zaak Van Leuken.
Nieuwsbericht | 17-04-2008
Een verschil in arbeidsvoorwaarden tussen tijdelijke en vaste overheidswerknemers waarvoor geen objectieve rechtvaardiging bestaat, is in strijd met het gemeenschapsrecht. Bovendien heeft het principe van gelijke behandeling in de richtlijn betreffende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd rechtstreekse werking en kunnen werknemers hier dus direct rechten aan ontlenen. Dat blijkt uit een arrest van het EG-Hof in de Ierse zaak Impact, waarin het Hof en passant ingrijpt in de nationale verdeling van rechterlijke bevoegdheden.
Nieuwsbericht | 16-04-2008
Het EU-Protocol betreffende diensten van algemeen belang laat veel ruimte aan de lidstaten om aan dergelijke diensten invulling te geven. Toch bestaat nog veel onduidelijkheid over de toepassing van het Protocol. Daarom zal in de komende periode gewerkt worden aan praktische handreikingen die duidelijk maken hoe overheden hiermee dienen om te gaan. Dat schrijft de minister van EZ in een brief aan de Tweede Kamer.
Nieuwsbericht | 14-04-2008
De Commissie wil dat bedrijven de door hun gebruikte chemische stoffen vóór 1 december 2008 bij het Europees Agentschap voor chemische stoffen laten preregistreren. Er wordt gevreesd dat niet alle bedrijven zich dit voldoende realiseren. Velen zullen denken dat de REACH- verordening niet op hen van toepassing is, omdat zij niet tot de chemische sector behoren. Daarom verzoekt de Commissie de autoriteiten van de lidstaten om medewerking.
Nieuwsbericht | 13-04-2008
De Nederlandse regeling voor de emissierechten van stikstofoxiden (NOx) is geen staatssteun, zo heeft het Gerecht van Eerste Aanleg geoordeeld. De Commissie had de regeling dit stempel gegeven. Het feit dat een bedrijf bij minderde uitstoot emissierechten mag verhandelen betekent niet dat de staat de uitstoter een verboden voordeel geeft. Doordat deze voordelen gelden voor alle grote installaties in Nederland kan de maatregel niet als staatssteun worden gekwalificeerd. Update: De Commissie heeft een hogere voorziening ingesteld bij het Hof van Justitie
Een tennisracket mag niet mee in het vliegtuig. Dat zou op een EU-lijst van verboden voorwerpen staan. Maar de EU-lijst is geheim. “Want als burgers zouden mogen lezen wat ze niet mogen meenemen, kunnen terroristen lezen wat ze wel mogen meenemen”. Maar deze niet-publicatie vormt een ernstige miskenning van het EG-verdrag en maakt de lijst “non-existent”. Dat is het advies van Advocaat-Generaal Sharpston in een procedure bij het EG-Hof over de klacht van een Oostenrijkse passagier.
Nieuwsbericht | 10-04-2008
Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2009 zullen alle inwoners van de Antillen en Aruba met de Nederlandse nationaliteit kunnen meestemmen. Maar de opkomst zou wel minder dan 1% kunnen zijn. Dat blijkt uit een voorstel tot wijziging van de Kieswet naar aanleiding van het arrest van het EG-Hof in de zaak Eman en Sevinger.
Nederland heeft in strijd met Europese richtlijnen geëist dat niet-werkende en gepensioneerde EU-onderdanen moesten aantonen dat ze voldoende bestaansmiddelen hadden om één jaar in Nederland te verblijven. Dat heeft het EG-Hof bepaald. Echter, de wetgeving was al aangepast voordat het Hof zich over deze zaak boog.
Volgens de Vlaamse regelgeving hebben personen die in het Nederlandstalige deel van België of in het tweetalige gebied Brussel-hoofdstad wonen en werken recht op een zorgverzekering. Wie elders in België woont is daarvan uitgesloten. Volgens het EG-Hof is dit woonplaatscriterium in strijd met het vrij verkeer van personen.
Nieuwsbericht | 08-04-2008
Bij de aanbesteding van bouwwerken mag niet altijd als voorwaarde worden gesteld dat werknemers het CAO-loon betaald krijgen. Wanneer het CAO-loon niet algemeen verbindend is verklaard, hoeven buitenlandse (onder)aannemers zich daaraan niet te houden. Zo’n aanbestedingseis is in strijd is met de richtlijn terbeschikkingstelling van werknemers en met het vrij verkeer van diensten. Dat heeft het EG-Hof bepaald in de Duitse zaak Rüffert.
Nieuwsbericht | 07-04-2008
Eurocommissaris Kroes voor Concurrentiebeleid wil schadevergoeding vergemakkelijken voor consumenten en bedrijven die slachtoffer zijn van inbreuken op concurrentieregels. Dat blijkt uit een witboek waarop tot 15 juli reacties kunnen worden ingediend.
Nieuwsbericht | 06-04-2008
Wanneer een EU-lidstaat geen homohuwelijk kent, maar een geregistreerd partnerschap nagenoeg gelijk behandelt aan een huwelijk, moet die gelijke behandeling ook gelden voor aanvullende nabestaandenpensioenen op basis van CAO's. Homo's kunnen op die manier aanspraak maken op een nabestaandenpensioen, ook als dat alleen wordt toegekend in geval van een huwelijk. Dat heeft het EG-Hof bepaald in een Duitse zaak.
Nieuwsbericht | 02-04-2008
De Commissie heeft nieuwe regels en formulieren vastgesteld voor de melding van staatssteun. Het e-postsysteem PKI wordt verplicht per 1 juli 2008. Ook verzoekt de Commissie om een niet-vertrouwelijke versie van de melding mee te sturen. Dit om verzoeken om openbaarheid van derden gemakkelijker te kunnen beantwoorden. Verder wordt de berekening van het renteperecentage bij terugvordering van steun gewijzigd. Van de lidstaten worden ook meer marktgegevens verlangd.
Nieuwsbericht | 27-03-2008
De invoering van een nieuwe toezichtprocedure voor besluiten van de Commissie is in een eerste groep richtlijnen doorgevoerd. Het betreft de zgn. regelgevingsprocedure met toetsing door Raad en Europees Parlement. De wijzigingen zijn nu gepubliceerd in het Publicatieblad. Inmiddels zijn in Brussel de besprekingen gestart over de aanpassing van een volgende set richtlijnen en verordeningen.
Nieuwsbericht | 20-03-2008
Nieuwsbericht | 17-03-2008
De Europese toezichthouder voor gegevensbescherming, de Nederlander Peter Hustinx, heeft kritische opmerkingen geplaatst bij de voorstellen van de Europese Commissie over het beheer van de buitengrenzen van de EU. Zijn nieuwsbrief is trouwens lezenswaardig voor iedereen die met EU-wetsvoorstellen te maken heeft.
Nieuwsbericht | 16-03-2008
De Commissie heeft een nieuw voorstel gepresenteerd voor de EG-richtlijn scheepsverontreiniging, waarbij strafrechtelijke sancties worden opgelegd aan degenen die verantwoordelijk zijn voor de verontreiniging vanaf schepen. Deze regels stonden eerder in een EU-kaderbesluit, maar dat is door het EG-Hof nietig verklaard. Volgens het Hof moesten de handhavingsbepalingen in de EG-richtlijn scheepsverontreiniging worden opgenomen en niet in een EU-kaderbesluit. Het Hof bepaalde tevens dat het vaststellen van de hoogte van de op te leggen sancties wel in het EU-Kaderbesluit thuishoren. Daarvoor bestaat volgens het Hof geen Gemeenschapsbevoegdheid.
Nieuwsbericht | 13-03-2008
De overheid is op grond van het Europees recht verplicht om Europese subsidies terug te vorderen in geval van misbruik of nalatigheid van de subsidie-ontvanger. Een bijzondere bevoegdheidsbepaling in een nationale wet is niet nodig. De beperkingen in de Nederlandse wet voor de terugvordering van ten onrechte toegekende Europese subsidies moeten door de rechter desnoods buiten toepassing worden gelaten. Dat heeft het EG-Hof bepaald op vragen van de Nederlandse Raad van State. Het ECER organiseerde op 20 maart een bijeenkomst over dit belangrijke arrest.
Nieuwsbericht | 12-03-2008
De Europese Commissie wil een nieuw debat over de rol en het bestuur van de Europese agentschappen. Het eerdere voorstel voor een akkoord tussen Raad, Europees Parlement en Commissie wordt ingetrokken. In plaats daarvan bepleit de Commissie de instelling van een gezamenlijke werkgroep die een set basisregels moet uitwerken die op alle agentschappen van toepassing zouden moeten zijn.
Nieuwsbericht | 10-03-2008
Toont 3.221 - 3.240 van 3.509 resultaten.