De door Hongarije ingevoerde transparantiewet en de daaruit voortvloeiende beperkingen voor de financiering van maatschappelijke organisaties door buiten deze lidstaat gevestigde personen zijn niet in overeenstemming met het vrije verkeer van kapitaal en het Handvest van de Grondrechten. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld in een inbreukprocedure van de Commissie over deze wet.
Nieuwsbericht | 22-06-2020
Buitengewone maatregelen in het kader van de bestrijding van Covid-19 zijn geoorloofd en wenselijk vanuit het oogpunt van de bescherming van de volksgezondheid. Deze buitengewone maatregelen moeten echter wel te allen tijde voldoen aan de vereisten van noodzakelijkheid, proportionaliteit en tijdelijkheid, en de rechtsstatelijke waarden van de EU respecteren. Dat schrijft het kabinet in een brief aan de Kamer.
Nieuwsbericht | 18-06-2020
De natuurlijke habitat van beschermde soorten, zoals de wolf, kan zich uitstrekken tot een door de mens bewoond gebied. Opzettelijke vangst van de wolf in een dergelijk gebied blijft daarom verboden zolang er geen uitzondering op grond van bijvoorbeeld de openbare veiligheid is toegestaan door bevoegde autoriteiten. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Roemeense rechter.
Nieuwsbericht | 15-06-2020
In dit factsheet zet het ECER de geldende regelgeving voor u op een rij. Daarbij wordt aandacht besteed aan de EU-Verdragen, EU-richtlijnen, de Schengengrenscode en de rechtspraak van het EU-Hof
Een instantie die deelneemt aan een verplicht zorgverzekeringsstelsel met een sociaal oogmerk dat het solidariteitsbeginsel ten uitvoer legt onder staatstoezicht, kan niet als onderneming worden gekwalificeerd omdat andere instanties in hetzelfde stelsel daadwerkelijk winst nastreven. Een zekere mate van concurrentie en het streven naar winst ondermijnt niet het sociale en solidaire karakter van een zorgverzekeringsstelsel. De EU-staatssteunregels zijn niet van toepassing op zulke instanties. Dat is het oordeel van het EU-Hof in beroepen tegen een arrest van het EU-Gerecht.
Het verdrag is tot stand gekomen tussen 23 lidstaten naar aanleiding van de uitspraak van het EU-Hof in de zaak Achmea, waarin het oordeelde dat de investeringsovereenkomst tussen Nederland en Slowakije in strijd was met het EU-recht. Tegen twee andere lidstaten heeft de Europese Commissie een inbeukprocedure gestart en het EU-Hof buigt zich over een nieuwe investeringszaak.
Stukken in lopende EU-pilotzaken of infractieprocedures worden in beginsel niet openbaar gemaakt, ook niet wanneer de Kamer daarom verzoekt. De Europese Commissie moet altijd vooraf worden geconsulteerd over stukken die van haar afkomstig zijn. Dit laatste is niet vereist voor vertrouwelijke kennisneming door de Kamer. Dat blijkt uit een herziene ICER-handreiking voor de departementen.
Nieuwsbericht | 11-06-2020
Het algemene EU-verbod van discriminatie op grond van nationaliteit is niet van toepassing op een overeenkomst tussen een verzekeringsmaatschappij en een fabrikant van medische hulpmiddelen. De geografische beperking van de dekking van de wettelijke aansprakelijkheid voor deze hulpmiddelen tot schade die zich op het grondgebied van een enkele lidstaat heeft voorgedaan, kan door patiënten uit andere lidstaten niet worden aangevochten. Een dergelijke situatie valt bij de huidige stand van het EU-recht niet onder de werkingssfeer van het EU-recht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
In de overzichtsuitspraak geeft de Afdeling bestuursrechtspraak meer inzicht en duidelijkheid over de manier waarop zij verzoeken om geheimhouding toetst, welke personen een verzoek om geheimhouding kunnen doen en aan welke eisen dat verzoek moet voldoen.
Op grond van de EU-arbeidstijdenrichtlijn hebben werknemers recht op wekelijkse rusttijd en jaarlijkse vakantie met behoud van loon. Maar deze richtlijn verbiedt niet dat het recht op wekelijkse rusttijd en jaarlijks verlof samenvalt met het recht op bijzonder verlof. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van een Spaanse rechter.
Nieuwsbericht | 10-06-2020
De wijzigingen hebben tot doel om de oprichtingsverordening van het EU-bureau voor de grondrechten in overeenstemming te brengen met de huidige EU-normen voor gedecentraliseerde agentschappen. Tevens brengen de wijzigingen verduidelijkingen aan met betrekking tot de beleidsterreinen die onder de activiteiten van het EU-bureau voor de grondrechten vallen.
Nieuwsbericht | 08-06-2020
In het Smallsteps-arrest oordeelde het EU-Hof dat de EU-richtlijn bescherming werknemersrechten bij overgang van ondernemingen van toepassing is in Nederlandse pre-packprocedures. De Hoge Raad vindt nu dat de inrichting en het doel van de pre-packprocedure niet ten volle door het EU-Hof zijn getoetst. De cassatierechter legt nu een aantal kenmerken van de pre-pack voor aan het EU-Hof en wil weten of deze kenmerken tot een ander oordeel dan in het Smallsteps-arrest kunnen leiden
Nieuwsbericht | 05-06-2020
Rechtstreekse verwerving van rescEU-capaciteit, flexibeler gebruik van financiële middelen en eigen logistieke capaciteit moeten Europese civiele bescherming nog effectiever maken in het geval van toekomstige noodsituaties. Daarom stelt de Commissie een aanpassing voor van het EU-mechanisme voor civiele bescherming.
Nieuwsbericht | 04-06-2020
Volgens de Europese Commissie bestaat binnen de EU een grote behoefte aan grootschalige en snelle investeringen, zowel in de private als de publieke sector. Om deze investeringen mogelijk te maken presenteert de Commissie een voorstel voor NextGeneration EU, een fonds met een omvang van 750 miljard euro. Tegelijkertijd presenteert de Commissie een voorstel voor een nieuwe EU-begroting, die tussen 2021 en 2027 1100 miljard euro moet gaan bedragen.
Nieuwsbericht | 27-05-2020
Het is voor het Nederlandse kabinet van cruciaal belang dat alle lidstaten aangesproken moeten kunnen worden op het naleven van waarden als de rechtsstaat. Het doel van de EU-toetsingscyclus is om in een vroeg stadium eventuele rechtsstatelijke problemen te signaleren.
Nieuwsbericht | 22-05-2020
De EU-verordening voor tijdelijke steun om werkloosheidsrisico's te beperken (SURE) ondersteunt de lidstaten bij de bescherming van banen die door de Covid-19-uitbraak verloren dreigen te gaan. Door de productiecapaciteit van de Europese economie te beschermen, draagt SURE bij aan een sneller en volledig herstel van de economie zodra de Covid-19-uitbraak voorbij is. De EU kan tot een bedrag van 100 miljard euro aan leningen aan lidstaten verstrekken.
Nieuwsbericht | 20-05-2020
Het Nederlandse kabinet blijft zich inzetten voor transparante besluitvorming en informatievoorziening ten aanzien van informele videoconferenties van de (Europese) Raad.
Het vastzetten van asielaanvragers in een transitzone is vrijheidsberoving in de zin van het EU-asielrecht. Het beginsel van voorrang van het EU-recht vereist dat een nationale rechter zich toch bevoegd kan achten om de rechtmatigheid van de detentie te onderzoeken, ook als het nationale recht hen niet bevoegd maakt. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Hongaarse rechter.
Nieuwsbericht | 19-05-2020
De Europese Commissie heeft besloten om Nederland voor het EU-Hof te dagen vanwege de belasting die op de overdracht van pensioenkapitaal naar andere EU-lidstaten wordt geheven. Ook wordt er een inbreukprocedure tegen Nederland gestart vanwege het niet aanpassen van zijn registers van wegvervoersondernemingen.
Nieuwsbericht | 15-05-2020
De Commissie presenteert een pakket maatregelen om de lidstaten te helpen de reisbeperkingen geleidelijk op te heffen en het toerisme weer te kunnen hervatten. Bijzondere aandacht is er voor de nodige gezondheidsvoorzorgsmaatregelen.
Nieuwsbericht | 13-05-2020
De detacheringsrichtlijn is van toepassing op werknemers in het internationale wegvervoer. Of een CAO algemeen verbindend is verklaard in de zin van de detacheringsrichtlijn moet aan de hand van het nationale recht worden bepaald. Dat is het advies van advocaat-generaal Bobek aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 12-05-2020
De lidstaat van ontvangst kan een op frauduleuze wijze verkregen verklaring slechts buiten beschouwing laten indien zij contact heeft gezocht met de lidstaat van afgifte en deze lidstaat heeft nagelaten om mee te werken. Het doeltreffendheidsbeginsel verzet zich ertegen dat een civiele rechter gebonden is aan een met het EU-recht strijdige strafrechtelijke veroordeling. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Franse rechter.
De Europese Commissie concludeert dat de nadeelcompensatie van de Nederlandse overheid voor de vroegtijdige sluiting van de elektriciteitscentrale van Hemweg in overeenstemming is met EU-staatssteunregels. De maatregel zal bijdragen aan de vermindering van de Co2-uitstoot, zonder dat de concurrentie op de interne markt van de EU buitensporig wordt verstoord.
In 2019 hebben het EU-Hof en het EU-Gerecht 1739 zaken afgedaan. In 2018 waren dit er nog 1769. Tegelijkertijd zijn bij deze twee rechtelijke instanties 1905 nieuwe zaken aanhangig gemaakt. Bij het EU-Hof is die stijging vooral te wijten aan de toename van het aantal prejudiciële verwijzingen. Daarmee zet de trend van de laatste jaren van een stijgend aantal procedures bij het EU-Hof voort. Ondanks de stijging van het aantal nieuwe zaken is de gemiddelde procesduur weer afgenomen.
De Europese Commissie heeft vastgesteld dat een Nederlandse regeling van 650 miljoen euro voor de Nederlandse bloementeelt, de gespecialiseerde landbouw en de aardappelsector in overeenstemming is met de EU-staatssteunregels. De regeling is goedgekeurd op grond van de Tijdelijke kaderregeling staatssteun.
Nieuwsbericht | 11-05-2020
De Europese Commissie heeft een tweede wijziging aangenomen tot uitbreiding van het toepassingsgebied van de Tijdelijke kaderregeling staatssteun. Deze tweede wijziging is een aanvulling op de soorten maatregelen die al onder het tijdelijke steunkader en de bestaande staatssteunregels vallen. De wijziging geeft criteria op basis waarvan de lidstaten bedrijven in nood herkapitalisaties en achtergestelde schuld kunnen verschaffen, zonder dat het gelijke speelveld in de EU in het gedrang komt.
De lidstaten hebben moeite om voldoende medisch personeel te vinden om de crisis te bestrijden en tegelijkertijd patiënten te diagnosticeren, behandelen en verzorgen. De Commissie wijst in haar mededeling op bepaalde aspecten van richtlijn 2005/36/EG die de erkenning van beroepskwalificaties van gezondheidswerkers kunnen versnellen.
Nieuwsbericht | 08-05-2020
Slachtoffers van de schipbreuk van een schip dat onder Panamese vlag vaart, kunnen voor de Italiaanse rechter een schadevordering instellen tegen de Italiaanse organisaties die dit schip hebben geclassificeerd en gecertificeerd. Deze organisaties kunnen zich slechts op immuniteit van rechtsmacht beroepen voor zover hun activiteiten een uiting zijn van het openbaar gezag van de Panamese Staat. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 07-05-2020
Het EU-Hof heeft zijn bevoegdheid overschreden door met een onbegrijpelijke redenering te oordelen dat het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank een evenredige maatregel van monetair beleid is en daarom verenigbaar met het mandaat van de ECB. De eerdere uitspraak van het EU-Hof is daarom niet bindend in Duitsland. De ECB moet alsnog de evenredigheid van het opkoopprogramma onderbouwen. Dat heeft het Duitse Grondwethof bepaald. Het EU-Hof heeft geen commentaar op deze uitspraak. Of eigenlijk toch wel? De Europese Commissie sluit een inbreukprocedure tegen Duitsland niet uit.
De werkzaamheden van interventie-eenheden van de politie vallen in beginsel onder het toepassingsgebied van de EU-richtlijn inzake arbeidstijden. Het EU-Hof geeft aanwijzingen om te beoordelen wanneer sprake is van omstandigheden van uitzonderlijke ernst en omvang die een uitzondering van de richtlijn rechtvaardigen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Hongaarse rechter.
Nieuwsbericht | 06-05-2020
De Europese Commissie heeft opnieuw een inbreukprocedure gestart tegen Polen. Net als in eerdere procedures is het doel om de onafhankelijkheid van Poolse rechters te beschermen. Door een nieuwe Poolse wet wordt verhinderd dat Poolse rechtbanken bepaalde EU-regels kunnen toepassen.
Nieuwsbericht | 30-04-2020
Uitspraken tegen het aannemen van personen met een bepaalde seksuele geaardheid, afkomstig van een persoon met invloed op het aanwervingsbeleid, vallen onder het verbod van discriminatie in de EU-richtlijn gelijke behandeling. Het is niet relevant of er op dat moment daadwerkelijk een aanwervingsprocedure loopt of gepland is. Wel moet een verband bestaan tussen de uitspraken en het wervingsbeleid. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Italiaanse rechter.
Bij de inschaling in de salaristrappen van een beloningssysteem eist het vrije verkeer van werknemers dat ten volle rekening wordt gehouden met de gelijkwaardige beroepservaring die een werknemer in een andere lidstaat heeft verworven. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de hoogste Duitse rechter in arbeidszaken.
Nieuwsbericht | 28-04-2020
De Commissie heeft een tijdelijk steunkader aangenomen waarmee de lidstaten de ruimte krijgen om maximaal gebruik te maken van de flexibiliteit die de staatssteunregels bieden om de economie te ondersteunen bij de Covid-19-uitbraak.
Nieuwsbericht | 24-04-2020
De Europese Commissie geeft haar goedkeuring aan een Nederlandse staatssteunregeling van 100 miljoen euro voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's). De regeling is goedgekeurd op grond van de Tijdelijke kaderregeling staatssteun
De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor een Nederlandse garantieregeling van 10 miljard euro om de Nederlandse economie te ondersteunen tijdens de uitbraak van het coronavirus. De regeling is goedgekeurd op grond van de Tijdelijke kaderregeling staatssteun.
Nieuwsbericht | 23-04-2020
De Europese Commissie heeft maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat haar besluitvormingsproces vlot kan blijven verlopen. De uitzonderlijke omstandigheden als gevolg van de Covid-19-uitbraak geven hiertoe aanleiding.
Het ECER gaat in op de verschillende ontwikkelingen op comitologie-gebied naar aanleiding van de huidige Covid-19-crisis. Belangrijke aandachtspunten voor de beoordeling en gebruikmaking van comitologiebevoegdheden gedurende de COVID-19 uitbraak worden behandeld.
De Commissie heeft een aanbeveling vastgesteld voor een gemeenschappelijke EU-aanpak voor het gebruik van apps op smartphones en mobiele data. Deze digitale hulpmiddelen kunnen een belangrijke rol spelen bij de geleidelijke opheffing van de afzonderingsmaatregelen.
Nieuwsbericht | 09-04-2020
Verenigingen van eigenaren zijn bij de huidige stand van het EU-recht geen natuurlijke personen en worden daardoor niet aangemerkt als consument. Het EU-recht verzet zich echter niet tegen nationale rechtspraak die consumentenrechten toekent aan verenigingen van eigenaren. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Italiaanse rechter.
Toont 1.121 - 1.160 van 3.358 resultaten.