De Europese Rechtsacademie in Trier (Duitsland) organiseert ook dit jaar weer een keur aan zomercursussen over uiteenlopende EU-rechtsgebieden. In een kleine week worden de ontwikkelingen op het punt van wetgeving en rechtspraak verkend en uitgediept. Medewerkers van de Haagse departementen krijgen een aanmerkelijke korting.
Nieuwsbericht | 01-03-2016
Tijdens de Europese Raad is overeenstemming bereikt over een pakket voorstellen als reactie op de Britse wensen voor EU-hervorming. De afspraken zullen pas ingaan zodra het Verenigd Koninkrijk heeft besloten lid van de Europese Unie te blijven. Dat schrijft het kabinet in het verslag van de Europese Raad.
Nieuwsbericht | 29-02-2016
Nederland biedt een te ruime BTW-vrijstelling voor recreatieve pleziervaart en eist ten onrechte dat watersportverenigingen geen personeel in dienst mogen hebben. Dat heeft het EU-Hof bepaald.
Nieuwsbericht | 27-02-2016
Bijstandsuitkeringen kunnen zonder nader onderzoek worden geweigerd aan economisch niet-actieve onderdanen van andere lidstaten gedurende de eerste drie maanden van hun verblijf. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 26-02-2016
De Europese Commissie en de VS zijn het eens geworden over een nieuwe opzet voor trans-Atlantische gegevensstromen van ondernemingen: het EU-VS privacyschild. Intussen heeft het EP kritiek op een ander akkoord met de VS over gegevensuitwisseling tussen overheidsinstanties.
Nieuwsbericht | 17-02-2016
Een herhaald asielverzoek heeft niet tot gevolg dat een terugkeerbesluit vervalt en dat de procedure van de EU-terugkeerrichtlijn opnieuw moet worden gevolgd. Het Unierecht staat ook toe dat een asielzoeker in bewaring wordt gesteld wanneer de nationale veiligheid of de openbare orde dit vereist. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Raad van State.
Nieuwsbericht | 16-02-2016
Het kabinet vindt het van groot belang dat het Verenigd Koninkrijk in de EU blijft, zowel voor de EU, voor Nederland als voor het Verenigd Koninkrijk zelf. Daarbij vindt het kabinet dat de uitkomsten van de bespreking ook goed moeten zijn voor de EU als geheel. De voorstellen sluiten grotendeels aan bij de brede EU-inzet van het kabinet. Dat schrijft het kabinet in de geannoteerde agenda voor de komende Europese Raad.
Nieuwsbericht | 15-02-2016
Het verblijfsrecht van een derdelander die ouder is van een minderjarige EU burger, en voor dit kind primair de zorg draagt, mag in uitzonderlijke gevallen wegens een strafrechtelijke veroordeling worden geweigerd met een beroep op de openbare orde. Dat is het advies van advocaat-generaal Szpunar aan het EU-Hof op vragen van een Spaanse en een Britse rechter.
Nieuwsbericht | 08-02-2016
Aanscherping van de witwasrichtlijn en bestrijding van de handel in legale en illegale goederen. Daarmee moeten de financiële inkomstenbronnen van terroristen worden drooggelegd,. Dat stelt de Europese Commissie voor in een actieplan dat uiterlijk in 2017 moet worden verwezenlijkt.
"De eenheid van de Europese Unie bewaren is de grootste uitdaging waarvoor een ieder van ons staat, en daarom ook de centrale doelstelling van mijn mandaat." In die geest heeft Voorzitter Tusk de leden van de Europese Raad een voorstel inzake een nieuwe regeling voor het Verenigd Koninkrijk binnen de EU voorgelegd.
Nieuwsbericht | 02-02-2016
De Commissie heeft voorstellen gepresenteerd om de belastingwetgeving voor ondernemingen in alle 28 EU-landen op elkaar af te stemmen. Het pakket beoogt volgens de Commissie een effectieve belastingheffing in de EU te garanderen, de fiscale transparantie te vergroten en een gelijk speelveld tot stand te brengen.
Nieuwsbericht | 28-01-2016
De overlevering van een persoon die in Italië bij verstek tot dertig jaar werd veroordeeld, mag alleen plaatsvinden als vaststaat dat zijn zaak volledig opnieuw zal worden behandeld. Dat is volgens het Duitse Grondwettelijke Hof een voorwaarde die deel uitmaakt van de Duitse constitutionele identiteit die wordt erkend door het EU-Verdrag.
Nieuwsbericht | 27-01-2016
Vergunningen voor Amsterdamse rondvaartboten mogen niet meer voor onbeperkte tijd worden verleend. De verlening buiten de uitgifterondes gebeurt bovendien inconsistent en niet inzichtelijk. Dat is in strijd met de EU-dienstenrichtlijn. Voor vergunningen voor raamprostitutie mag een taaleis worden gesteld, aldus de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een tweetal uitspraken over de EU-Dienstenrichtlijn.
De Belgische extra heffingen op de energierekening voor EU-instellingen zijn in strijd met de EU-belastingvrijstelling. De instellingen kunnen van sommige voordelen geen gebruik maken. De bijdragen voor andere voordelen zijn onvoldoende gespecificeerd. Dit stelt het EU-Hof in een inbreukprocedure tegen België.
Nieuwsbericht | 26-01-2016
Nadat eerder het EU-Gerecht had geoordeeld dat geen sprake was van staatssteun bij grondverkoop door de gemeente Leidschendam-Voorburg, is nu ook de Commissie tot die conclusie gekomen. De eerder bevolen terugvordering is nu van de baan.
Inschrijving van de gewijzigde naam van EU-burgers mag niet worden geweigerd met een beroep op de bescherming van de openbare orde als daaraan in de praktijk niet consequent de hand gehouden wordt. Dat adviseert advocaat-generaal Wathelet het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
De Commissie heeft niet aangetoond dat buitenlandse Erasmusstudenten in Nederland worden gediscrimineerd omdat zij geen OV-kaart ontvangen. Dit is het advies van advocaat-generaal Sharpston aan het EU-Hof in een inbreukprocedure tegen Nederland.
Schoorsteenvegers die ook moeten letten op brandpreventie en brandveiligheid en daarover rapporteren aan de gemeenten oefenen geen openbaar gezag uit. Op hun werkzaamheden is de EU-dienstenrichtlijn gewoon van toepassing. Een territoriale afbakening van hun vergunning kan wel gerechtvaardigd zijn. Het EU-Hof geeft daarvoor een toetsingskader, op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Nieuwsbericht | 19-01-2016
De JBZ-Raad kon in december geen overeenstemming op basis van unanimiteit bereiken over de compromisteksten over uniforme regels voor vermogensrechtelijke geschillen tussen gehuwden respectievelijk geregistreerd partners. De minister van Veiligheid en Justitie vraagt nu de instemming van de beide Kamers om de procedure van nauwere samenwerking binnen de EU op te starten.
Een integrale aanpak van migratie en internationale veiligheid, Europa als innovator en banenmotor, solide en toekomstbestendige Europese financiën, een robuuste eurozone en een vooruitblikkend klimaat- en energiebeleid. Dat zijn de prioriteiten van het Nederlandse EU-voorzitterschap in 2016, zoals gepresenteerd in het nationaal programma van het voorzitterschap.
Nieuwsbericht | 14-01-2016
Moet detailhandel in schoenen en kleding worden beschouwd als dienstverlening in de zin van de EU-dienstenrichtlijn? En mogen daarvoor ruimtelijke-ordeningsvoorschriften worden gesteld? Hierover heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vragen gesteld aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 13-01-2016
Voor het eerst sinds de instelling ervan in 2014 heeft de Commissie het EU-mechanisme voor de bescherming van de rechtsstaat in werking gesteld. De Commissie heeft besloten een gestructureerde dialoog te starten met Polen over de recente benoemingen in het Grondwettelijk Hof en de procedure van benoemingen bij de publieke omroep.
De Europese Commissie heeft voorstellen ingediend voor de bewaking van de buitengrenzen van de EU en de bescherming van het Schengengebied zonder binnengrenzen. Een Europese grens- en kustwacht moet zorgen voor een krachtig beheer van de buitengrenzen, desnoods zonder toestemming van de betrokken lidstaat. Alle personen, ook EU-burgers, die het Schengengebied binnenkomen of verlaten, moeten stelselmatig worden gecontroleerd.
Nieuwsbericht | 05-01-2016
Voor de twaalfde keer is Nederland voorzitter van de Raad van de EU. Dat betekent dat de raadsformaties, het Coreper en de raadswerkgroepen worden voorgezeten door Nederland. Anders dan vorige keren is het voorzitterschap sinds het Verdrag van Lissabon vooral dienend. Nederland vormt samen met de Slowaakse Republiek en Malta een trio-voorzitterschap.
Nieuwsbericht | 01-01-2016
Een nieuwe EU-verordening inzake gegevensbescherming gaat burgers meer rechten geven en hoge boetes voor ondernemingen mogelijk maken. Een EU-richtlijn zal de bescherming van persoonsgegevens in het kader van politie- en justitiesamenwerking harmoniseren. De nieuwe regels zullen vanaf 2018 van toepassing zijn. Daarover hebben de Raad, het Europees Parlement en de Commissie overeenstemming bereikt.
Nieuwsbericht | 22-12-2015
Het EU-Hof heeft zijn historische archieven overgedragen aan het Europees Universitair Instituut in Florence. Volgens Koen Lenaerts, President van het EU-Hof, kunnen de archieven alleen een bijdrage leveren aan de samenleving wanneer zij publiek toegankelijk zijn.
Nieuwsbericht | 21-12-2015
Wanneer een collectieve arbeidsovereenkomst een instantie belast met de uitvoering van een aanvullende sociale zekerheidsregeling mag de overheid die cao alleen algemeen verbindend verklaren wanneer zij zorgt voor een passende mate van openbaarheid waardoor andere gegadigden in de gelegenheid zijn een voordeligere offerte te doen voor de uitvoering van de regeling. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Franse Raad van State. Vanwege de ernstige gevolgen voor het Franse sociale stelsel beperkt het EU-Hof de effecten van zijn arrest tot nieuwe cao's.
Nieuwsbericht | 18-12-2015
De Europese Commissie heeft ten onrechte nagelaten wetenschappelijke criteria vast te stellen voor het bepalen van hormoonontregelende eigenschappen van biociden. Dat heeft het EU-Gerecht bepaald in een procedure van Zweden tegen de Commissie.
Nieuwsbericht | 17-12-2015
De Europese Unie zal haar manier van wetgeven verbeteren zodat de EU-wetten burgers en bedrijven een betere dienst bewijzen. Dat is de voornaamste doelstelling van een akkoord over beter wetgeven tussen de Raad, het Parlement en de Commissie, dat de Raad op 15 december 2015 heeft goedgekeurd.
Een nationale rechter moet de vragen die hij stelt aan het EU-Hof over de uitleg van het EU-recht beter toelichten. Omgekeerd moet het EU-Hof de nationale rechter meer betrekken in de procedure voor de beantwoording van deze vragen. Dat bepleit Jurian Langer in zijn oratie waarvan de tekst nu beschikbaar is.
Nieuwsbericht | 11-12-2015
De Deense bevolking heeft het voorstel om Denemarken voortaan te laten deelnemen aan een aantal EU-maatregelen op het gebied van politiesamenwerking en burgerlijk recht afgewezen. Dat betekent dat ze binnenkort ook niet langer kunnen deelnemen aan Europol.
Nieuwsbericht | 07-12-2015
De Raad mag alleen zonder het EP verordeningen vaststellen op het gebied van landbouw en visserij, wanneer die geen politieke keuzes voor de lange termijn behelzen. Dat blijkt uit een arrest van het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 06-12-2015
De Europese Commissie heeft Nederland ten onrechte opgedragen een bedrag van 4,7 miljoen euro aan rente terug te vorderen. Dat is het oordeel van het EU-Gerecht in een beroep dat Nederland tegen het besluit van de Commissie had ingesteld. Het EU-Gerecht heeft het besluit van de Europese Commissie vernietigd.
Nieuwsbericht | 01-12-2015
In een bijzondere editie van de Staat van de Unie gaat het kabinet in op de uitdagingen waarvoor de EU zich gesteld ziet. Er wordt expliciet naar Nederland gekeken voor verbinding, voor stuurmanskunst en als hoeder van het collectieve Europese belang. Met wenken voor het roulerend voorzitterschap, een overzicht van de werkzaamheden van de verschillende Raadsformaties en een appreciatie van het Commissiewerkprogramma 2016.
Het is niet aan de Commissie, maar aan de Raad om te beslissen of een niet-bindende internationale overeenkomst met een derde land dient te worden ondertekend. Daarom moet het besluit van de Commissie tot ondertekening van een Memorandum van Overeenstemming met Zwitserland worden nietig verklaard. Dit adviseert advocaat-generaal Sharpston het EU-Hof in een procedure van de Raad tegen de Commissie.
Nieuwsbericht | 30-11-2015
De hoogste rechters van Frankrijk en Spanje hebben in twee recente nationale procedures actief de toepassing van het Europese recht verzekerd. In beide zaken was sprake van totale afwezigheid van Europese rechtspraak, terwijl deze onmiskenbaar op de zaken van toepassing was. Toepassing van de relevante Europese rechtspraak zou tot een andere uitkomst van de zaak hebben geleid.
Als een EU-lidstaat geen algemeen geldend minimumloon kent, mag in de aanbestedingsstukken een verplicht minimumloonvereiste worden gehanteerd. Inschrijvers die hier niet aan voldoen mogen vervolgens worden uitgesloten. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 26-11-2015
Als een EU-verordening wordt gewijzigd door een nieuwe verordening over een ander onderwerp, kunnen de regels van de nieuwe verordening van toepassing zijn geworden op de wijziging. Dit geldt zelfs wanneer de nieuwe verordening bepaalt dat de regels van de oude verordening van toepassing zijn op de wijziging.
Nieuwsbericht | 25-11-2015
De beëindiging van de arbeidsovereenkomst met instemming van de werknemer na de eerdere weigering van die werknemer om akkoord te gaan met een salarisvermindering van 25 % vormt een ontslag in de zin van de EU-richtlijn inzake collectief ontslag. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Spaanse rechter.
Nieuwsbericht | 19-11-2015
De Europese Commissie mag de vrijgave van impact assessments automatisch weigeren totdat zij een besluit heeft genomen over de indiening van een politiek voorstel. Dat heeft het EU-Gerecht geoordeeld.
Nieuwsbericht | 17-11-2015
Dit stuk gaat in op het wie/wanneer/waar ten aanzien van het ondertekenen van verdragen met derde landen tijdens het voorzitterschap. Gedurende ieder voorzitterschap dienen ca. 25-30 verdragen ondertekend te worden door het roulerend voorzitterschap. Het Agreements Office van het RS (Raadssecretariaat) organiseert de ceremonies voor de ondertekening van deze internationale overeenkomsten. Contactpersoon voor de PV (Permanente Vertegenwoordiging van de EU): BRE-Antici.
Nieuwsbericht | 15-11-2015
Werkgevers die tot 2014 zonder vergunning Bulgaarse werknemers hebben tewerkgesteld hebben daarvoor terecht een boete gekregen. Dat Japanse werknemers geen werkvergunning nodig hebben is niet relevant. Dat heeft de Raad van State geoordeeld in beroepen van werkgevers tegen de opgelegde boete.
Nieuwsbericht | 05-11-2015
Het Europees Parlement heeft ingestemd met een uitbreiding van het EU-Gerecht van 28 naar 56 rechters. De uitbreiding zal geleidelijk plaatsvinden en in 2019 zijn afgerond.
Nieuwsbericht | 02-11-2015
Volgens de Europese Commissie heeft Nederland een selectief belastingvoordeel toegekend aan Starbucks, dat indruist tegen de Europese staatssteunregels. Het kabinet is verbaasd over het besluit van de Europese Commissie dat Starbucks staatssteun zou hebben gekregen.
Het werkprogramma van de Europese Commissie bevat 23 nieuwe initiatieven, gericht op de vluchtelingencrisis, de economische en monetaire unie, fiscale rechtvaardigheid, sociale normen en duurzaamheid. Daarnaast worden 40 stuks bestaande wetgeving geëvalueerd in het kader van REFIT.
Nieuwsbericht | 30-10-2015
Door het succesvolle referendumverzoek is de inwerkingtreding van de goedkeuringswet van het EU-verdrag met Oekraïne automatisch vervallen. Maar de voorlopige toepassing van delen van het verdrag loopt gewoon door. Het kabinet zal in het debat toelichten waarom de regering achter dit verdrag staat. Over de vervolgstap na een negatieve referendumuitslag zal het kabinet zich later beraden. Dat schrijft minister Koenders in antwoord op kamervragen.
Nieuwsbericht | 28-10-2015
Een toezichthouder voor gegevensbescherming is ook bevoegd voor het beoordelen van activiteiten van gegevensverwerkers die hoofdzakelijk in een andere lidstaat zijn gevestigd. Voor het opleggen van sancties buiten het eigen land moet de toezichthouder samenwerken met de toezichthouder van die andere lidstaat. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Hongaarse rechter.
Nieuwsbericht | 20-10-2015
De Belgische rechter in het EU-Hof Koen Lenaerts is verkozen tot president van het EU-Hof voor een periode van drie jaar. Hij volgt de Griekse rechter Skouris op, van wie de ambtsperiode is afgelopen. De Italiaanse rechter Tizzano is verkozen tot vicepresident.
Nieuwsbericht | 09-10-2015
De Commissie is bevoegd om namens de EU standpunten in te nemen voor een internationale rechterlijke instantie zonder daartoe vooraf akkoord van de Raad te hebben gekregen. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een procedure van de Raad tegen de Commissie.
Nieuwsbericht | 08-10-2015
De onbeperkte opslag van gegevens van EU-onderdanen en de algemene toegang van de VS-autoriteiten tot die gegevens schendt het EU-grondrecht op privacy. De Commissie heeft ten onrechte de VS aangemerkt als een “veilige haven”. Nationale toezichthouders moeten bezwaren van EU-onderdanen tegen de doorgifte van gegevens aan de VS zelf onderzoeken. Dat heeft het EU-Hof bepaald in de zgn. Facebook-zaak op vragen van de Ierse High Court.
Personen met subsidiaire bescherming mogen alleen worden verplicht om op een bepaalde plaats te wonen in concrete situaties en om gewichtige redenen van immigratie- en integratiebeleid. Spreiding van de lasten van sociale voorzieningen mag daarbij geen rol spelen. Dat is het advies van advocaat-generaal Cruz Villalón aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 07-10-2015
Toeristen uit andere EU-landen maken gebruik van rondvaarten in Amsterdam, die ook door buitenlandse exploitanten moeten kunnen worden georganiseerd. Daarom is de EU-dienstenrichtlijn daarop van toepassing. Hetzelfde geldt voor een taaleis voor exploitanten van raamprostitutie, die per definitie niet-Nederlandse prostituees beoogt te beschermen. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van de Raad van State.
Lidstaten mogen strafbaar stellen dat een derdelander ondanks een eerder opgelegd inreisverbod opnieuw op het grondgebied van die lidstaat verblijft. Zij mogen daartoe ook een gevangenisstraf opleggen. Dat blijkt uit het arrest van het EU-Hof in de zaak Celaj.
Het EU-Gerecht heeft drie aankondigingen van het EU-personeelsbureau nietig verklaard vanwege de verplichting om Duits, Engels of Frans als tweede taal te kiezen en in de gekozen tweede taal te solliciteren.
Een overheidsdienst mag gegevens van burgers niet zomaar delen met andere overheidsdiensten. De burger moet daarover vooraf worden geïnformeerd, tenzij de uitwisseling wettelijk is geregeld. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Roemeense rechter.
Nieuwsbericht | 02-10-2015
De Commissie heeft terecht geweigerd om een burgerinitiatief te registreren voor een mechanisme op basis waarvan lidstaten eenzijdig kunnen besluiten hun schuld niet te betalen. Het voorstel hoefde niet geregistreerd te worden, omdat de EU-verdragen geen bevoegdheid bevatten voor de invoering van een dergelijk mechanisme. Dit oordeelde het EU-Gerecht in de zaak Anagnostakis.
De Europese Commissie heeft 40 inbreukzaken geopend tegen negentien lidstaten die geen volledige uitvoering geven aan de EU-wetgeving van het gemeenschappelijk Europees asielstelsel. Tegen Nederland is geen inbreukzaak geopend.
Nieuwsbericht | 23-09-2015
Niet Eurostat maar de lidstaten moeten worden betrokken bij de vaststelling van maatregelen voor de berekening van indexcijfers. Dat heeft het EU-Gerecht bepaald in het beroep van Nederland tegen de vaststelling door Eurostat van EU-richtsnoeren en een handboek.
Nationale autoriteiten mogen de doorgifte van gegevens van Europese Facebookgebruikers aan servers in de VS opschorten, ondanks de beschikking van de Commissie dat de VS een passend niveau van bescherming van persoonsgegevens bieden. Dat is het advies van advocaat-generaal Bot aan het EU-Hof. Hij is bovendien van mening dat deze zgn. safe-harbor-beschikking ongeldig is.
Een zwaardere belastingdruk op dividenden voor buitenlandse aandeelhouders, omdat zij de ingehouden dividendbelasting niet kunnen verrekenen met de Nederlandse inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting, vormt een belemmering van het vrije kapitaalverkeer. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van de Hoge Raad. Die moet nu beoordelen of en hoe de nadelen in de aan hem voorgelegde gevallen moeten worden weggenomen.
Nieuwsbericht | 18-09-2015
Toont 1.741 - 1.800 van 3.358 resultaten.