Het is niet gelukt om in de Raadswerkgroep informatie overeenstemming te bereiken over het voorstel van de Europese Commissie tot herziening van de regels inzake openbaarheid van EU-documenten, de zogenoemde ‘Eurowob’.
Nieuwsbericht | 19-06-2012
Het EU-Hof heeft geoordeeld dat de het woonplaatsvereiste in de Nederlandse regeling inzake meeneembare studiefinanciering in strijd is met het EU-recht betreffende het vrije verkeer van werknemers. Het gaat om studiefinanciering die studenten kunnen krijgen voor een opleiding in het buitenland.
Sinds 1 april kunnen Unieburgers bij de Europese Commissie een burgerinitiatief indienen. Belangrijke voorvraag is of het initiatief binnen de bevoegdheden van de EU valt. Ook is het belangrijk dat het initiatief binnen de bevoegdheden van de Commissie valt om tot handelen over te gaan. De Commissie publiceert de afwijzingsbrieven op internet. Uit het eerste afgewezen initiatief blijkt dat Unieburgers geen initiatieven kunnen indienen die zien op het EURATOM-verdrag.
De Raad van de EU kan de bevriezing van de tegoeden van de Stichting Al-Aqsa slechts handhaven zolang er nationale vervolgingsmaatregelen bestaan tegen Al-Aqsa. Ontbreken deze nationale maatregelen, dan is EU-listing niet toegestaan.
Nieuwsbericht | 15-06-2012
Het Directoraat-Generaal Gezondheid en Consumenten van Europese Commissie grijpt het populaire evenement aan om burgers te wijzen op de rechten die voetbalfans als Unieburger hebben als ze het EK 2012 bezoeken. Uiteraard maakt het verschil of een supporter zich in EU-lidstaat Polen bevindt of in ‘derde land’ Oekraïne.
Het EU-Hof heeft bepaald dat de bevoegdheid van lidstaten om gezinsbijlagen toe te kennen aan migrerende werknemers niet kan worden uitgesloten, ook als een andere lidstaat hiervoor bevoegd is op grond van het EU-recht. Het toekennen van de gezinsbijlagen draagt bij aan het doel om het vrij verkeer van werknemers te vergemakkelijken.
De Franse overheid heeft bij de herstructurering van voormalig overheidsbedrijf Électricité de France (EDF) afstand gedaan van haar vordering aan vennootschapsbelasting van bijna 900 miljoen EUR. De Commissie vond dat er sprake was van verboden staatssteun. Het Gerecht van de EU en het EU-Hof zijn het echter niet met de Commissie eens, omdat Frankrijk niet handelde als particulier investeerder.
Na de rechtbank Roermond wil nu ook de Raad van State van het EU-Hof weten of het 'Mobiel Toezicht Veiligheid' dat door de Koninklijke Marechaussee wordt uitgevoerd in het grensgebied strookt met de Schengengrenscode. Omdat de zaak bij de Raad van State een persoon betreft die in vreemdelingenbewaring zit, heeft de Raad van State het EU-Hof gevraagd de zaak met spoed te behandelen.
Tijdens de Raad van Ministers voor Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ-raad) van 7 en 8 juni is een akkoord bereikt over de rechtsgrondslag van het voorstel van de Commissie voor het Schengenevaluatiemechanisme. Uit het akkoord blijkt dat de JBZ-ministers de rechtsgrondslag voor het voorstel willen wijzigen van artikel 77, lid 2 VWEU naar artikel 70 VWEU. Als gevolg hiervan zal het Europees Parlement niet meebeslissen over het voorstel, maar wel (vrijwillig) geconsulteerd worden. De Europese Commissie is het niet eens met het standpunt van de Raad en sluit een gang naar het EU-Hof niet uit. Het EP reageerde woedend en heeft naast een beroep bij het Hof aangekondigd vijf andere dossiers te blokkeren.
De richtlijn betreffende het recht op informatie in strafprocedures is verschenen in het Publicatieblad. Op 13 december 2011 stemde het Europees Parlement en op 27 april 2012 werd de richtlijn vastgesteld door de Raad. Het is de bedoeling dat alle lidstaten arrestanten of personen tegen wie een Europees aanhoudingsbevel loopt, via een schriftelijke verklaring wijzen op de basisrechten die zij in een strafprocedure genieten. De lidstaten hebben twee jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in nationaal recht.
Strafrechtelijke handhaving en administratieve sancties bij BTW-fraude is geen probleem onder hetEU-Handvest. Het ne bis in idem-beginsel uit het EU-Handvest voor de Grondrechten staat niet in de weg aan een strafvervolging voor feiten waarvoor eerder een administratieve sanctie is opgelegd. Wel vereist het verbod op willekeur dat de rechter rekening houdt met het feit dat voor de voorgelegde feiten al een administratieve sanctie is opgelegd.
Op 24 mei 2012 heeft het Gerechtshof van Amsterdam uitspraak gedaan in een geschil tussen een Franse vennootschap en de belastinginspecteur over de vraag of verschil bij dividendbelastingen op uitgaande dividenden verboden discriminatie is onder Unierecht.
Nieuwsbericht | 11-06-2012
Het intrekken van een landbouwsubsidie bij fraude is geen strafrechtelijke sanctie. Het ne bis in idem-beginsel verzet zich niet tegen gelijktijdige vervolging onder de EU-landbouwverordeningen en het nationale strafrecht.
De Europese Commissie heeft een website gelanceerd waarop de besluitvormingsprocessen van de EU inzichtelijk worden gemaakt. De website brengt verschillende internetbronnen samen in één portal. De Commissie komt daarmee tegemoet aan de veel gehoorde klacht dat haar instrumenten op het gebied van transparantie kris kras verspreid stonden op de Europa website.
Nieuwsbericht | 08-06-2012
De Europese Commissie gaat er strenger op toezien dat de lidstaten de regels met betrekking tot de interne markt tijdig en op een juiste wijze omzetten in nationale regels. De lidstaten kunnen niet achterover leunen in tijden van economische crisis. Dit blijkt uit de mededeling over het ‘Beter bestuur van de interne markt’. De Commissie gaat strikte deadlines hanteren en zal bij overschrijdingen juridische stappen nemen.
Op dinsdag 19 juni a.s. organiseert het ministerie van BZK een seminar over EU asielrecht en mensenrechten, mede n.a.v. de recente uitspraken van het EHRM (MSS) en HvJ (NS). Hoofdthema: wat zijn de juridische en beleidsmatige implicaties van deze uitspraken voor de systematiek van wederzijdse erkenning en wederzijds vertrouwen waarop een groot deel van EU samenwerking, waaronder op het gebied van asiel- en migratie, gestoeld is?
Nieuwsbericht | 29-05-2012
Het Europees Parlement heeft een studie gepubliceerd over de belangrijkste trends in de rechtspraak van het EU-Hof en het EHRM over grondrechten in 2010 en 2011. Het EP heeft hierbij ook gekeken naar de gevallen waarin de beide hoven elkaar aanhalen in de rechtspraak. Zaken over immigratie en asiel zijn buiten de studie gelaten.
Derdelanders met een beroep dat ‘tijdelijk van aard’ is (zoals een au pair) zijn uitgezonderd van richtlijn 2003/109 betreffende langdurig ingezetenen. Het beroep van een geestelijk voorganger is niet altijd tijdelijk van aard. Dit betekent dat ook een geestelijk voorganger na 5 jaar rechtmatig verblijf in een lidstaat recht heeft op een verblijfsvergunning voor langdurig ingezetenen.
Nieuwsbericht | 25-05-2012
De Europese Commissie heeft voor het eerst een ‘health check’ van het Schengenacquis gepubliceerd. Het overzicht moet meer duidelijkheid bieden over de politieke koers en de samenwerking tussen de Schengenlanden verbeteren. Bij het verslag zijn richtsnoeren gevoegd die volgens de Commissie “moeten leiden tot een eenduidige interpretatie en uitvoering van de behandelde onderwerpen in een geest van solidariteit”.
De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet Naleving Europese regelgeving publieke entiteiten (wet NErpe). De wet voorziet in een aantal instrumenten voor ministers, waarmee deze de naleving van Unierechtelijke verplichtingen door decentrale ‘publieke entiteiten’ (zoals gemeenten en provincies) kunnen bevorderen.
Het Europees Parlement heeft in een resolutie opgeroepen regels te maken voor grensoverschrijdende conflicten inzake lasterlijk handelen, in het bijzonder veroorzaakt door publicaties in de media. Volgens het EP zijn er duidelijkere regels nodig ter bescherming zowel van slachtoffers van laster als van journalisten die ervan beschuldigd worden.
De Europese bewijsverordening heeft geen exclusieve werking. Volgens Advocaat-Generaal Jääskinen is een rechter niet automatisch verplicht om de instrumenten van de Bewijsverordening te benutten. In de praktijk kunnen nationale onderzoeksmethoden net zo doeltreffend zijn als die van de verordening.
Een vertraagde vlucht is geen pretje: het gaat vaak gepaard met extra kosten en tijdsverlies. In de EU-verordening die de compensatie en bijstand voor luchtreizigers regelt bij annulering of langdurige vertragingen, is opgenomen dat passagiers waarvan de vlucht geannuleerd is recht hebben op compensatie. Volgens Advocaat-Generaal Bot kunnen passagiers van vertraagde vluchten, bij een vertraging van drie uur of meer, zich ook beroepen op de compensatieregeling in de verordening.
Nieuwsbericht | 23-05-2012
Op de website van het Deens voorzitterschap staat een mooi overzicht van alle ambtelijke Raadsformaties die het werk van de Raad van de EU voorbereiden. Handig aan dit overzicht is dat per formatie een korte uitleg gegeven wordt. Ze zijn ingedeeld per Raadsformatie.
Voor het eerst sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon heeft meer dan een derde van de nationale parlementen in de EU een negatief subsidiariteitsoordeel geveld over een voorstel van de Europese Commissie. Het betreft de zogenoemde ‘Monti-II’-richtlijn over de verhouding van het stakingsrecht met de vrijheden van dienstverlening en vestiging. In Nederland maakte de Tweede Kamer ook bezwaar.
Een regeling op grond waarvan bij een openbare aanbestedingsprocedure alleen concessie kan worden verleend aan een vennootschap die beschikt over een minimaal volgestort kapitaal van 10 miljoen EUR is in strijd met het Unierecht. Dat heeft het EU-Hof bepaald.
Ingeval van ‘bijzonder zware criminaliteit’ kan een lidstaat een Unieburger uitzetten, ook al woont hij al meer dan tien jaar in die lidstaat. Wel moet het gedrag van de betrokkene een reële en actuele bedreiging voor de fundamentele belangen van de desbetreffende lidstaat vormen. Dat is het geval bij iemand die ernstig kindermisbruik heeft gepleegd met gevaar voor recidive.
Mobiele controles door de Koninklijke Marechaussee in grensgebieden zijn in strijd met de Schengengrenscode. Tot die conclusie komt het Gerechtshof ’s-Den Bosch in een strafzaak. Volgens het Gerechtshof hebben de controles in de praktijk hetzelfde effect als een grenscontrole. Het Gerechtshof wijkt hiermee af van de lijn van de Raad van State, die eerder oordeelde dat de controles inmiddels conform het EU-recht zijn ingekaderd. Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven cassatie in te stellen tegen het vonnis.
De Provincie Noord-Holland heeft bij een aanbesteding van koffieautomaten niet conform de Europese aanbestedingsregels gehandeld. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld. De provincie had voor de inkoop het Max Havelaar keurmerk en EKO keurmerk geëist. Een ‘fair trade’-inkoopbeleid is toegestaan, maar de provincie had gedetailleerde specificaties moeten gebruiken in plaats van in zijn algemeenheid naar milieukeuren of keurmerken te verwijzen.
Bij een goed als kleding staat buiten kijf dat het tweedehands kan worden doorverkocht. Het wordt lastiger bij de doorverkoop van softwareprodukten die via licentieovereenkomsten worden gedownload op het internet. In zijn conclusie van 24 april 2012 in de zaak UsedSoft heeft Advocaat-Generaal Bot gesteld dat makers van computerprogramma’s zich kunnen verzetten tegen de doorverkoop van licenties die toestaan om software nogmaals via internet te downloaden. Tegen de wederverkoop van de door de eerste verkrijger gedownloade software kan de softwarefabrikant zich echter, aldus de AG, niet verzetten.
Nieuwsbericht | 03-05-2012
De EU heeft kritisch gereageerd op het voornemen van Zwitserland om in het komende jaar maximaal 2000 werknemers uit ‘nieuwe EU-lidstaten’ (lidstaten die in 2004 en 2007 zijn toegetreden) toe te laten. Het Alpenland wil gebruik maken van een noodremclausule in de afspraken die met de EU zijn gemaakt over personenverkeer tussen Zwitserland en de EU. In deze afspraken staat niet dat er onderscheid kan worden gemaakt naar nationaliteit.
De Europese Commissie heeft een 'de-minimisverordening' voor diensten van algemeen economisch belang (DAEB) aangenomen. Deze verordening beschouwt bedragen onder 500.000 euro per onderneming in een periode van drie jaar niet als staatssteun en dit hoeft dus niet aangemeld te worden. Volgens de Commissie leert de ervaring dat gezien de effecten op de handel en de mededinging in de EU voor DAEB’s een hogere drempel kan gelden ten opzichte van de ‘reguliere’ drempel van 200.000 euro.
Het EU-Hof heeft geoordeeld dat Nederland bij het heffen van registratiebelasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) over voertuigen die in een andere lidstaat geregistreerd zijn, maar feitelijk in Nederland worden gebruikt, rekening moet houden met de duur van het gebruik van het Nederlandse wegennet.
Nieuwsbericht | 27-04-2012
Een regeling voor de verdeling van huursubsidie die derdelanders met de status van langdurig ingezetene anders behandelt dan Unieburgers, is volgens het EU-Hof niet in overeenstemming met het EU-recht.
Het EU-Hof heeft geoordeeld dat Nederland “overdreven en onevenredig hoge leges” vraagt van derdelanders met status langdurig ingezeten. Nederland handelt daarmee in strijd met de richtlijn derdelanders met de status van langdurig ingezetenen.
De bezwaartermijn van zes weken in de Algemene wet bestuursrecht (Awb) maakt het kunnen effectueren van op Unierecht gebaseerde vorderingen niet praktisch onmogelijk. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald.
Nieuwsbericht | 26-04-2012
Op 19 april jl. stemde het Europees Parlement in met een nieuw akkoord met de VS over de zogenoemde Passenger Name Records (PNR). Volgens dit akkoord zijn luchtvaartmaatschappijen die vliegen tussen de EU en VS verplicht informatie van passagiers aan het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Veiligheid door te geven. Hiermee wordt het tijdelijke akkoord dat sinds 2007 van toepassing is vervangen. De gegevens zullen worden gebruikt voor het opsporen, voorkomen en vervolgen van terrorisme en zwaar grensoverschrijdende criminaliteit zoals drugs- en mensenhandel.
Nieuwsbericht | 25-04-2012
De Europese Commissie is door het EU-Hof op de vingers getikt in een procedure tegen Nederland wegens vermeende discriminatie van werknemers die op olieboorplatforms in Nederland werken. Het Hof kwam niet toe aan een inhoudelijke beoordeling van de bezwaren van de Commissie. De Commissie heeft het Hof onvoldoende informatie verschaft, waardoor haar beroep niet-ontvankelijk werd verklaard.
Een Portugese rechter heeft het EU-Hof gevraagd zich uit te spreken over de toelaatbaarheid van de loonsverlaging die de Portugese regering heeft doorgevoerd in de overheidssector. Deze maatregel nam de Portugese regering om het begrotingstekort terug te dringen en te voldoen aan het stabiliteits- en groeiprogramma dat het land met de EU heeft afgesproken. De rechter stelt zijn vragen onder verwijzing naar het EU-Handvest, met name het discriminatieverbod (artikel 21) en het recht op rechtvaardige en billijke arbeidsomstandigheden (artikel 31).
De Raad van State wil van het EU-Hof weten hoever de bescherming van homoseksuelen strekt op grond van de definitierichtlijn (2004/83/EG). In deze richtlijn zijn minimumnormen opgenomen betreffende bescherming van vluchtelingen. De Raad van State heeft de prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie naar aanleiding van de hogerberoepszaken van drie vreemdelingen.
Nieuwsbericht | 24-04-2012
De Europese Commissie heeft haar tweede verslag over de toepassing van het EU-Handvest, over het jaar 2011, gepubliceerd. Het verslag bevestigt het toenemende belang van het EU-Handvest. Zo haalde het EU-Hof in zijn arresten in 2011 veel vaker het Handvest aan dan ten opzichte van 2010. Uit het verslag blijkt ook dat het EU-Handvest steeds bekender is onder burgers, maar dat er nog steeds veel misverstanden bestaan over het toepassingsbereik van het EU-Handvest.
Nieuwsbericht | 20-04-2012
De Europese Commissie heeft besloten het EU-Hof om advies te vragen over de voorgenomen sluiting van de Anti Counterfeiting and Trading Agreement, beter bekend als ACTA. Het was de vraag of de Commissie de reeds aangekondigde adviesaanvraag zou doorzetten, nadat het Europees Parlement het signaal gaf het advies niet te willen afwachten voor een stemming over het verdrag. De Commissie roept het EP op de rol van het EU-Hof te respecteren en het advies af te wachten.
Nieuwsbericht | 06-04-2012
Kan het stakingsrecht verenigd worden met de ‘klassieke’ EU-vrijheden? Hierover is veel discussie ontstaan na de rechtspraak van het EU-Hof in zaken als Viking Line en Laval. De Commissie wil rechtszekerheid bieden en heeft een verordening voorgesteld met bepalingen over het “recht om collectieve actie te voeren in de context van de vrijheid van vestiging en de vrijheid van dienstverrichting”.
Voor de Europese Commissie als ‘hoeder van de Verdragen’ spelen de klachten van burgers over de toepassing van het EU-recht een belangrijke rol. De mededeling uit 2002 over ‘betrekkingen met de klager inzake inbreuken op het gemeenschapsrecht’ is verouderd. Inmiddels heeft de Commissie nieuwe ICT-systemen die de afhandeling van klachten faciliteert. De inhoudelijke behandeling van de klachten blijft ongewijzigd.
De Europese Commissie wil het makkelijker maken rond te rijden in een auto uit een andere lidstaat. Zij doet voorstellen om de onnodige administratieve rompslomp rond de registratie van een buitenlandse auto te beperken. Zo wil de Commissie dat bijvoorbeeld inwoners van Nederland de auto van hun Duitse werkgever niet opnieuw moeten registreren.
Nieuwsbericht | 05-04-2012
Gezinsleden van Turkse werknemers met een dubbele nationaliteit kunnen zich met een beroep op de EU-Associatieovereenkomst met Turkije verzetten tegen hun uitzetting wegens strafrechtelijke veroordelingen. Dit heeft het EU-Hof bepaald.
Nieuwsbericht | 04-04-2012
Voor de zesde keer is een jaarbericht van de procesvertegenwoordiging van de Nederlandse regering bij het EU-Hof van Justitie uitgebracht. Hierin wordt verslag gedaan van de inbreng en de resultaten in EU Hofzaken waarin uitspraak is gedaan in 2011. Nederland is traditioneel een actieve lidstaat bij het Hof, vanwege het grote belang van de rechtspraak van het Hof voor het Nederlandse recht en beleid.
Nieuwsbericht | 30-03-2012
Het afgelopen jaar was een druk jaar voor het EU-Hof. Een jaar waarin ten behoeve van de burgers belangrijke ICT-vernieuwingen werden doorgevoerd. Bij het Hof steeg het aantal aanhangig gemaakte zaken naar 688 zaken (631 in 2010). Het aantal afgedane zaken steeg ook maar er komen netto meer zaken bij. Nederland werd twee keer veroordeeld en behoort daarmee tot de braafste lidstaten. Het duurde gemiddeld 16,4 maanden om antwoord te geven op een prejudiciële vraag van een nationale rechter, een lichte stijging ten opzichte van 2010. Bijzondere spoedprocedures bleven een uitzondering (slechts twee ) en zij werden in 2,5 maanden afgedaan. Dat blijkt uit het jaarverslag van het EU-Hof over 2011. Wat verder opvalt, is dat het aantal procedures over staatssteun fors toeneemt.
Nieuwsbericht | 29-03-2012
Het vrije verkeer van goederen, personen, diensten en kapitaal vormt een hoeksteen van de Europese Unie. Het is in de eerste plaats aan de lidstaten om deze vrijheden te garanderen. In sommige gevallen is het ook mogelijk voor burgers en bedrijven om de vrij-verkeersregels in te roepen tegen een andere burger of bedrijf: de zogenoemde ‘horizontale werking’. Het EU-Hof heeft dit al erkend in zaken over werknemers, de vestiging van zelfstandigen en ondernemingen en het dienstenverkeer. Advocaat-Generaal Verica Trstenjak beargumenteert dat het ook voor het vrij verkeer van goederen zou moeten gelden.
Het Handvest van de grondrechten is nu ruim twee jaar juridisch bindend voor de EU-instellingen en voor de lidstaten als zij het EU-recht ten uitvoer brengen. Over de precieze reikwijdte en rol van het Handvest rijzen voortdurend vragen. Om u veel zoekwerk te besparen heeft het ECER op zijn website een speciale afdeling over het Handvest ingericht waarin per artikel van het Handvest de tekst en de officiële toelichting zijn samengebracht. Bovendien wordt toegang geboden tot de specifieke rechtspraak van het EU-Hof en andere documenten waarin die Handvestbepaling nader wordt uitgelegd.
Nieuwsbericht | 28-03-2012
De eigenaar van voetbalclub Steaua Boekarest wenst geen homoseksuelen in het team. Zakenman George Becali liet dat in niet mis te verstane bewoordingen weten in een radio-interview. Zijn uitspraken zijn in de ogen van velen verwerpelijk, maar de vraag is of de voetbalclub zelf hiermee ook een discriminerend aanwervingsbeleid voert. Een Roemeense rechter legt deze vraag voor aan het EU-Hof.
Oneerlijke bedingen in een consumentenovereenkomst leiden op grond van EU-recht niet per definitie tot nietigverklaring van de gehele overeenkomst. Zelfs niet als dit voor de consument gunstiger is. Het staat de lidstaten wel vrij om een hoger beschermingsniveau voor consumenten in te stellen en de nietigverklaring van het hele contract in de nationale wet te regelen. Dit heeft het EU-Hof bepaald.
De Nederlandse Vereniging voor Europees Recht (NVER) heeft de Nederlandse rapporten over de onderwerpen die dit jaar op de agenda staan op het komende congres van de Federation Internationale pour le droit Européen (FIDE) gepubliceerd. Het congres van de FIDE zal in het teken staan van de bescherming van grondrechten, de verhouding tussen het mededingingsrecht en het energie- en klimaatbeleid en Justitie- en Binnenlandse zaken. De nationale rapporten worden besproken op de voorjaarsvergadering van de NVER in Leiden op 27 april.
Vanaf 1 april kan een groep EU-burgers hetzelfde wat de Raad en het Europees Parlement kunnen: de Europese Commissie verzoeken een initiatief voor bepaalde wetgeving te nemen. Een zeer divers aantal plannen tekent zich af: van een 'fundamenteel recht op water en sanitatie’ tot EU-brede legalisatie van het homohuwelijk. Waar de initiatiefnemers wellicht minder snel bij stilstaan is dat de EU wel bevoegd moet zijn op het terrein van hun wens.
Het EU-Hof zal zich op verzoek van de rechtbank Middelburg buigen over de reikwijdte van het begrip ‘persoonsgegevens’ en de omvang van het inzagerecht in de EU-Privacyrichtlijn. Deze uitleg is van belang voor de vraag of een asielzoeker inzage mag hebben in de interne juridische beoordeling van de IND van zijn situatie die aan de afwijzing van de asielaanvraag ten grondslag ligt.
Nieuwsbericht | 26-03-2012
De Commissie Constitutionele Zaken van het Europees Parlement heeft een ontwerp voor een nieuwe verordening inzake het enquêterecht opgesteld. Het is niet zeker wanneer het voorstel officieel wordt gepresenteerd., maar vooruitlopend daarop heeft het Nederlandse kabinet zijn standpunt aan de Tweede Kamer gestuurd. Het EP zal eerst de nieren van de Raad en de Commissie proeven. Zij moeten namelijk instemmen met het voorstel.
EU-sancties tegen familieleden van personen die geassocieerd worden met een regime, zijn alleen toegestaan als hun persoonlijk gedrag daartoe aanleiding geeft. Dat is de uitkomst van een zaak die een Birmese jongeman heeft aangespannen tegen de Raad van de EU. Hij stond op de EU-sanctielijst omdat zijn vader een zakenman is die geassocieerd wordt met de machthebbers in Myanmar (Birma). Volgens het EU-Hof is het niet voldoende dat het familielid financieel profiteert van de geassocieerde persoon.
Nieuwsbericht | 22-03-2012
Een hotelexploitant die televisie en radio aanbiedt in een hotelkamer moet daarvoor royalties betalen. Maar een tandarts die muziek laat horen in zijn wachtkamer hoeft geen royalties te betalen. Dat heeft het EU-Hof bepaald in zaken over een EU-richtlijn over auteursrechten.
Nieuwsbericht | 19-03-2012
Om te bepalen of de redelijke termijn wordt overschreden waarbinnen een rechter uitspraak moet doen, hoeft geen rekening te worden gehouden met de tijd die gemoeid was met prejudiciële vragen aan het EU-Hof. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald in een procedure tegen de Staat tot betaling van schadevergoeding in verband met overschrijding van de redelijke termijn.
De Europese Toezichthouder Gegevensbescherming is blij met de nieuwe voorstellen van de Europese Commissie op het gebied van gegevensbescherming in de EU. Het voorstel voor een verordening juicht hij toe, omdat deze direct toepasselijk wordt in de lidstaten en bovendien de rechten van burgers versterkt. Wel uitte hij kritiek op het feit dat er nog steeds aparte regelingen blijven bestaan, zoals een richtlijn voor de activiteiten van politie en justitie en een verordening voor de EU-instellingen zelf. Daarnaast heeft hij ook kritiek op de inhoud van de speciale regelingen voor politie en justitie. Dat voorstel is volgens hem “onacceptabel zwak”.
Nieuwsbericht | 15-03-2012
Werken bij de Europese Unie: voor veel mensen een aantrekkelijke mogelijkheid. Deze week start het grote ‘concours’ voor beleidsmedewerkers. WerkenbijdeEU.nl is een campagne gestart om Nederlandse ambtenaren hiervoor te enthousiasmeren. Er is een voorlichtingsbijeenkomst op 23 maart in Rotterdam. Tijdens die bijeenkomst vertellen EU-ambtenaren wat je kunt verwachten van een baan bij de EU en hoe je het concours het best kunt aanpakken.
Nieuwsbericht | 12-03-2012
Als EU-burgers langer dan tien jaar in een andere lidstaat verblijven kunnen ze enkel worden uitgezet wegens een dwingende reden van openbare veiligheid. Het is de vraag of ernstig en langdurig seksueel misbruik van een veertienjarig kind onder dit begrip valt. Die vraag is door een Duitse rechter voorgelegd aan het EU-Hof. Hoewel hij het gedrag afkeurt en er zijn walging over uitspreekt, vindt Advocaat-Generaal Bot uitzetting op grond van 'openbare veiligheid' niet mogelijk. Echter, omdat de man al na drie jaar sinds zijn verblijf in Duitsland de fout in ging, kan hij alsnog worden uitgezet wegens ‘ernstige verstoring van de openbare orde’.
Nieuwsbericht | 07-03-2012
Het monopolie van de Lotto bij het organiseren en aanbieden van kansspelen in Nederland en het weren van kansspelaanbiedingen via internet en de telefoon door de in Engeland gevestigde Ladbrokes, is niet in strijd met het Europese recht van vrij verkeer van diensten. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld.
Nieuwsbericht | 06-03-2012
Het EU-Hof zal zich op verzoek van de Nederlandse Hoge Raad buigen over de vraag of de manier waarop Nederland Europese energierichtlijnen heeft uitgevoerd in overeenstemming is met de EU-verdragen en het EVRM. Het gaat hier om het groepsverbod voor netwerkbeheerders en energiebedrijven, het verbod van nevenactiviteiten en het privatiseringsverbod in de Splitsingswet. Het antwoord van het EU-Hof zal de afloop bepalen van een procedure tussen de energiebedrijven Delta, Eneco en Essent tegen de Staat.
Volgens het EU-Gerecht heeft de Commissie de staatssteunregels onjuist toegepast bij de goedkeuring van de steun aan ING tijdens de kredietcrisis van 2008. Het ging hier met name om de tussentijdse wijziging van de aflossingsafspraken. De Commissie kan in beroep gaan of zal nu een nieuwe beslissing moeten nemen, waarbij ook de goedkeuringsvoorwaarden opnieuw tegen het licht gehouden moeten worden.
Volgens Advocaat-Generaal Yves Bot heeft Slowakije geen inbreuk gemaakt op het EU-recht toen het land in 2009 de toenmalige president van Hongarije de toegang ontzegde. Die wilde daar op uitnodiging van de lokale gemeenschap de onthulling van een standbeeld van Sint-Stefanus, patroonheilige van Hongarije, bijwonen. Dit resulteerde in een uitzonderlijke procedure tussen twee lidstaten voor het EU-Hof. De A-G adviseert het Hof het beroep van Hongarije af te wijzen.
Tijdens de zogenoemde ‘voorjaarsraad’ kregen naast de nog altijd zorgwekkende staat van de Europese economie ook andere onderwerpen de nodige aandacht. Het Verdrag inzake stabiliteit, coördinatie en bestuur in de economische en monetaire unie werd door 25 landen ondertekend. Roemenië en Bulgarije treden voorlopig nog niet toe tot de Schengenzone. Servië kreeg de status van kandidaat-lidstaat toegekend. Herman van Rompuy heeft een nieuwe termijn als vaste voorzitter van de Europese Raad en van de Eurozonetop gekregen.
De berekening van de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) op tweedehands auto’s die uit een andere EU-lidstaat in Nederland worden geregistreerd is in strijd met het EU-recht. Volgens de Hoge Raad is de berekening in strijd met het verbod op discriminerende belastingen.
Nieuwsbericht | 05-03-2012
De Rechtbank Roermond heeft besloten het EU-Hof vragen te stellen over het zogenoemde mobiel toezicht veiligheid. Dit is een vorm van binnenlands vreemdelingentoezicht, uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee, dat in de grenszone wordt uitgevoerd. De rechtbank vraagt zich af of er wel voldoende waarborgen zijn dat deze controles niet het effect hebben van een grenscontrole die op grond van de Schengengrenscode verboden is. Het standpunt van de rechtbank wijkt hiermee af van dat van de Raad van State, die eerder oordeelde dat de Schengenregels zich niet verzetten tegen de MTV-regeling.
Wat moet een rechter doen als een lidstaat met zijn implementatie van een EU-richtlijn inbreuk maakt op een andere EU-richtlijn? Hij moet dan kiezen tussen twee kwaden: ofwel hij laat de nationale regeling in stand inclusief de inbreuk op de ene richtlijn, ofwel de hele regeling wordt buiten werking gesteld waarmee ook de goede delen van de nationale implementatie van de andere richtlijn teniet worden gedaan. Volgens het EU-Hof moet het kind niet met het badwater worden weggegooid en is er ruimte voor de nationale rechter om de gevolgen van een gebrekkig implementatie tijdelijk in stand te laten.
Nieuwsbericht | 02-03-2012
Herman van Rompuy krijgt een tweede termijn als vaste voorzitter van de Europese Raad (tot 30 november 2014). Onlangs gaf hij een aantal toespraken waarin hij zijn nieuwste kijk op de EU uiteen zet. Volgens van Rompuy zijn “nationale parlementen EU-instellingen geworden”. Met deze uitspraak geeft hij aan dat het ‘Europese’ en het ‘nationale’ steeds meer met elkaar verweven zijn. De problemen rond de Eurocrisis zijn hiervan een treffend voorbeeld. De Brusselse realiteit en de realiteit in de hoofdsteden zijn steeds minder gescheiden van elkaar. Hij vindt dat de EU niet hoeft te vrezen voor de toenemende invloed van nationale politiek in Brussel. Volgens hem wordt Europa niet opgebouwd door de lidstaten af te schaffen, maar juist door ze er juist meer bij te betrekken.
Nieuwsbericht | 01-03-2012
Maatregelen in het kader van de Eurocrisis, zoals de herkapitalisatie van banken, moeten voortaan plenair door de gehele Bondsdag behandeld worden, aldus het Bundesverfassungsgericht, het Duitse constitutionele hof. Slechts in de zaken die absolute geheimhouding vereisen, zoals het aanschaffen van staatsobligaties op secundaire markten, is het toegestaan de Bondsdag te raadplegen in een samenstelling van 9 afgevaardigde parlementsleden.
Het EU-Hof heeft bekend gemaakt dat de drie rechterlijke instanties van het EU-Hof (Hof, Gerecht en Ambtenarengerecht) in 2011 1518 zaken hebben afgedaan. Nog nooit heeft het EU-Hof zoveel zaken afgedaan in een jaar. Daar staat tegenover dat een record aantal nieuwe zaken zijn aangebracht: 1569. In het vorige recordjaar 2010 waren dat nog 1406 zaken.
Nieuwsbericht | 22-02-2012
Veel departementen hebben het gemerkt: in de afgelopen periode heeft de Europese Commissie veel voorstellen gedaan die gerelateerd zijn aan het Meerjarig Financieel Kader 2014-2020. In totaal zijn het er meer dan 120. De Europese Commissie heeft de voorstellen in een overzicht bijeen gebracht en daarbij bovendien een 'simplificatie-agenda' gepresenteerd. De Commissie wil minder administratieve lasten voor de EU-fondsen en roept de andere instellingen en lidstaten op hieraan mee te werken.
Nieuwsbericht | 17-02-2012
Nederland zal de uitslag van de verkiezingen van het Europees Parlement pas bekendmaken nadat ook de stembureaus in andere lidstaten gesloten zijn. Dat is op zondag om 22:00 uur. Volgens de Commissie moet Nederland de bekendmaking uitstellen omdat anders de verkiezingen in andere lidstaten kunnen worden beïnvloed. De Europese Commissie had Nederland hierop aangesproken in het kader van de EU-PILOT, een systeem waarmee de Europese Commissie op informele wijze (vermeende) inbreuken op het EU-recht aan de orde kan stellen.
Nieuwsbericht | 13-02-2012
Op 26 januari heeft de president van het EVRM-Hof Sir Nicolas Bratza het judiciële jaar geopend en het jaarverslag over 2011 gepresenteerd. Het jaarverslag geeft een samenvatting van de activiteiten van het Hof en de statistieken voor 2011. In zijn speech ging de president van het Hof ook in op de toetreding van de EU tot het EVRM.
Op 1 april 2012 kunnen EU-burgers door handtekeningen te verzamelen een bepaald onderwerp op de agenda van de Europese Commissie zetten: het Europees burgerinitiatief. De Europese Commissie heeft een speciale website geopend om meer informatie te geven over de procedures die doorlopen moeten worden voordat het initiatief daadwerkelijk in de vergadering van de Europese Commissie aan de orde komt.
Nieuwsbericht | 09-02-2012
De internetburger heeft het recht vergeten te worden. Ook moet hij zijn toestemming geven voor het opslaan van zijn internetgegevens. Dat blijkt uit nieuwe voorstellen van de Commissie voor de EU-regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens. De Commissie noemt dit “safeguarding privacy in a connected world”. Belangrijke verandering is ook dat de Commissie haar voorstel in de vorm van een verordening heeft gegoten, daar waar momenteel de bescherming van persoonsgegevens in een richtlijn is vastgelegd. Voor de activiteiten van politie en justitie is wel een apart richtlijnvoorstel gedaan, waarmee de Commissie een kaderbesluit uit 2008 wil vervangen.
Nieuwsbericht | 06-02-2012
De Europese Raad stond wederom in het teken van de economische en monetaire problemen waarmee de EU en de Eurozone geconfronteerd worden. Er werd een politiek akkoord bereikt over het nieuwe Verdrag voor Stabiliteit, Coördinatie en Governance in de Economische en Monetaire Unie. Een verdrag buiten de EU-verdragen om, maar ook weer niet helemaal. En ook een nieuw verdrag over het Europees Stabiliteitsmechanisme is getekend. Het ECER heeft de relevante gebeurtenissen op een rijtje gezet.
Nieuwsbericht | 03-02-2012
Toont 2.321 - 2.400 van 3.358 resultaten.