Met de goedkeuring op grond van de Europese staatssteunregels voor de Nederlandse kaart voor het verlenen van regionale steun van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2027 kan Nederland bepaalde regio’s ondersteunen op het gebied van bijvoorbeeld structurele of transitie- uitdagingen, zoals ontvolking, en zo ook bijdragen aan groene en digitale transitie.
Nieuwsbericht | 27-01-2022
De Europese Commissie stelt aan het Europees Parlement en de Raad voor om een verklaring met digitale rechten en beginselen te onderschrijven. Met de verklaring moet het voor iedereen duidelijk worden wat de digitale transformatie in de EU precies inhoudt. Daarnaast verschaft de verklaring meer duidelijkheid aan beleidsmakers en bedrijven over hoe zij moeten omgaan met nieuwe digitale technologie.
Op 18 januari 2022 keurde Oostenrijk als dertiende EU-lidstaat het Protocol over de voorlopige toepassing van de Overeenkomst tot oprichting van het Europees Octrooigerecht goed. Deze gebeurtenis markeert het begin van een periode waarin het voorbereidende werk voor de oprichting van het Europees Octrooigerecht zal worden afgerond. Die periode zal naar verwachting niet langer dan acht maanden duren.
Het buiten toepassing laten door de nationale rechter van een met een richtlijn strijdige nationale bepaling zou in een procedure tussen particulieren neerkomen op het toekennen van horizontale rechtstreekse werking aan die richtlijn. Het toekennen van horizontale rechtstreekse werking aan een richtlijn is nog altijd niet toegestaan. Een particulier die is benadeeld doordat het nationale recht in strijd is met een richtlijn kan in dat geval wel schadevergoeding eisen van de lidstaat. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 26-01-2022
Bij het onderzoek of een regionale entiteit rechtstreeks wordt geraakt door een verordening over emissies, kan rekening worden gehouden met een bepaling in een richtlijn over goedkeuring van voertuigen waaraan de desbetreffende verordening beoogt uitvoering te geven. Onderhavige richtlijnbepaling ziet op de goedkeuring van voertuigen en heeft geen betrekking op de uitoefening van bevoegdheden van een regionale autoriteit om het verkeer van voertuigen in de stad te reguleren. Daarmee wordt de regionale autoriteit niet rechtstreeks geraakt door de verordening die uitvoering beoogt te geven aan de betreffende richtlijnbepaling en is die autoriteit niet ontvankelijk in zijn beroep om de verordening nietig te laten verklaren. Dat is het antwoord van het EU-Hof in een hogere voorziening, ingesteld door de steden Parijs, Brussel en Madrid, tegen een arrest van het EU-Gerecht.
Nieuwsbericht | 25-01-2022
Als gevolg van de goedkeuring van de Commissie worden de Nederlandse steunmaatregelen in het kader van COVID-19-steun met een half jaar verlengd en zijn tevens voor een aantal regelingen de maximale steunbedragen verhoogd en voorwaarden over onder meer staatssteunproof herfinanciering of omgang met omzet-eisen goedgekeurd.
Nieuwsbericht | 24-01-2022
Het beginsel van de rechterlijke onafhankelijkheid vereist dat nationale rechters worden beschermd tegen inmenging of druk van buitenaf die hun onafhankelijkheid in gevaar zou kunnen brengen. Onder inmenging of druk van buitenaf valt ook een uitspraak van een grondwettelijk hof op basis waarvan rechters worden belet om grondwettelijk verklaarde nationale bepalingen te onderzoeken op verenigbaarheid met het EU-recht. Rechters die dergelijke nationale bepalingen toch toetsen aan het EU-recht mogen niet tuchtrechtelijk worden vervolgd. Dat is het advies van advocaat-generaal Collins aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Roemeense rechter.
Nieuwsbericht | 21-01-2022
Een verblijf van enkele dagen per jaar van een langdurig ingezetene derdelander op het grondgebied van de EU volstaat om het verlies van de status van langdurig ingezetene uit te sluiten. Het EU-recht vereist niet dat de derdelander gedurende ten minste een deel van het jaar zijn gewone verblijfsplaats op het grondgebied van de EU heeft om de status van langdurig ingezetene te kunnen behouden. De derdelander hoeft ook niet aan te tonen dat hij nog een daadwerkelijke en wezenlijke band heeft met de EU. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Nieuwsbericht | 20-01-2022
Uit het werkprogramma blijkt dat er bijna 100 miljoen euro meer beschikbaar is dan in 2021 om via het EU-programma Creatief Europa de steun voor creatieve en culturele sectoren op te voeren om de uitdagingen als gevolg van de COVID-19-crisis en de toenemende wereldwijde concurrentie aan te gaan. Het programma investeert in innovatie op het gebied van digitale technologie en nieuwe soorten inhoud. Ook gaat aandacht uit naar bescherming van de mediavrijheid in de EU.
Nieuwsbericht | 19-01-2022
Een besluit tot intrekking van een naturalisatietoezegging kan slechts worden genomen op legitieme gronden en met inachtneming van het evenredigheidsbeginsel. Het handhaven van de openbare orde en veiligheid vormt een legitieme grond. Overtredingen van de verkeersregels vormen niet een zodanige bedreiging voor de openbare orde en veiligheid dat intrekking van de naturalisatietoezegging en daarmee het permanente verlies van de status van EU-burger gerechtvaardigd is. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Met de voorgestelde wijzigingen moet het Drugsagentschap van de Europese Unie een belangrijkere rol gaan spelen bij het signaleren en aanpakken van huidige en toekomstige problemen in verband met illegale drugs in de EU. Onder meer door het afgeven van waarschuwingen wanneer gevaarlijke stoffen bewust voor illegaal gebruik worden verkocht, door toezicht op het verslavende gebruik van stoffen die samen met illegale drugs worden gebruikt en via het ontwikkelen van preventiecampagnes op EU-niveau. Ook krijgt het agentschap een sterkere internationale rol.
Nieuwsbericht | 18-01-2022
Het gezamenlijke kader van de EU en de OESO voor financiële vaardigheden voor volwassenen moet zorgen voor gemeenschappelijke terminologie en een gemeenschappelijk kader op EU-niveau voor het ontwikkelen van beleid en programma's op het gebied van financiële geletterdheid. Het brengt lacunes in het opleidingsaanbod in kaart en creëert evaluatie-instrumenten.
Een tuchtrechtelijke beslissing waarbij een advocaat wordt geschrapt van het tableau van de orde van advocaten moet worden aangemerkt als een intrekking van een vergunning in de zin van de Dienstenrichtlijn. Een beroepsprocedure tussen de minister van Justitie en een tuchtfunctionaris over het al dan niet tuchtrechtelijk vervolgen van een advocaat kan niet uitmonden in een tuchtrechtelijke beslissing tegen de advocaat. De Dienstenrichtlijn is om die reden niet van toepassing op een dergelijke beroepsprocedure. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Poolse rechter.
Een werknemer bouwt overuren op en kan aanspraak maken op een overurentoeslag indien hij de drempel van de normale maandelijkse arbeidstijd overschrijdt. Bij de vaststelling of die drempel is overschreden moet de werkgever zowel rekening houden met daadwerkelijk gewerkte uren als met de uren waarin de werknemer vakantie heeft opgenomen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 13-01-2022
Een persoon die meent dat zijn rechten zijn geschonden door de verspreiding van smadelijke uitlatingen over hem op internet, en die zowel rectificatie van gegevens en verwijdering van de hem betreffende onlinecontent vordert als vergoeding van de daaruit voortvloeiende schade bij de gerechten van elke lidstaat op het grondgebied waarvan die uitlatingen toegankelijk zijn (geweest), kan een vordering tot vergoeding van de in de lidstaat van het aangezochte gerecht geleden schade instellen, ook al zijn die gerechten niet bevoegd om kennis te nemen van de vordering tot rectificatie en verwijdering. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Franse rechter.
Nieuwsbericht | 12-01-2022
Het staat een lidstaat vrij om een rechter in hoger beroep de bevoegdheid toe te kennen om in laatste instantie feitelijk en rechtens uitspraak te doen over een geding. Het nationale recht hoeft niet te voorzien in een aanvullend cassatieberoep indien de rechter in hoger beroep het EU-recht onjuist heeft toegepast of uitgelegd. De betrokken partijen bij het geding kunnen de lidstaat wel aansprakelijk stellen wegens niet-naleving van het EU-recht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 11-01-2022
Het factsheet beantwoordt een vijftiental vragen die veel gesteld worden nadat de Hoge Raad eind november 2021 uitspraak deed in een zaak over de uitgifte van onroerende zaken en de naleving van het gelijkheidsbeginsel daarbij. De vragen en antwoorden raken onder meer de uitleg van aanbestedingsrechtelijke beginselen, maar ook staatssteun en schaarse rechten-problematiek.
Een wetgevingsvoorstel van de Commissie moet ervoor zorgen dat EU-ondernemingen die geen of minimale economische activiteiten ontplooien en enkel worden gebruikt om belastingvoordelen te verkrijgen, niet in aanmerking komen voor dergelijke voordelen. Aan de hand van een nieuwe test kunnen de lidstaten dergelijke ondernemingen identificeren.
Nieuwsbericht | 07-01-2022
De mededeling voorziet in een herzien beleid ter versterking van het vermogen van de Europese Unie om bij te dragen aan de preventie en duurzame oplossing van gewapende conflicten die hele regio's destabiliseren, de veiligheid van de EU en haar burgers aantasten, en ontwikkelingswinst en weerstandsvermogen ondermijnen. Ontwapening, demobilisatie en reïntegratie van voormalige strijders spelen een sleutelrol in het streven van de EU naar duurzame vrede en het voorkomen van het nieuw oplaaiend geweld. Door volop gebruik te maken van het beleid en beschikbare instrumenten en middelen kan de EU haar invloed op deze processen vergroten.
Nieuwsbericht | 05-01-2022
De Europese Commissie stelt onder meer voor om het regelgevingskader voor waterstofinfrastructuur en waterstofmarkten aan te passen. Daarnaast bevatten de wetgevingsvoorstellen specifieke maatregelen om de continuïteit van de energievoorziening in de EU te kunnen verzekeren. De wetgevingsvoorstellen dragen bij aan de doelstellingen van de Europese Green Deal en komen ook tegemoet aan de oproep van de Europese Raad om langetermijnmaatregelen vast te stellen met betrekking tot de aanzienlijke en EU-brede energieprijsstijgingen.
Toont 601 - 620 van 3.373 resultaten.