Inloggen
Het jongerenactieplan betreft het allereerste beleidskader ooit voor een strategisch partnerschap met jongeren wereldwijd om een veerkrachtigere, inclusievere en duurzamere toekomst op te bouwen. Het actieplan gaat helpen om internationale toezeggingen, bijvoorbeeld in het kader van de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties en de Klimaatovereenkomst van Parijs, na te komen door de zinvolle participatie en de armslag van jongeren in het externe optreden van de EU te vergroten.
Nieuwsbericht | 10-10-2022
Uit het jaarverslag blijkt dat de Europese Commissie ook in 2021 haar transparantieverplichtingen bleef nakomen. Weliswaar in de schaduw van de COVID-19-pandemie maar ook in het licht van de herstelambities van het NextGenerationEU-instrumentarium. Deze context was van invloed op het aantal en de aard van de specifieke Eurowob-verzoeken die in het kader van de Eurowob-verordening werden ingediend.
Nieuwsbericht | 07-10-2022
De verordening bevat maatregelen om de vraag naar elektriciteit terug te dringen en de extra inkomsten van de energiesector te verdelen onder huishoudens en kleine en middelgrote ondernemingen. De verordening voorziet onder meer in een plafond op marktinkomsten van elektriciteitsproducten die gebruik maken van infra-marginale technologieën en een solidariteitsbijdrage voor de winsten van bedrijven die actief zijn in de sectoren ruwe aardolie, aardgas, kolen, en raffinage.
Toepassing van de facultatieve uitsluitingsgrond ‘dat een ondernemer met andere ondernemers overeenkomsten heeft gesloten die gericht zijn op vervalsing van de mededinging’ ziet op de gevallen waarin er voldoende plausibele aanwijzingen zijn dat ondernemers een door artikel 101 EU-Werkingsverdrag verboden overeenkomst hebben gesloten. De toepassing van deze uitsluitingsgrond is echter niet tot dergelijke overeenkomsten beperkt. Bij de toepassing van deze uitsluitingsgrond kan het beginsel van gelijke behandeling eraan in de weg staan dat de betrokken opdracht wordt gegund aan ondernemers die een economische eenheid vormen en die hun inschrijvingen weliswaar apart maar niet op zelfstandige basis, noch onafhankelijk van elkaar, hebben ingediend. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Duitse rechter.
De lidstaten mogen voorzien in andere specifieke gronden voor bewaring, ter aanvulling van de twee gronden die expliciet in de EU-Terugkeerrichtlijn worden genoemd. Het is daarbij essentieel dat de criteria voor de bepaling van de grond voor inbewaringstelling duidelijk zijn vastgelegd in een dwingende handeling waarvan de toepassing voorzienbaar is. Het bevelen van een inbewaringstelling op grond van een algemeen criterium inzake het risico dat de daadwerkelijke uitvoering van de verwijdering wordt ondermijnd, voldoet niet aan de vereisten van duidelijkheid, voorzienbaarheid en bescherming tegen willekeur. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een vraag van een Estse rechter.
Per 1 september 2022 heeft de heer René Barents zijn werkzaamheden als rechter bij het EU-Gerecht beëindigd. Ter gelegenheid van zijn afscheid organiseert het ECER een seminar met het thema ‘Rechtsbescherming in de EU en toegang tot de rechter’. Tijdens het seminar zullen drie sprekers uit de rechterlijke macht, de academische praktijk respectievelijk de advocatuur ingaan op dit thema, gevolgd door een discussie met de aanwezigen. De middag zal afgesloten worden met bespiegelingen van de heer Barents over de rol van het EU-Gerecht op dit terrein en de uitdagingen voor de toekomst.
Nieuwsbericht | 06-10-2022
De lidstaat van gewone verblijfplaats van de houder van een door die lidstaat afgegeven rijbewijs kan besluiten om een in een andere lidstaat gegeven beslissing tot schorsing van de rijbevoegdheid niet te erkennen en niet ten uitvoer te leggen. Dit geldt ook wanneer dat rijbewijs is afgegeven in ruil voor een rijbewijs dat eerder was afgegeven door de lidstaat waar de beslissing tot schorsing is genomen en waar de verkeersovertreding is begaan. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Bulgaarse rechter.
De mededeling bevat richtsnoeren voor de lidstaten over de beste manier om beoordelingen van de verdelingseffecten (DIA’s) uit te voeren met betrekking tot het inkomen van verschillende sociaaleconomische groepen en deze op te nemen in hun beleidsvormingsprocessen. Door een betere beoordeling van de verdelingseffecten van bestaande en nieuwe beleidsmaatregelen en hervormingen moet de kwaliteit van de beleidsvorming worden verbeterd en moet worden voorkomen dat bestaande ongelijkheden verergeren.
Nieuwsbericht | 05-10-2022
De richtsnoeren verduidelijken wanneer bepaalde zzp'ers collectief kunnen onderhandelen over betere arbeidsvoorwaarden zonder de mededingingsregels van de Europese Unie te schenden.
Nieuwsbericht | 04-10-2022
Toont 431 - 440 van 3.498 resultaten.