Inloggen
“Referendums on EU matters are here to stay”. Dat wordt voorspeld in een uitgebreide studie in opdracht van het Europees Parlement. De studie analyseert de politieke en juridische dynamiek van referenda over EU-zaken in de verschillende EU-lidstaten gedurende de afgelopen jaren.
Nieuwsbericht | 09-02-2017
De EU-lidstaten moeten een humanitair visum afgeven wanneer zwaarwegende gronden bestaan om aan te nemen dat bij weigering personen die om internationale bescherming verzoeken zullen worden blootgesteld aan folteringen of onmenselijke of vernederende behandelingen. Of er banden zijn tussen de betrokkene en de aangezochte lidstaat doet niet ter zake. Dat is het advies van advocaat-generaal Mengozzi aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 06-02-2017
Het besluit van de Commissie tot weigering van de registratie van het Europese burgerinitiatief Minority SafePack was onvoldoende gemotiveerd. De Commissie had specifieker aan moeten geven welke maatregelen niet binnen haar bevoegdheid vallen en waarom. Dat heeft het EU-Gerecht bepaald.
Nieuwsbericht | 03-02-2017
De goedkeuringswet voor het associatie-akkoord EU-Oekraïne moet alsnog in werking treden. Dat stelt het kabinet voor. Het wetsvoorstel dat daarvoor nodig is, is ingediend bij de Tweede Kamer.
Niet alleen plegers of deelnemers aan terroristische daden kunnen worden uitgesloten van de EU-asielrichtlijn. Ook personen die hebben bijgedragen aan het financieren, plannen, voorbereiden of anderszins ondersteunen van personen of organisaties met terroristische daden als oogmerk, kunnen geen beroep doen op de EU-asielrichtlijn. Dat heeft het EU-Hof bepaald.
Nieuwsbericht | 02-02-2017
In het kader van het buitenlandse beleid is de EU niet gebonden aan het beginsel van gelijke behandeling in het EU-Handvest van de Grondrechten. Een derde land kan daarom anders worden behandeld dan andere derde landen. Dat geldt ook voor onderdanen en ondernemingen van die derde landen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Britse rechter.
Nieuwsbericht | 25-01-2017
Een uitdraai uit een databestand die niet met de beschikbare zoekmachine kan worden gemaakt, is geen “bestaand document” in de zin van de Eurowob. De Eurowob dwingt niet tot het creëren van een nieuwe zoektool om de gevraagde gegevens uit het databestand te halen. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld.
Nieuwsbericht | 18-01-2017
De inwerkingstelling van het rechtsstaatmechanisme van de Europese Commissie na ontwikkelingen in Polen maakt duidelijk hoezeer het nodig is om de rechtsstaat hoog op de agenda te houden. Het kabinet wil toewerken naar een meer structurele en effectievere benadering. Dat schrijft het kabinet aan het parlement.
Voor het eerst is schadevergoeding toegekend wegens overschrijding van de redelijke termijn van een procedure in een mededingingszaak bij het EU-Gerecht. Het EU-Gerecht heeft daarvoor nu duidelijke criteria gegeven. Zowel materiële als immateriële schadevergoeding zijn mogelijk.
Nieuwsbericht | 17-01-2017
Het Zwitserse Parlement heeft een wet aangenomen die uitwerking geeft aan de uitslag van het Zwitserse massa-immigratiereferendum. Daarnaast heeft Zwitserland ook het Kroatië-Protocol geratificeerd. Daardoor mag Zwitserland vanaf 1 januari 2017 volledig deelnemen aan het EU-Horizon 2020-programma.
Nieuwsbericht | 13-01-2017
De associatieovereenkomst en de overeenkomst tussen de EU en Marokko voor liberalisatie van landbouw- en visserijproducten zijn niet van toepassing op de Westelijke Sahara. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld in een uitspraak in de hoger beroepszaak Raad tegen Polisario.
Nieuwsbericht | 12-01-2017
De Commissie heeft twee voorstellen gepresenteerd om in 171 EU-instrumenten de nog functionerende “regelgevingsprocedure met toetsing” (de “PRAC”) aan te passen aan het Verdrag van Lissabon. Met deze voorstellen komt de Commissie één van de afspraken uit het Interinstitutioneel Akkoord Beter Wetgeven na.
Het ongenoegen over de Europese samenwerking is in veel lidstaten in opmars. Voor het eerst in 60 jaar bereidt een lidstaat zich voor op uittreding. In een wereld waar alles met alles verknoopt is, wil het kabinet Nederland in staat stellen enerzijds maximaal te profiteren van globalisering, en anderzijds bescherming te bieden tegen de nadelen en tegen verlies van onze eigenheid. Dat schrijft het kabinet in de Staat van de Unie 2017.
Het vrijhandelsverdrag met Singapore bevat onderdelen waarvoor alleen de EU-lidstaten bevoegd zijn, of waarvoor zij hun bevoegdheid delen met de EU. Daarom is de EU niet bevoegd het verdrag te sluiten zonder daarbij de lidstaten te betrekken. Dat is het advies van advocaat-generaal Sharpston aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 11-01-2017
De staatshoofden en regeringsleiders van de EU-lidstaten hebben een juridisch bindende verklaring opgesteld om tegemoet te komen aan de Nederlandse zorgen over de EU-associatie-overeenkomst met Oekraïne.
Een nationale regeling die voorafgaande goedkeuring van een bestuursorgaan vereist bij collectief ontslag is een belemmering van de vrijheid van vestiging en de vrijheid van ondernemerschap, maar kan in beginsel gerechtvaardigd worden. Echter, in deze zaak was sprake van zodanig vage beoordelingscriteria dat de nationale regeling volgens het EU-Hof in strijd is met de genoemde vrijheden.
De EU is vrij om in het kader van haar externe betrekkingen onderscheid te maken tussen derde landen. De Unie moet in staat zijn om haar politieke keuzes te maken en om derde landen van elkaar te onderscheiden naargelang van de nagestreefde doelstellingen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Britse rechter.
Nieuwsbericht | 10-01-2017
De Handreiking Staatssteun voor de overheid, een uitgave van de ministeries van BZK en EZ, is bedoeld als hulpmiddel voor de beleidsmedewerker en financiële of juridische medewerker bij ministeries of andere steunverlenende overheden. Lees alles over de basisregels van staatssteun: hoe herken je staatssteun en hoe ga je er vervolgens mee om.
De hoogste Spaanse rechter heeft ten onrechte de terugbetaling van onverschuldigde hypotheekrente door banken aan huizenbezitters beperkt. De EU-richtlijn inzake oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten verzet zich tegen nationale rechtspraak die na vaststelling van het oneerlijke karakter van een beding de terugbetalingsplicht beperkt tot na datum van de rechterlijke uitspraak, aldus het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 05-01-2017
Nationale regelingen mogen telecomaanbieders geen algemene bewaarplicht van persoonsgegevens opleggen. Gerichte bewaring ter bestrijding van ernstige criminaliteit is wel mogelijk, maar onder strikte voorwaarden en met stevige waarborgen. Dat heeft het EU-Hof bepaald.
Nieuwsbericht | 03-01-2017
Op 1 januari jl. heeft Malta het voorzitterschap van de Raad van de EU overgenomen van Slowakije. Malta richt zich dit half jaar vooral op herstel van het vertrouwen in de EU, de bezinning over de toekomst van de EU en actuele kwesties in verband met migratie, veiligheid en economie.
Het jaarlijkse werkprogramma van de Commisie Juncker, getiteld ‘Een Europa dat ons beschermt, sterkter maakt en verdedigt’ weerspiegelt duidelijk de inzet van de Commissie Juncker om te komen tot een scherpere focus van de EU. Dit blijkt uit de appreciatie die het kabinet naar het parlement heeft gestuurd.
Nieuwsbericht | 21-11-2016
Niet kan worden aanvaard dat de EU-pilotprocedure een nieuwe categorie van documenten vormt waarvoor een algemeen vermoeden tegen openbaarmaking dient te gelden. Dit heeft A-G Sharpston geadviseerd aan het Hof van Justitie.
Nieuwsbericht | 18-11-2016
“Rechterlijke autoriteit” en “rechterlijke beslissing” zijn autonome Unierechtelijke begrippen in het kader van het Europees aanhoudingsbevel. Alleen autoriteiten die onderdeel uitmaken van de rechterlijke zijn een “rechterlijke autoriteit”. Het zijn enkel die rechterlijke autoriteiten die een Europees en een nationaal aanhoudingsbevel mogen uitvaardigen. Dat blijkt uit een reeks uitspraken van het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 15-11-2016
Nederlandse wetgeving die onderscheid maakt op grond van leeftijd bij de fiscale aftrek van scholingskosten is niet in strijd met het EU-recht, mits dit een legitiem doel nastreeft en voldoet aan de vereisten van geschikt- en evenredigheid. Dat blijkt uit het arrest van het EU-hof in de zaak De Lange.
Nieuwsbericht | 11-11-2016
Het kabinet onderhandelt verder om een juridisch bindende oplossing te vinden die recht doet aan de uitkomst van het referendum en aanvaardbaar is voor het Nederlandse parlement en de overige 27 EU Lidstaten. Dat blijkt uit brieven die Minister Koenders en Minister-President Rutte aan de Tweede Kamer hebben gestuurd.
Nieuwsbericht | 08-11-2016
Een regelgevend besluit dat verschillende bepalingen bevat in verband met de installatie van windmolens die moeten worden nageleefd bij de verlening van administratieve vergunningen voor de aanleg en exploitatie van dergelijke installaties, valt onder het begrip “plannen en programma’s” in de zin van de SMB-richtlijn. Dat houdt in dat het besluit moet wordt onderworpen aan een milieueffectbeoordeling. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 02-11-2016
Nederland heeft niet in strijd gehandeld met de sociale zekerheidsverordening 1408/71 en het vrij verkeer van werknemers door geen AOW-uitkering toe te kennen aan de Oostenrijkers Rotwangl en Wieland. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Nederlandse Centrale Raad van Beroep.
Nieuwsbericht | 01-11-2016
Tijdens de 16e EU-Canada Top zijn de Brede Economische en Handelsovereenkomst (ook wel bekend als CETA) en de overeenkomst inzake een strategisch partnerschap (SPA) ondertekend. De ondertekening van deze overeenkomsten toont de gezamenlijke inzet voor een progressieve internationale agenda over het gehele beleidsspectrum en markeert een historische stap in de versterking en de verdieping van de relaties tussen de EU en Canada. Dat blijkt uit de gezamenlijke verklaring over het partnerschap EU-Canada die tijdens de Top is afgelegd.
Nieuwsbericht | 31-10-2016
De in Duitsland vastgestelde uniforme prijzen voor medicijnen op recept zijn in strijd met het vrij verkeer van goederen binnen de EU. De Duitse parkinsonvereniging mag zijn leden daarom attent maken op het bestellen van goedkopere medicijnen bij een Nederlandse postorderapotheek. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 19-10-2016
De exploitant van een website kan er een gerechtvaardigd belang bij hebben bepaalde persoonsgegevens van de bezoekers te bewaren om zich te beschermen tegen cyberaanvallen. Het dynamische IP-adres van een bezoeker is zo’n persoonsgegeven wanneer daarmee de identiteit van de bezoeker kan worden achterhaald via zijn internetprovider. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van het Duitse Bundesgerichtshof.
Het kabinet zal instemmen met de ondertekening, de voorlopige toepassing en de uiteindelijke sluiting van het Handelsverdrag met Canada. De laatste bezwaren zijn weggenomen door een interpretatieve verklaring van de EU, Canada en de lidstaten. Daarin is helder bevestigd hoe de gevoelige onderdelen van het verdrag moeten worden uitgelegd. Dat is ook van belang in geval van geschillen tussen de partijen onderling en met investeerders. Dat schrijft het kabinet in een brief aan de Kamer.
Nieuwsbericht | 12-10-2016
Voortaan geldt de EU-buitengrens van één lidstaat als de buitengrens van alle lidstaten – zowel juridisch als operationeel. Een volwaardig Europees grens- en kustwachtsysteem brengt de beginselen van gedeelde verantwoordelijkheid en solidariteit tussen de lidstaten en de Unie in de praktijk. Dat zei EU-Commissaris Avramopoulos bij de start van het EU-grens- en kustwachtagentschap.
Nieuwsbericht | 06-10-2016
Om duidelijk te maken dat de EU zich inspant om een bijdrage te leveren in de strijd tegen klimaatverandering hebben het Europees Parlement, de Raad en de EU-lidstaten deze week razendsnel overeenstemming bereikt over de sluiting van het Verdrag van Parijs. De bekrachtiging heeft inmiddels op tijd kunnen plaatsvinden om de EU mee aan tafel te laten zitten in de komende onderhandelingen over de uitwerking van het verdrag.
De evaluatie van het arrest Access Info Europe heeft niet tot meer openheid over standpunten van lidstaten geleid. Ook wilden de andere lidstaten geen versoepeling van de openbaarheid in het Reglement van Orde van de Raad. Wel wordt tegenwoordig ruim 80% van de Limité-documenten op verzoek vrijgegeven. Dat blijkt uit een kamerbrief over de verbetering van de transparantie van het EU besluitvormingsproces tijdens het NL Voorzitterschap.
Nieuwsbericht | 28-09-2016
De opslagduur van telecomgegevens wordt beperkt tot maximaal 12 maanden. De gegevens moeten worden opgeslagen op het grondgebied van de Unie. De toegang van de Officier van Justitie tot de opgeslagen data wordt beperkt en toegang moet vooraf worden getoetst door de rechter-commissaris. Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat de Minister van Veiligheid en Justitie naar de Kamer heeft gestuurd.
De EU heeft grote waarde voor veiligheid, welvaart en welzijn op het continent. Helder moet worden gemaakt waar de meerwaarde van de EU ligt. Er bestaat grote consensus over de thema’s migratie en buitengrenzen, interne en externe veiligheid, en economische en sociale ontwikkeling, met extra aandacht voor de positie van jongeren. Over de invulling van deze prioriteiten moeten de verschillen in inzicht de komende maanden worden weggenomen. Dat hebben de staatshoofden en regeringsleiders van 27 EU-landen zonder het VK in Bratislava besloten.
Nieuwsbericht | 27-09-2016
Handelen of nalaten van EU-instellingen in het kader van het Europees Stabiliteitsmechanisme kan leiden tot aansprakelijkheid van de Unie wanneer de handelingen van de EU-instellingen binnen het ESM niet verenigbaar zijn met het EU-recht. EU instellingen blijven in het kader van het ESM – dus buiten het rechtskader van de Unie – altijd gebonden aan het EU recht, met inbegrip van het EU-Handvest van de Grondrechten. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een procedure van een aantal Cypriotische bankrekeninghouders.
Nieuwsbericht | 23-09-2016
Dit zei de voorzitter van de Europese Commissie Juncker in zijn State of the Union-speech. Hij benadrukte de kernwaarden van de Unie, en spoorde alle partijen – het Europees Parlement, de Raad, regelingsleiders en nationale parlementen – aan hun verantwoordelijkheid te nemen, en op te houden met jaloers te zijn op elkaar. Verder maakte Juncker een enkele voorstellen van de Commissie bekend.
Nieuwsbericht | 22-09-2016
Een winkelier die het publiek gratis wifi biedt, is niet aansprakelijk voor inbreuken op het auteursrecht door een gebruiker. Een wifi-aanbieder kan wel het bevel worden opgelegd om zijn netwerk te beveiligen met een wachtwoord om die inbreuken te beëindigen of te voorkomen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 16-09-2016
Toont 1.761 - 1.800 van 3.502 resultaten.