Het ‘coronapaspoort’ is bedoeld om het vrij verkeer van personen binnen de EU tijdens de coronapandemie te vergemakkelijken. Aangezien de uitzonderlijke omstandigheden van de coronapandemie nog steeds voortduren stelt de Commissie voor om het gebruik van het coronapaspoort met een jaar te verlengen tot en met 30 juni 2023.
Nieuwsbericht | 08-02-2022
Een speciale Eurobarometer-enquête geeft inzicht in de mening van Europeanen over de Conferentie over de toekomst van Europa en de belangrijkste uitdagingen voor de EU. Klimaatverandering wordt beschouwd als de grootste uitdaging en 9 op de 10 Europeanen is van mening dat het aanpakken van de klimaatverandering hun eigen gezondheid en welzijn ten goede kan komen.
Nieuwsbericht | 07-02-2022
In het speciaal verslag roept de Europese Rekenkamer op een nieuwe impuls te geven aan de uitrol van 5G, de nieuwe wereldwijde draadloze norm voor mobiele netwerken, in de Europese Unie. Lidstaten hebben aanzienlijke vertraging opgelopen bij de implementatie van hun 5G-netwerken, waardoor de verwezenlijking van de doelstellingen van de EU op het gebied van toegang en dekking in gevaar komt. Verdere inspanningen zijn nodig om beveiligingskwesties bij de invoering van 5G op een consistente en gecoördineerde manier aan te pakken.
De afgelopen dertig jaar heeft de EU meer dan 3600 normen vastgesteld waarmee bedrijven kunnen aantonen dat zij aan de EU-wetgeving voldoen. Veel landen buiten de EU nemen echter een steeds assertievere houding aan tegen Europese normen. Daarnaast moet de ontwikkeling van geharmoniseerde normen op EU-niveau sneller verlopen om in te kunnen spelen op het steeds snellere innovatietempo. In een nieuwe strategie stelt de Commissie een reeks maatregelen voor om de rol van Europese geharmoniseerde normen te versterken.
Nieuwsbericht | 03-02-2022
De Europese Commissie kan pas vanaf de datum van toetreding van een land tot de EU staatssteuntoezicht uitoefenen op de door dat land genomen maatregelen. Het toekennen van schadevergoeding kan een dergelijke maatregel zijn die staatssteun kan vormen. De Commissie is bevoegd om ten aanzien van die schadevergoeding staatssteuntoezicht uit te oefenen indien het schadeveroorzakende feit voor de toetreding heeft plaatsgevonden, maar het recht op schadevergoeding pas na de toetreding is toegekend bij een scheidsrechtelijke uitspraak. Dat is het antwoord van het EU-Hof in een hogere voorziening tegen een arrest van het EU-Gerecht.
De afdeling Europees recht (ER) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) heeft een vacature beschikbaar voor een Senior jurist Europees recht (schaal 12). Als Senior jurist werk en schrijf je mee aan de Nederlandse inbreng in Hofzaken bij het Hof van Justitie van de Europese Unie (EU-Hof). Daarnaast werk je samen met de agenten van de Minister van Buitenlandse Zaken die namens de Nederlandse regering de procesvoering doen voor het EU-Hof, het EU-Gerecht en het EVA-Hof. Solliciteren is mogelijk tot 17 februari 2022.
De EU-taxonomie stelt particuliere investeerders in staat om hun investeringen te heroriënteren naar ecologisch duurzame economische activiteiten en bedrijven. Gas en kernenergie kunnen onder die EU-taxonomie van ecologisch duurzame economische activiteiten vallen. Een nieuwe gedelegeerde verordening van de Commissie voorziet in criteria om activiteiten in de gas en kernenergiesector te kunnen aanmerken als ecologisch duurzame economische activiteiten. De Raad en het Europees Parlement krijgen vier maanden de tijd om de gedelegeerde handeling te toetsen en indien zij dat nodig achten, bezwaar te maken.
Nieuwsbericht | 02-02-2022
De kosten voor schade die door beschermde vogels is aangericht aan een onderneming in een Natura 2000-gebied behoren tot de normale bedrijfskosten van die onderneming. Het door een lidstaat toekennen van compensatie voor de aangerichte schade verleent de onderneming daarom een economisch voordeel dat staatssteun kan vormen indien aan alle andere criteria voor staatssteun is voldaan. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Letse rechter.
De nieuwe regels strekken tot aanvulling van de maatregelen ter verbetering van het algemene EU-kader voor crisisbeheersing door specifieke problemen met betrekking tot de sectoren geneesmiddelen en medische hulpmiddelen aan te pakken. Daarnaast worden de taken van het Europees Geneesmiddelenbureau herzien om de rol van het bureau bij toekomstige gezondheidscrises te versterken.
Nieuwsbericht | 01-02-2022
Met de goedkeuring op grond van de Europese staatssteunregels voor de Nederlandse kaart voor het verlenen van regionale steun van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2027 kan Nederland bepaalde regio’s ondersteunen op het gebied van bijvoorbeeld structurele of transitie- uitdagingen, zoals ontvolking, en zo ook bijdragen aan groene en digitale transitie.
Nieuwsbericht | 27-01-2022
Toont 491 - 500 van 3.272 resultaten.