Inloggen
Een lidstaat mag een verblijfstitel aan een derdelander afgeven, verlengen of vernieuwen wanneer de derdelander in het Schengeninformatiesysteem is gesignaleerd en de identiteit van de derdelander niet kan worden vastgesteld. Voorwaarden voor de afgifte zijn wel dat de lidstaat rekening houdt met de belangen van de signalerende lidstaat en de verblijfstitel enkel wordt afgegeven, verlengd of vernieuwd om ‘ernstige redenen’, Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Zweedse rechter.
Nieuwsbericht | 09-03-2021
De op 3 maart gepresenteerde gehandicaptenstrategie van de Europese Commissie omvat actieplannen om ervoor te zorgen dat gehandicapten eenvoudiger gebruik kunnen maken van hun recht van vrij verkeer en verblijf binnen de EU en dat de deelname van gehandicapten aan nationale en Europese verkiezingen wordt vereenvoudigd. Daarnaast wil de Commissie gehandicapten beschermen tegen discriminatie en geweld en ervoor zorgen dat gehandicapten zelfstandig kunnen wonen en een zelfstandig leven kunnen leiden.
In 2020 hebben het EU-Hof en het EU-Gerecht 1540 zaken afgedaan. In 2019 waren dit er nog 1739. Tegelijkertijd zijn bij deze twee rechterlijke instanties in 2020 1582 nieuwe zaken aanhangig gemaakt, tegenover 1905 nieuwe zaken in 2019. Daarnaast besloeg de procesduur van de in 2020 afgedane zaken gemiddeld 15,4 maanden. Nog niet eerder was de gemiddelde procesduur zo kort. Dit blijkt uit het jaarverslag van het EU-Hof over de gerechtelijke werkzaamheden in 2020.
Een onderzoeksinstantie kan uit een reeks persoonsgegevens van gebruikers van elektronische communicatiediensten nauwkeurige conclusies trekken over de persoonlijke levenssfeer van een gebruiker. Het voor strafrechtelijke doeleinden verlenen van toegang tot dergelijke communicatiegegevens is daarom slechts toegestaan in het kader van procedures ter bestrijding van zware criminaliteit en procedures ter voorkoming van ernstige bedreigingen van de openbare veiligheid. Dat is het antwoord van het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Estse rechter.
Nieuwsbericht | 08-03-2021
Nederland is op zoek naar kandidaat-leden voor (i) arbitragepanels voor geschillenbeslechting tussen de EU en derde landen en (ii) deskundigenpanels voor geschillen over handel en duurzame ontwikkeling onder EU-handelsovereenkomsten. Solliciteren is mogelijk tot 28 februari 2021.
Nieuwsbericht | 26-02-2021
Personen en organisaties mogen niet strafrechtelijk worden vervolgd omdat zij bijstand verlenen aan derdelanders die volgens het nationale recht geen recht hebben op internationale bescherming. Een verbod voor dergelijke personen of organisaties om zones dichtbij de grens te betreden kan in bepaalde gevallen in strijd zijn met het EU-recht. Dat is het advies van advocaat-generaal Rantos in een door de Commissie ingestelde inbreukprocedure tegen Hongarije.
Militair personeel valt in beginsel onder de werkingssfeer van de EU-Arbeidstijdenrichtlijn. Wanneer dat personeel echter ‘bepaalde activiteiten’ verricht die specifiek zijn voor de strijdkrachten is de EU-Arbeidstijdenrichtlijn niet van toepassing op dat personeel. Een aanwezigheids- of bereikbaarheidsdienst bij militaire installaties vormt niet een dergelijke activiteit die is uitgesloten van de werkingssfeer van de richtlijn en kan onder voorwaarden worden aangemerkt als arbeidstijd in de zin van de EU-Arbeidstijdenrichtlijn. Het staat een lidstaat wel vrij om separate loonbepalingen voor dergelijke diensten op te stellen. Dat is het advies van advocaat-generaal Saugmandsgaard Øe aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Sloveense rechter.
Nog niet eerder legde het EU-Hof aan een lidstaat zowel een dwangsom als een boete op vanwege de te late omzetting van een EU-richtlijn. Dit is nu wel gebeurd naar aanleiding van een inbreukprocedure die de Europese Commissie in 2019 was gestart tegen Spanje vanwege de te late omzetting van een EU-richtlijn.
Een illegaal verblijvende derdelander die heeft nagelaten gehoor te geven aan een bevel om het grondgebied van een lidstaat te verlaten en tegen wie geen terugkeerbesluit kan worden uitgevaardigd, kan met het oog op de overbrenging naar een andere EU-lidstaat in bewaring worden gesteld. Voorwaarde is wel dat de grondrechten van de betrokken derdelander worden geëerbiedigd. Dat is het antwoord van het EU-Hof naar aanleiding van vragen van de Raad van State.
Een nationale sportbond, die belast is met uitputtend in het nationale recht vastgestelde openbare taken kan als aanbestedingsplichtige ‘publiekrechtelijke instelling’ worden aangemerkt, ook al is die entiteit niet opgericht als overheidsinstantie maar in de vorm van een privaatrechtelijke vereniging en ook al zijn sommige van haar activiteiten niet openbaar. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Italiaanse rechter.
De nieuwe handelsstrategie van de Commissie is onder andere gericht op de hervorming van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), het ondersteunen van de groene en digitale transitie, het versterken van de partnerschappen van de EU met derde landen en een verbeterde handhaving van internationale handelsovereenkomsten.
Nieuwsbericht | 24-02-2021
Het begrip ‘interne mededelingen’ omvat alle informatie die binnen een overheidsinstantie circuleert en op het moment van indiening van het verzoek tot toegang tot milieuinformatie niet buiten de muren van de overheidsinstantie terecht is gekomen. De uitzondering op het recht van toegang tot milieu-informatie voor ‘interne mededelingen’ van overheidsinstanties is slechts beperkt in de tijd toepasbaar. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
De Europese Commissie heeft in een werkdocument nieuwe templates gepubliceerd die lidstaten moeten helpen om hun nationale herstel- en veerkrachtplannen op het gebied van de ondersteuning voor cloud- en edge dataprocessing toepassingen in lijn met de staatssteunregelgeving in te richten.
De herstel- en veerkrachtfaciliteit van de EU omvat een bedrag van 672,5 miljard euro aan subsidies en leningen voor EU-lidstaten ten behoeve van overheidsinvesteringen en hervormingen. De faciliteit moet de EU-lidstaten financieel ondersteunen om het herstel na de Covid-19-pandemie een impuls te geven. Daarnaast moet de financiering worden gebruikt om de groene en digitale transitie van de nationale economieën te bewerkstelligen.
Nieuwsbericht | 23-02-2021
Bij de beoordeling van een verzoek om toekenning van subsidiaire bescherming op grond van de EU-Kwalificatierichtlijn kan de ‘mate van willekeurig geweld in een gewapend conflict’ niet uitsluitend worden vastgesteld op basis van het minimumaantal burgerslachtoffers in het conflictgebied ten opzichte van het bevolkingsaantal in dat betrokken gebied. Dat is het advies van advocaat-generaal Pikamäe aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Duitse rechter.
Op 17 en 18 februari vond er een dialoog over schonere lucht plaats tussen Nederland en de Europese Commissie. De dialoog met Nederland was de achtste in een reeks dialogen die de Commissie met lidstaten houdt. Het doel van de dialogen is om maatregelen te bevorderen die de luchtkwaliteit verbeteren en de luchtverontreiniging verminderen. De dialogen met de Commissie over schonere lucht zijn op vrijwillige basis en vinden plaats op verzoek van een lidstaat.
De Algemene Rekenkamer wil met een onderzoek duidelijkheid verschaffen over de mate waarin Nederland Europese regels correct toepast en uitvoert en wat de gevolgen zijn als het niet goed gaat. Op dit moment is daarover, afgezien van een aantal voorbeelden en informatie uit openbare bronnen, volgens de Algemene Rekenkamer nog niet voldoende bekend.
Nieuwsbericht | 22-02-2021
De Ministerraad heeft ingestemd met een wijziging van de Wet Markt en Overheid. Overheden die een product of dienst vanwege het algemeen belang willen aanbieden onder de kostprijs, moeten ingevolge het wijzigingsvoorstel daarover eerst in gesprek gaan met ondernemers en de uiteindelijke keuze beter gaan motiveren. Daarmee bevordert het Nederlandse kabinet de eerlijke concurrentie tussen het bedrijfsleven en overheden.
De ministerraad is akkoord met het voorstel van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) om de rechtsbescherming van ondernemers bij aanbesteden te verbeteren. De staatssecretaris heeft een maatregelenpakket, dat ziet op verschillende manieren van verbetering van de rechtsbescherming, naar de Tweede Kamer gestuurd. De Tweede Kamer heeft eveneens het bijbehorend ontwerp voor een wijziging van het Aanbestedingsbesluit en de aangepaste Gids Proportionaliteit ontvangen.
Nieuwsbericht | 19-02-2021
Een inreis- en verblijfsverbod dat jegens een derdelander wordt uitgevaardigd wegens niet-migratiegerelateerde redenen, zoals een eerdere strafrechtelijke veroordeling, kan binnen de werkingssfeer van de EU-Terugkeerrichtlijn vallen. Daarnaast kan een inreis- en verblijfsverbod niet worden gehandhaafd nadat het terugkeerbesluit is ingetrokken. Dat is het advies van advocaat-generaal Pikamäe aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 18-02-2021
Toont 1.061 - 1.080 van 3.498 resultaten.