Inloggen
Europese Raad heeft een strategische agenda vastgesteld met EU-prioriteiten voor de komende vijf jaar. Ook zijn richtsnoeren gegeven voor de wetgevende en operationele activiteiten op het terrein van vrijheid, veiligheid en recht. De heer Juncker werd voorgedragen als voorzitter van de Europese Commissie.
Nieuwsbericht | 01-07-2014
Het besluit tot sluiting van het EU-verdrag met Mauritius over piraterijverdachten is terecht door de Raad zonder goedkeuring of raadpleging van het Europees Parlement vastgesteld. Echter, de Raad had nagelaten het Parlement tijdig te informeren. Daardoor was het EP niet in staat geweest zijn recht van toezicht uit te oefenen. Schending van dat vereiste van informatieverstrekking leidt tot nietigheid van het Raadsbesluit, aldus het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 24-06-2014
De Raad heeft ten onrechte extra rechtsgrondslagen toegevoegd aan het besluit tot ondertekening van de Kaderovereenkomst EU-Filippijnen. De bepalingen in de Kaderovereenkomst op de deelgebieden milieu, vervoer en overname van derdelanders sluiten aan bij het hoofddoel van ontwikkelingssamenwerking en vormen geen zodanige verplichtingen dat sprake is van een eigen hoofddoel. Het besluit van de Raad dient daarom vernietigd te worden voor zover de Raad extra rechtsgrondslagen met betrekking tot die deelgebieden heeft toegevoegd, aldus het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 11-06-2014
De Europese toezichthouder voor bescherming van persoonsgegevens EDPS bestaat tien jaar. Deze week heeft de EDPS, waaraan de Nederlander Peter Hustinckx sinds het begin leiding geeft, een stand van zaken gepubliceerd met richtsnoeren die niet alleen voor de Brusselse beleidsmakers interessant zijn, maar ook voor de lidstaten. Verder heeft hij deze week een advies gepresenteerd over de verdere ontwikkeling van de EU-Ruimte van Vrijheid, Veiligheid en Recht. Een omvattend advies over de betekenis van Big Data voor burgers, consumenten en bedrijven is in de maak.
Nieuwsbericht | 06-06-2014
De objectiviteit van een raadsheer lijdt volgens de Hoge Raad geen schade wanneer deze in een vorige functie de belangen van de Nederlandse Staat verdedigde in vergelijkbare procedures bij het Hof van Justitie van de EU.
Op dinsdagmiddag 10 juni organiseert het ECER een discussiebijeenkomst voor de Haagse ministeries over de ongeldigverklaring door het EU-Hof van de dataretentierichtlijn. Deze ongeldigverklaring doet allerlei vragen rijzen over de geldigheid van de nationale uitvoeringswetgeving in de lidstaten, de voortgezette toepassing ervan, en de eventuele reparatiemogelijkheden op EU-niveau en in nationaal verband. Er zijn nog plaatsen beschikbaar.
Nieuwsbericht | 03-06-2014
Deze fameuze quote van Wim Kan werd de afgelopen weken weer vaak gehoord in Brussel. Nog steeds blijken veel lidstaten er moeite mee te hebben dat hun naam wordt genoemd in openbare documenten over wetgevingsbesprekingen in Brussel. Dat blijkt uit een uitzonderlijk transparant verslag van het kabinet over de uitwerking van het arrest van het EU-Hof in de zaak Access Info Europe. De uitkomst: namen worden alleen genoemd als dat passend wordt gevonden.
Nieuwsbericht | 02-06-2014
Het Schengen-verbod van dubbele vervolging geldt alleen wanneer de straf ten uitvoer is gelegd. Deze beperking is volgens het Hof verenigbaar met het Handvest Grondrechten en dus toegestaan.
Nieuwsbericht | 30-05-2014
De leden van de Europese Raad hebben zich gebogen over uitkomst van de verkiezingen en de voordracht voor een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Daarbij is ook gesproken over de prioriteiten van de Europese Unie voor de komende jaren, die leidend dienen te zijn voor het programma van de Commissie. In een brief aan de Tweede Kamer doet het kabinet daarvan verslag.
Nieuwsbericht | 29-05-2014
De Europese Commissie heeft een nieuwe algemene groepsvrijstellingsverordening voor bepaalde categorieën staatssteun vastgesteld. Deze verordening biedt lidstaten de mogelijkheid meer steunmaatregelen dan voorheen uit te voeren zonder ze vooraf aan te melden bij de Commissie en te wachten op goedkeuring.
Nieuwsbericht | 26-05-2014
Het EU-Hof heeft Spanje een boete opgelegd van 30 miljoen wegens het niet voldoen aan de verplichting onwettig verleende staatsteun terug te vorderen. Deze verplichting tot nakoming was vastgesteld in een eerder arrest van het Hof. Het Hof laat onder andere meetellen dat Spanje al eerder is veroordeeld wegens niet-nakoming van Hof-arresten. Om dit in de toekomst te voorkomen is volgens het Hof een afschrikkende maatregel vereist.
Nieuwsbericht | 16-05-2014
Een onderdeel van een overheidsdienst mag zonder aanbesteding geen opdracht gunnen aan een ander onderdeel waarover het geen toezicht oefent. Alleen als de overheidsdienst over beide onderdelen volledig toezicht uitoefent, zou sprake kunnen zijn van een horizontale in-houseopdracht. Maar of die van de aanbestedingsregels uitgezonderd zal zijn, laat het EU-Hof nog in het midden.
Nieuwsbericht | 14-05-2014
Een nationale winkelsluitingswet valt niet binnen het toepassingsgebied van het EU-recht. Daarom is het EU-Hof niet bevoegd om de bepalingen van het EU-Handvest van de Grondrechten uit te leggen.
Nieuwsbericht | 13-05-2014
De exploitant van een internetzoekmachine moet op verzoek van een belanghebbende onder bepaalde voorwaarden de koppeling naar een webpagina met informatie over die persoon uit de resultatentlijst verwijderen. De belanghebbende kan zich daarvoor rechtstreeks tot de exploitant richten of, wanneer deze geen gevolg geeft aan zijn verzoek, tot de bevoegde toezichthouder of de rechter.
Het ECER organiseert op 15 mei een seminar over de ontwikkelingen in de Economische en Monetaire Unie (EMU). Door de financiële en economische crisis is het institutionele landschap van de EU de afgelopen periode sterk in verandering. De nieuwe architectuur en arrangementen van de EMU hebben ingrijpende gevolgen voor de Europese instellingen, voor de lidstaten en voor financiële instellingen. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. U kunt zich nog aanmelden.
Nieuwsbericht | 12-05-2014
De afwijzing van een visumaanvraag van een Turkse echtenote, op grond dat zij niet de vereiste taalkennis bezit, is niet toegestaan. Dat adviseert Advocaat-Generaal Mengozzi het EU Hof.
Een onderdaan van een derde land mag in afwachting van verwijdering niet in een gevangenis in bewaring worden gesteld met het argument dat ter plaatse geen opvangcentra aanwezig zijn. Bovendien mag hij niet samen met de gewone gevangenen worden ondergebracht met het argument dat hij zelf heeft afgezien van het recht om van hen gescheiden te worden. Dit antwoord adviseert Advocaat-Generaal Bot het EU Hof op vragen van Duitse rechters.
De cursus ‘Europees recht op internet: wegwijs met het ECER’ op 15 mei is helemaal volgeboekt. Na de aankondiging in de vorige nieuwsbrief is het maximale aantal deelnemers overschreden. Er zal na de zomer opnieuw een cursus gepland worden. Deelnemers vanuit de departementen op de reservelijst krijgen voorrang bij aanmelding in oktober. Houd de site goed in de gaten!
Als een lidstaat een nationale regeling toepast die een van de EU-vrijheden beperkt, en daarvoor een beroep doet op een rechtvaardigingsgrond, dan moet hij rekening houden met het EU-Handvest van de grondrechten.
Nieuwsbericht | 09-05-2014
Werknemers uit derde landen die legaal verblijven in een andere EU-lidstaat en daar in dienst zijn van een werkgever, mogen voor die werkgever zonder tewerkstellingsvergunning in Nederland arbeid verrichten. Dat adviseert Advocaat-Generaal Bot het EU-Hof naar aanleiding van vragen van de Raad van State.
Het Handvest voor de Grondrechten is sinds het Verdrag van Lissabon bindend voor de EU-instellingen en voor de lidstaten als zij het EU-recht ten uitvoer brengen. Vanwege het toenemend belang van het Handvest en de vragen die hieromtrent spelen heeft een interdepartementale werkgroep een handleiding opgesteld. De ICER-handleiding is gepresenteerd tijdens een ECER-seminar en nu ook gepubliceerd op de ECER-website.
Nieuwsbericht | 02-05-2014
De elf lidstaten die door de Raad zijn gemachtigd om met elkaar een regeling vaststellen voor een belastingheffing op financiële transacties, kunnen daarmee doorgaan. Het beroep van het Verenigd Koninkrijk tegen de machtiging is door het EU-Hof afgewezen. Dit omdat de bezwaren van het VK eigenlijk gericht waren tegen de nog vast te stellen regeling. Maar het EU-Hof kan nog geen oordeel vellen over een richtlijn die er nog niet is.
Nieuwsbericht | 30-04-2014
De Raad heeft ten onrechte de lidstaten die partij zijn bij de Internationale Organisatie voor Wijnbouw verplicht in te stemmen met niet-verbindende aanbevelingen voor de productie van wijn. De rechtsgrondslag die de Raad gebruikt is alleen bedoeld voor bindende besluiten van organisaties waarvan de EU zelf lid is. Het Raadsbesluit moet daarom vernietigd worden. Dat adviseert Advocaat-Generaal Cruz Villalón het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 29-04-2014
Een nationale rechter die in laatste instantie rechtspreekt, moet uitdrukkelijk motiveren waarom hij afziet van het stellen van prejudiciële vragen aan het EU-Hof. Het ontbreken van een dergelijke motivatie is in strijd met het recht op een eerlijk proces. Dit blijkt uit een recent arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
Nieuwsbericht | 25-04-2014
Downloaden uit illegale bron is niet toegestaan binnen de Nederlandse thuiskopieregeling. Een bron is illegaal als een werk wordt verspreid zonder toestemming van de auteursrechthebbende. De Nederlandse wet moet als gevolg van de hofuitspraak zo worden uitgelegd dat zij alleen ziet op kopieën die zijn gemaakt uit geoorloofde bron. Dat blijkt het een arrest van het EU-Hof in de Nederlandse zaak ACI Adam.
Nieuwsbericht | 10-04-2014
De EU-richtlijn die de bewaarplicht regelt van klantgegevens van telecomaanbieders ten behoeve van politie- en veiligheidsdiensten is ongeldig. De richtlijn is in strijd met het recht op privéleven en het recht op bescherming van persoonsgegevens, zoals beschermd door het EU-Handvest van de Grondrechten. Het Hof spreekt van een ‘zeer omvangrijke en bijzonder ernstige’ inbreuk op de fundamentele rechten die niet gerechtvaardigd kan worden. De bewaarplicht geldt voor alle Europese burgers en kan burgers het gevoel geven altijd en overal in de gaten te worden gehouden door overheden.
Nieuwsbericht | 08-04-2014
Waar vind ik alle maatregelen op basis van een bepaalde verdragsbepaling? Welke rechtspraak van het Hof is beschikbaar over deze richtlijnbepaling? Wat is de stand van zaken in mijn dossier in Brussel? Het ECER organiseert op donderdag 15 mei wederom de populaire cursus ‘Europees recht op internet: wegwijs met het ECER’. In deze interactieve cursus leren de deelnemers snel informatie over Europees recht te vinden met behulp van de vele informatiebronnen op internet. Ambtenaren van de ministeries hebben voorrang. U kunt zich nu aanmelden.
De wijziging van het herstructureringsplan voor ING vormt geen staatsteun. Het EU-Hof heeft dit bepaald in het hoger beroep van de Commissie tegen een eerder arrest van het Gerecht. Nederland en ING worden daarin op alle punten in het gelijk gesteld.
Nieuwsbericht | 03-04-2014
Steeds vaker en indringender zorgen internationale politieke, economisch of monetaire ontwikkelingen op uiteenlopende terreinen ervoor dat internationale en Europese afspraken en regels steeds meer nodig zijn. En naarmate de uitoefening van overheidsmacht minder aanspreekbaar en controleerbaar is, zal de legitimering daarvan sterker afhankelijk zijn van het rechterlijk toezicht. Dat is te lezen in het jaarverslag 2013 van de Raad van State.
Na Duitsland en Italië hebben Nederlandse rechters in 2013 de meeste prejudiciële vragen over de uitleg van het EU-recht gesteld aan het EU-Hof. Dat blijkt uit het jaarverslag van het EU-Hof over 2013.
Plaatsing op de EU-terrorismelijst van vier fondsenwervers voor de Tamiltijgers is misschien niet terecht, nu handelingen van strijdkrachten in een gewapend conflict niet als terrorisme kan worden beschouwd. Daarover wil de Raad van State helderheid krijgen van het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 02-04-2014
Hoever mag de overheid gaan bij het stellen van voorwaarden voor de toegang tot Nederland in het kader van gezinshereniging? Daarover heeft de Raad van State prejudiciële vragen gesteld aan het EU-Hof. De vragen gaan over het vereiste kennisniveau van de Nederlandse taal en van de samenleving, het weigeren van toegang als de vreemdelingen stellen niet in staat te zijn om het inburgeringsexamen af te leggen, en de kosten van de lesstof en het examen. Het EU-Hof doet naar verwachting over anderhalf jaar uitspraak.
Nieuwsbericht | 01-04-2014
De Europese Commissie heeft richtsnoeren opgesteld over de openbaredienstverplichtingen in het personenvervoer. Door meer duidelijkheid te verschaffen wil de Commissie de rechtsonzekerheid over toepassing van de EU-regels in deze sector verminderen.
De definitieve teksten van de EU-richtlijnen inzake aanbestedingen en concessies zijn gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU en treden op 17 april a.s. in werking. Daarna krijgen de lidstaten twee jaar om de richtlijnen in nationale wetgeving om te zetten. Voor het elektronisch aanbesteden komen daar nog dertig maanden bij.
Nieuwsbericht | 28-03-2014
De Raad heeft een voorlopig akkoord bereikt met het Europees Parlement over de afwikkeling van omvallende banken. Het gemeenschappelijk afwikkelingsmechanisme zal onder meer bestaan uit een afwikkelingsinstantie met ruime bevoegdheden, alsmede een afwikkelingsfonds. Het mechanisme voorziet in de afwikkeling van een bank met minimale kosten voor de belastingbetaler.
Nieuwsbericht | 20-03-2014
De Uniewetgever beschikt over een beoordelingsbevoegdheid wanneer hij beslist om de Commissie een gedelegeerde bevoegdheid, dan wel een uitvoeringsbevoegdheid te verlenen. Het EU-Hof heeft hierbij een marginale toetsings-rol. Dat blijkt uit de uitspraak van het Hof in de “biociden-zaak”.
Nieuwsbericht | 19-03-2014
Wensmoeders die een kind hebben gekregen dankzij een draagmoederschapsovereenkomst, hebben op basis van het EU-recht geen recht op bevallingsverlof, adoptieverlof of een gelijkwaardig betaald verlof. Omdat de richtlijn betreffende zwangere werkneemsters enkel minimumbeschermingsvereisten bevat, kunnen lidstaten wel meer gunstige voorschriften vaststellen.
Luchtvaartmaatschappijen met een exploitatievergunning van een EU-lidstaat mogen passagiers vervoeren vanuit derde landen naar andere lidstaten zonder dat daarvoor een vergunning mag worden geëist door die andere lidstaten. Het vergunningvereiste op straffe van een geldboete is in strijd met het algemene EU-verbod van discriminatie naar nationaliteit, wanneer nationale carriers geen vergunning nodig hebben. Dat blijkt uit – ook voor Nederland belangwekkende - antwoorden van de Grote Kamer van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
De bepalingen van het VN-Gehandicaptenverdrag, waarbij de EU en de lidstaten partij zijn, zijn inhoudelijk niet onvoorwaardelijk en onvoldoende nauwkeurig om rechtstreekse werking in het Unierecht te hebben. De geldigheid van EU-richtlijnen kan daarom niet worden getoetst aan dit verdrag. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Ierse rechter.
Het Duitse Constitutionele Hof, door sommigen ook wel de Europese Derde Kamer genoemd, heeft de klachten tegen het Europees Stabiliteitsmechanisme en het begrotingspact ongegrond verklaard. Daarmee is de weg definitief vrijgemaakt voor de Duitse ratificatie van het ESM-verdrag. Bondspresident Gauck zal de ESM-wetgeving die de Bondsdag en Bondsraad al hadden goedgekeurd, naar verwachting deze week nog tekenen.
Nieuwsbericht | 18-03-2014
Toont 2.121 - 2.160 van 3.498 resultaten.