Inloggen
De Commissie moet klachten sneller afhandelen, zich meer proactief opstellen bij mogelijke schending van gemeenschapsrecht, de informatievoorziening en transparantie vergroten en beter samenwerken met het Europees Parlement. Dat stelt het EP in een resolutie over de toepassing van het Gemeenschapsrecht.
Nieuwsbericht | 21-02-2008
Nieuwsbericht | 19-02-2008
Een permanente Rijksbrede monitor om de invloed van de EU op de Nederlandse wetgeving te meten komt er niet. Dat heeft het kabinet besloten naar aanleiding van de pilot-monitor die het Asser-instituut heeft uitgevoerd. Wel wil het kabinet meer duidelijkheid verschaffen over de Europese oorsprong van Nederlandse wetten. Daartoe wordt onderzocht of kruisverwijzingen tussen Europese en nationale wetgeving kunnen worden opgenomen in de databank wetten.nl.
Nieuwsbericht | 17-02-2008
De wijze waarop Ierland de financiële risico's van particuliere zorgverzekeraars onderling verdeelt, vormt geen verboden staatssteun. De zorgverzekeraars zijn belast met een dienst van algemeen economisch belang. Dat heeft het Gerecht van eerste aanleg in Luxemburg bepaald in een zaak die door Britse verzekeraars tegen de Commissie was aangespannen. Voor Nederland is deze uitspraak van belang omdat het Nederlandse zorgverzekeringsstelsel op een soortgelijke manier werkt.
Nieuwsbericht | 13-02-2008
Wanneer de Europese Commissie een nationale steunmaatregel goedkeurt, hoeven steunbedragen die al zijn uitbetaald voordat de Commissie het groene licht heeft gegeven, niet te worden terugbetaald. Wel kan de onderneming worden gedwongen rente te betalen over het genoten voordeel. Dat vloeit voort uit het EG-verdrag, aldus het EG-Hof in de zaak CELF.
Nieuwsbericht | 11-02-2008
Een snellere beantwoording van vragen van nationale rechters over het Europese vreemdelingenrecht en strafrecht: dat is het doel van de nieuwe prejudiciële spoedprocedure die het EG-Hof vanaf 1 maart a.s. kan toepassen. Het Hof bepaalt zelf of een zaak met spoed moet worden behandeld, op verzoek van een nationale rechter of uit eigen beweging.
Nieuwsbericht | 10-02-2008
Meer dan honderd belangstellenden bezochten donderdag 7 februari het ECER-seminar over de keuze van de rechtsbasis van EU-besluiten. Tijdens het seminar werd een handzame versie van de ICER-handleiding gepresenteerd, samen met een verkorte versie op binnenzak-, rspectievelijk handtasformaat. De handleiding zal binnenkort op ruime schaal worden verspreid binnen de ministeries.
Nieuwsbericht | 06-02-2008
Door het sturen van een met redenen omkleed advies heeft de Commissie de volgende fase in een inbreukprocedure tegen Nederland en tien andere lidstaten ingeleid. De richtlijn omvat verschillende aspecten van gelijke behandeling; Nederland wordt onder meer verweten de mogelijkheden die de richtlijn biedt voor een ongelijke behandeling te ruim te hebben geïnterpreteerd.
Nieuwsbericht | 03-02-2008
Nieuwsbericht | 31-01-2008
De richtlijn inzake gelijke behandeling op het werk verbiedt niet alleen discriminatie van een werknemer wegens een handicap, maar ook discriminatie en pesterijen door een werkgever als een werknemer extra zorg moet besteden aan een gehandicapt kind. Dat is het advies van Advocaat-Generaal Poiares Maduro aan het EG-Hof in een prejudiciële zaak over het ontslag van de Britse werkneemster Coleman.
Het kabinet heeft een rapportage nieuwe stijl over de omzetting van EU-regels in Nederland aan de Kamer gestuurd. Daarbij is een gedetailleerde appreciatie van de achterstanden gegeven. Ook heeft het kabinet zijn voornemens op dit gebied uiteengezet in een brief aan de vaste Commissie voor Europese Zaken van de Tweede Kamer.
Nieuwsbericht | 29-01-2008
Turkse staatsburgers die als au-pair of student een lidstaat zijn binnengekomen, kunnen onder bepaalde omstandigheden als werknemer worden aangemerkt en verlenging van hun verblijfvergunning krijgen. De oorspronkelijke reden van toelating is dan niet langer van belang. Dit heeft het EG-Hof van Justitie in de zaak Payir bepaald.
Nieuwsbericht | 24-01-2008
De - inmiddels afgeschafte - Duitse subsidieregeling voor eigen woningen mocht niet worden beperkt tot woningbezitters in Duitsland. Grensarbeiders die in een andere lidstaat wonen en in Duitsland werken, hadden ook recht op die subsidie. Zelfs economisch niet-actieven hadden daarop aanspraak kunnen maken. De regels van het vrije personenverkeer en het Europees burgerschap laten op dat punt geen onderscheid toe. Dat heeft het Hof van Justitie bepaald in een inbreukprocedure tegen Duitsland.
Nieuwsbericht | 17-01-2008
De automatische bevriezing door de EG van banktegoeden van iemand die door de VN wordt verdacht van terrorisme is ongeldig. Dat adviseert Advocaat-Generaal Maduro het EG-Hof. Hij is van oordeel dat de EG de grondrechten moet eerbiedigen van personen die door de Verenigde Naties op de zwarte lijst zijn gezet en zich daartegen niet hebben kunnen verdedigen.
Nieuwsbericht | 15-01-2008
De Europese Commissie heeft een discussienota opgesteld over de financiering van de publieke omroepen. De aandacht gaat vooral uit naar de rol van de publieke omroep in de nieuwe media en de toepassing van de staatssteunregels op overcompensatie en kruissubsidies voor commerciële activiteiten. Lidstaten en andere belangstellenden kunnen vóór 11 maart reageren.
Nieuwsbericht | 14-01-2008
De Raad van State heeft vragen gesteld aan het EG-Hof over het verbod voor woningscorporaties om buiten Nederland huisvestingsactiviteiten te ondernemen. De Raad van State heeft twijfels over de toepassing van het vrije kapitaalverkeer en de uitzonderingen daarop, en over de staatssteunregels voor diensten van algemeen economisch belang.
Tien dagen na het einde van het Portugese Voorzitterschap is dat land door het EG-Hof veroordeeld tot het betalen van een dwangsom van bijna 20 duizend euro per dag. Portugal had nog steeds geen uitvoering uitgegeven aan een eerder arrest van het EG-Hof over overheidsaansprakelijkheid wegens onjuiste aanbestedingen.
Nieuwsbericht | 10-01-2008
Het interdepartementaal voortgangsbewakingssysteem implementatie Europese regelgeving (I-Timer) is nu toegankelijk voor alle rijksambtenaren en te bereiken via Rijksweb.
Nieuwsbericht | 09-01-2008
Het is de afgelopen tijd een beetje stil geweest rond de Dienstenrichtlijn, maar dit betekent niet dat het onderwerp niet meer actueel is. Verre van, over 2 jaar dient de richtlijn te zijn geïmplementeerd, en de implementatiewerkzaamheden zijn in volle gang.
Nieuwsbericht | 06-01-2008
Zoals gebruikelijk heeft de Raad op 1 januari een nieuwe voorzitter gekregen, Slovenië heeft Portugal opgevolgd. Speerpunten van het Sloveense voorzitterschap zijn onder meer de toekomst van de Unie (spoedige inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon) en stabiliteit op de Balkan. Deze laatste prioriteit kan, gezien de verwachte onafhankelijkheid van Kosovo, Slovenië nog aardig wat werk gaan kosten.
Nieuwsbericht | 31-12-2007
EU-instellingen moeten telkens zelf beoordelen of documenten die door een lidstaat vertrouwelijk zijn verstrekt, openbaar kunnen worden gemaakt. De verklaring van een lidstaat dat dwingende redenen van groot openbaar belang de openbaarmaking van die documenten verhindert, ontslaat een EU-instelling niet automatisch van de verplichting een eigen afweging te maken. Dit heeft het Hof van Justitie bepaald.
Nieuwsbericht | 20-12-2007
Een blokkade van bouwterreinen door een Zweedse vakbond die een aannemer uit Letland wilde dwingen loononderhandelingen te voeren en zich bij een collectieve arbeidsovereenkomst aan te sluiten levert een beperking van het vrij verrichten van diensten op. Dat heeft het Hof bepaald in de zaak Laval. Het Hof vond in dit geval dat de actie niet werd gerechtvaardigd uit een oogpunt van bescherming van de werknemers
Nieuwsbericht | 17-12-2007
De ondertekening van het Verdrag van Lissabon is een feit. Nu breekt voor de 27 EU-lidstaten de volgende fase aan: goedkeuring van het verdrag volgens de nationale procedures. De Commissie heeft een informatieve en gebruiksvriendelijke website ingericht over het nieuwe verdrag.
Nieuwsbericht | 12-12-2007
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de website van het Expertisecentrum Europees Recht (ECER) grotendeels opengesteld voor het publiek. De ECER-site blijft primair bedoeld voor de Haagse ambtenaren maar voortaan kunnen ook andere belangstellenden er terecht met vragen over de praktische aspecten van Europa en de Europese spelregels.
Collectieve acties van vakbonden kunnen in strijd zijn met de bepalingen van het EG-Verdrag inzake vrijheid van vestiging. Een werkgever kan deze bepalingen inroepen tegen vakbonden. Dergelijke collectieve acties zijn alleen gerechtvaardigd indien daarmee daadwerkelijk de bescherming van werknemers wordt nagestreefd. Dat heeft het EG-Hof bepaald in de zaak Viking.
Derdelanders die gezinslid zijn van een Nederlander hebben recht op verblijf in Nederland wanneer die Nederlander na betaald werk te hebben verricht in een andere EU-lidstaat terugkeert naar Nederland. Dat geldt ook wanneer die derdelander naar Nederlands recht geen verblijfsrecht heeft en zo'n Nederlander hier geen economische activiteit meer verricht. Dit heeft het EG-Hof bepaald in de zaak Eind.
Nieuwsbericht | 11-12-2007
Het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie is ondertekend en plechtig afgekondigd door de voorzitters van de Europese Commissie, het Parlement en de Raad. Daarmee is de weg vrij gemaakt voor het juridisch verbindend worden van het Handvest door het Verdrag van Lissabon.
Het wordt veel gemakkelijker om inzicht te krijgen in de stand van zaken van de implementatie van richtlijnen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarvoor een nieuw instrument ontwikkeld: de i-Timer. De ministers, ambtelijke leiding en het parlement krijgen voortaan duidelijker informatie over de stand van zaken m.b.t. de implementatie van EG-richtlijnen en EU-kaderbesluiten. Bovendien geeft de i-Timer aan waar overschrijdingen van de implementatietermijn dreigen (early warning) en wie voor deze overschrijdingen verantwoordelijk zijn.
De regels voor de rechtsbescherming tegen beslissingen over aanbestedingen zijn verbeterd. Ondernemingen kunnen in beroep gaan tegen de toewijziging van een aanbesteding aan een andere onderneming of wanneer een overheid ten onrechte niet openbaar heeft aanbesteed. Een oude richtlijn is aangepast aan de ontwikkelingen in de rechtspraak van het Hof van Justitie.
Nieuwsbericht | 03-12-2007
Oostenrijk en België krijgen vijf jaar de tijd om te antwoorden op een ingebrekestelling over de beperking van de toegang tot hun universiteiten voor studenten uit andere lidstaten. Deze ongebruikelijke beslissing heeft de Commissie genomen om de beide landen in staat te stellen gegevens te verzamelen over de ontwikkelingen.
Op 26 november is de richtlijn over het beheer van overstromingsrisico's in werking getreden. Doel van de richtlijn is het voorkomen en beperken van overstromingen en wateroverlast. De eerste stap die lidstaten moeten nemen is het opstellen van een overstromingsrisicobeoordeling van stroomgebieden en bijbehorende kustgebieden. Het spreekt voor zich dat Nederland, gelegen aan de Noordzee en in het stroomgebied van Rijn en Maas, belang heeft bij een correcte tenuitvoerlegging van de richtlijn.
Nieuwsbericht | 25-11-2007
Nu het protocol over diensten van algemeen belang bij het Verdrag van Lissabon het EU-kader heeft vastgelegd, is het tijd voor de implementatie ervan. Dat stelt de Commissie in een mededeling over diensten van algemeen belang. Daarin worden allerlei initiatieven aangekondigd, waaronder een interactieve informatiedienst en een strategie om de kwaliteit van sociale diensten te ondersteunen. Maar geen bindende maatregel om het speelveld voor Commissie en lidstaten af te bakenen in de regels van de interne markt.
Nieuwsbericht | 20-11-2007
Al eerder berichtte het ECER u over Culinária Européia, en dat krijgt nu een vervolg. In het boek 'Europees Culinair erfgoed' worden zo'n honderdzeventig Europees beschermde streekproducten besproken door journaliste Sarah Mollink. Zij besteedt niet alleen aandacht smaak, geur en indruk, maar ook aan rechtszaken die over de gerechten zijn uitgevochten voor het Hof van Justitie.
Nieuwsbericht | 14-11-2007
Aanbestedingen moeten vooraf worden gepubliceerd als zij een duidelijk grensoverschrijdend belang vertonen. Dit geldt ook voor aanbestedingen waarvoor de EG-richtlijn alleen maar bekendmaking achteraf voorschrijft. Ondernemingen in andere lidstaten die mogelijkerwijs geïnteresseerd zijn moeten toegang kunnen hebben tot bruikbare informatie. Dat heeft het EG-Hof bepaald in de Ierse Post-zaak.
Nieuwsbericht | 12-11-2007
De Commissie mag niet weigeren de namen bekend te maken van deelnemers aan een vergadering in het kader van een inbreukprocedure. Ambtenaren die daaraan deelnemen als vertegenwoordigers van hun ministerie kunnen zich niet beroepen op bescherming van hun persoonlijke levenssfeer en hun integriteit. Dat heeft het Gerecht van eerste aanleg bepaald.
Bent u van plan om dit jaar de kerst in Praag door te brengen? Als u met de auto reist, hoeft u naar alle waarschijnlijkheid uw paspoort niet meer te tonen: het Schengengebied wordt op 21 december uitgebreid met 9 nieuwe lidstaten, waaronder Tsjechië.
De doorwerking van het Europees recht in de Nederlandse rechtsorde is niet afhankelijk van het stelsel van de artikelen 93 en 94 Grondwet. Dat stelt het kabinet in een notitie aan de Kamer. Het kabinet neemt daarmee afstand van het standpunt van de Grondwetgever in 1983. Wetenschap en rechtspraak leidden tot dit voortschrijdend inzicht.
Nieuwsbericht | 08-11-2007
Nederland kan geen beroep instellen tegen een positieve Commissie-beschikking op een verzoek om ontheffing van de richtlijn gevaarlijke stoffen. Het argument dat de Commissie eigenlijk niet bevoegd was een beslissing op dat verzoek te nemen, heeft het Gerecht van eerste aanleg niet overtuigd.
Op vrijdag 16 november staat de Dienstenrichtlijn en de samenloop met diensten van algemeen economisch belang centraal tijdens de najaarsvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Europees recht (NVER). U kunt bij deze vergadering aanwezig zijn.
Nieuwsbericht | 05-11-2007
De Commissie heeft haar werkprogramma voor 2008 gepubliceerd. Meerdere van de voorgenomen initiatieven dienen door Nederland aandachtig in de gaten te worden gehouden. Naar verwachting volgt eind dit jaar, begin volgend jaar een kabinetsreactie op het programma.
Nieuwsbericht | 22-10-2007
Nieuwsbericht | 20-09-2007
Een werkneemster heeft het recht om eerder gepland ouderschapsverlof te wijzigen wanneer zij tegelijk recht op zwangerschapsverlof heeft. Dat heeft het EG-Hof bepaald in een Finse zaak tussen een docente en de schoolleiding.
Nieuwsbericht | 19-09-2007
De Nederlandse technische controle van oude auto's uit een andere lidstaat voordat ze in Nederland kunnen worden geregistreerd, is in strijd met het EG-Verdrag. De verplichte identificatie van dergelijke auto's is wel toegestaan, aldus het EG-Hof.
Lidstaten mogen aan de eerste toelating van Turkse zelfstandigen geen strengere voorwaarden stellen dan de voorwaarden die golden in december 1972. Naderhand ingevoerde beperkingen voor toelating en verblijf mogen op hen niet worden toegepast, aldus het EG-Hof in een arrest over het aanvullend Protocol EG-Turkije.
De Nederlandse vergunningvereisten voor antroposofische geneesmiddelen stroken met het EG-recht. Het EG-Hof heeft bezwaren van belangenverenigingen en producenten over de bewijsproblemen en andere moeilijkheden voor het krijgen van deze vergunningen verworpen.
Homo's kunnen als geregistreerde partners aanspraak maken op een nabestaandenpensioen ook al kent de nationale wet zo'n pensioen alleen toe aan gehuwden van verschillend geslacht. Dat is het advies van Advocaat-Generaal Ruiz-Jarabo Colomer aan het EG-Hof over de weigering door Duitsland van een nabestaandenpensioen aan de geregistreerde partner van een overleden homo. De richtlijn die gelijke behandeling naar seksuele geaardheid bij de arbeid voorschrijft, lijkt daarmee indirect te kunnen ingrijpen in het familierecht van de lidstaten.
Nieuwsbericht | 05-09-2007
Een schoonmaakbedrijf haalt de bezem door de Duitse omroep in een aanbestedingszaak bij het EG-Hof. Volgens Advocaat-Generaal Colomer moeten Duitse omroeporganisaties, die worden gefinancierd door kijk- en luistergeld, aanbesteden in overeenstemming met de Europese aanbestedingsrichtlijn. Dat geldt niet voor zaken die verband met de inhoud van tv-programma's, maar wel voor facilitaire diensten.
In een Mededeling in het kader van Betere regelgeving pleit de Europese Commissie voor betere uitvoering van het Gemeenschapsrecht om de belangen van burgers en ondernemingen te beschermen. Zij heeft een reeks voorstellen gepresenteerd gericht op het voorkomen van handhavingsproblemen, verbetering van de samenwerking met de lidstaten, een betere prioritering en stroomlijning van inbreukprocedures, en meer openbaarheid.
Nieuwsbericht | 04-09-2007
Het EP heeft deze week met grote meerderheid enkele rapporten inzake betere regelgeving aangenomen. Bepleit wordt dat de reductie van onnodige lasten niet ten koste mag gaan van de oorspronkelijke doelstelling van de regelgeving. Het EP-lid Doorn bepleitte oprichting van een onafhankelijk extern panel ter beperking van administratieve lasten. Verder zou de Commissie een jaarlijks voortgangsrapport omtrent de 25% lastenverlichting uit moeten brengen en zouden initiatieven om ‘gold plating’ aan de kaak te stellen door burgers versterkt moeten worden. Tot slot waarschuwt het EP voor het gevaar van gebruik van ‘soft law’ en open coördinatie.
De besprekingen in de IGC-groep juridische experts verlopen voorspoedig. Waarschijnlijk zullen de ministers van Buitenlandse Zaken nog komend weekend knopen doorhakken over enkele openstaande punten. Na definitieve bijwerking van de Franse tekst zullen de andere vertalingen kunnen worden aangepakt.
Het Europees Parlement bereidt een advies voor aan de Europese Raad over de verdeling van EP-zetels tussen de lidstaten. Dit moet gebeuren volgens het beginsel van degressieve evenredigheid, zo zal het nieuwe EU-Verdrag bepalen. Maar hoe dat precies moet...?
De gedachte dat een lidstaat op grond van richtlijn 1049/2001 een EU-instelling kan verbieden om documenten die uit die lidstaat afkomstig zijn openbaar te maken, is door A-G Maduro van tafel geveegd. Volgens hem heeft de betrokken instelling zelf het laatste woord en kan het verzoek van een lidstaat om een document niet openbaar te maken ter zijde worden geschoven.
Nieuwsbericht | 06-08-2007
Het Europees Universitair Instutuut in Florence heeft een nieuw on-line tijdschrift gelanceerd: de European Journal of Legal Studies (EJLS). Het tijdschrift wil een kruisbestuiving van ideeën in het rechtsgeleerd onderzoek teweegbrengen. In het eerste nummer staan de "Cross-perspectives in Law" centraal. Voor het tweede nummer, over 'Judging Judges', kunt u nog tot 16 september een paper inleveren.
Nieuwsbericht | 01-08-2007
Begin juli zijn de zogeheten Securitel-statistieken gepubliceerd: een overzicht van nieuwe technische voorschriften die door lidstaten bij de Commissie zijn aangemeld. Aangezien kennisgeving van deze voorschriften verplicht is, en verzuim van de kennisgevingsplicht leidt tot de niet-toepasselijkheid van de voorschriften, zijn de cijfers over 2006 verrassend te noemen...
Nieuwsbericht | 30-07-2007
Nieuwsbericht | 24-07-2007
Toont 3.241 - 3.300 van 3.500 resultaten.