Inloggen
Een Oostenrijkse revalidatie-uitkering moet worden beschouwd als een uitkering bij ziekte in de zin van de EU-verordening inzake de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels. De lidstaat van herkomst is echter niet verplicht om de revalidatie-uitkering te betalen indien verzoeker verhuisd is naar een andere lidstaat en deelname aan het socialezekerheidsstelsel heeft beëindigd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van het Oostenrijkse Oberste Gerichtshof.
Nieuwsbericht | 09-03-2020
Het gegeven dat de Poolse omzettingswetgeving van het EU-kaderbesluit inzake boetes niet verwijst naar het begrip ‘rechtspersoon’, voorkomt niet dat de werking ervan zich ook uitstrekt tot rechtspersonen. De nationale rechter moet nagaan of de nationale bepalingen ruimte bieden om de bepalingen ook op rechtspersonen toe te passen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Poolse rechter.
Nieuwsbericht | 05-03-2020
De Commissie heeft een voorstel gepresenteerd om het politieke engagement van de EU om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn in wetgeving te verankeren. De Europese klimaatwet moet het streefcijfer voor 2050 bepalen, een koers uitzetten voor alle EU-beleid en ervoor zorgen dat overheden, bedrijven en burgers weten waar ze aan toe zijn. Tegelijkertijd lanceert de Commissie een openbare raadpleging over het toekomstig Europees klimaatpact.
Een registratieverplichting in het kader van een advertentiebelasting die in de praktijk alleen voor buitenlandse vennootschappen geldt is niet in strijd met het EU-recht. Maar een sanctieregeling bij niet-registratie die uitgaat van een exponentiele verhoging van de boete binnen korte tijd is onverenigbaar met het vrije dienstenverkeer. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Hongaarse bestuursrechter.
De Hongaarse vereisten dat met het land van oorsprong een internationale overeenkomst wordt gesloten en dat daar daadwerkelijk een onderwijsactiviteit wordt uitgeoefend, zijn onverenigbaar met het EU-recht en het recht van de WTO. Dat is het advies van advocaat-generaal Kokott aan het EU-Hof in een infractieprocedure tegen Hongarije.
De omzet als grondslag voor de Hongaarse heffing vormt een neutraal criterium en maakt geen onderscheid tussen binnenlandse en door buitenlandse moedermaatschappijen gehouden vennootschappen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Hongaarse bestuursrechter.
Een vennootschap die haar fiscale woonplaats heeft verplaatst naar een andere lidstaat kan een fiscaal verlies, dat zij voor de verplaatsing in een afgesloten belastingtijdvak heeft geleden, niet opvoeren in de lidstaat van ontvangst. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de hoogste bestuursrechter in Tsjechië.
Nieuwsbericht | 03-03-2020
Bij de beoordeling of het Europees aanhoudingsbevel tegen een persoon die in Spanje is veroordeeld wegens het strafbare feit van verheerlijking van terrorisme en vernedering van de slachtoffers ervan, ten uitvoer moet worden gelegd zonder te onderzoeken of dit strafbare feit ook in België strafbaar is, moeten de Belgische rechterlijke instanties rekening houden met de duur van de straf waarin is voorzien in de Spaanse wet in de versie die van toepassing was op de gepleegde feiten.
Wat dreef Flaminio Costa ertoe om zijn elektriciteitsleverancier aan te klagen voor een rekening van zo’n twintig euro? Hoewel ‘Costa – ENEL’ het uitgangspunt is voor de meeste beschouwingen over de voorrang van het EU-recht, is het verhaal van die rechtszaak nog relatief onbekend. In een leuke longread wordt een onderbelichte kant van deze zaak uit de doeken gedaan.
Een EU-lidstaat die tot uitlevering van een EER-onderdaan aan een derde land wil overgaan moet de desbetreffende EER-lidstaat informeren over het uitleveringsverzoek. Deze informatieverplichting moet de EER-lidstaat in staat stellen te beoordelen of hij een overleveringsverzoek wil indienen. Het negeren van de informatieverplichting is tevens in strijd met het beginsel van wederzijdse erkenning binnen het Gemeenschappelijke Asielbeleid. Dit is het advies van AG Tanchev aan het EU-Hof op vragen van het Kroatische Hooggerechtshof.
Nieuwsbericht | 02-03-2020
Een algemeen verbod om het beroep van boekhouder uit te oefenen samen met de activiteiten van verzekeringsmakelaar, vastgoedmakelaar, of bank- en financiële activiteiten is in strijd met de EU-Dienstenrichtlijn. Ook mag niet de voorwaarde worden gesteld dat de andere activiteit bijkomstig is. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een infractieprocedure tegen België.
De wettelijke samenwoonverplichting voor echtgenoten creëert geen afhankelijkheidsverhouding die de toekenning van een EU-verblijfsrecht van een derdelandenonderdaan rechtvaardigt. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Spaanse rechter.
testtest
Het EU-bureau voor de toelating van EU-merken moet een nieuwe beslissing nemen over de inschrijving van het teken Fack Ju Göhte als EU-merk. Het EU-bureau en het Gerecht hebben ten onrechte geoordeeld dat deze filmtitel als woordteken in strijd is met de erkende beginselen van de goede zeden. Zij hebben volgens het EU-Hof onvoldoende rekening gehouden met het feit dat de titel van een komische film niet als moreel onaanvaardbaar lijkt te worden beschouwd door het Duitstalige publiek.
Nieuwsbericht | 27-02-2020
Tijdens bijzondere ceremonies hebben de presidenten van het EU-Hof en het EU-Gerecht afscheid genomen van de Britse rechters. De toespraken zijn nu gepubliceerd. Ze bevatten, zoals het hoort, een lach en een traan, maar ook een leuk kijkje achter de schermen van het EU-rechtsbedrijf.
De Raad heeft een besluit aangenomen op basis waarvan de onderhandelingen over een nieuw partnerschap met het VK geopend kunnen worden. De Commissie wordt formeel als EU-onderhandelaar aangesteld. Verder heeft de Raad onderhandelingsrichtsnoeren aangenomen die dienen als onderhandelingsmandaat voor de Commissie.
Nieuwsbericht | 25-02-2020
Een gepensioneerde die niet voldoet aan de minimum EU-eisen van drie jaar wonen en twaalf maanden werken in een lidstaat heeft daar geen recht op een duurzaam verblijfsrecht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van het Oostenrijkse Oberste Gerichtshof.
Nieuwsbericht | 20-02-2020
Het recht van een buiten zijn wil om afwezige verdachte om op de terechtzitting aanwezig te zijn wordt niet geschonden wanneer de rechter tijdens een latere zitting voorziet in de herhaling van de bij afwezigheid verrichte handelingen. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van een Bulgaarse rechter. Het EU-Hof geeft in deze zaak ook verduidelijking over de voorwaarden waaronder een verdachte op geldige wijze afstand kan doen van het recht om bij de terechtzitting aanwezig te zijn en de belangen die de rechter daarbij moet meewegen.
Nieuwsbericht | 19-02-2020
Het EU-Hof geeft nieuwe aanwijzingen om duidelijkheid te geven over recente ontwikkelingen die zich voordoen bij de behandeling van zaken voor het Hof. Digitalisering van de gerechtelijke procedure en ontwikkelingen op EU-wetgevingsgebied geven hiertoe aanleiding.
Nieuwsbericht | 18-02-2020
De minister van Buitenlandse Zaken moet binnen vier maanden voor zes mensen onderzoeken welke gevolgen het verlies van hun Nederlanderschap heeft, en daarmee ook het verlies van hun EU-burgerschap. Als blijkt dat deze gevolgen “uit het oogpunt van EU-recht” onevenredig zijn, moeten zij met terugwerkende kracht weer Nederlander kunnen worden. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Nieuwsbericht | 12-02-2020
Toont 1.341 - 1.360 van 3.509 resultaten.