Inloggen
Hoewel de rechtsstaat een van de gemeenschappelijke waarden is waarop de Unie gegrondvest is, staat de rechtsstaat in de Unie steeds meer onder de druk. Daarom wil de Commissie nu een debat aanzwengelen over de vraag wat de Unie nog meer kan doen om de rechtsstaat te beschermen. Daartoe heeft de Commissie een Mededeling gepubliceerd, waarin de EU-instellingen, de lidstaten en alle andere belanghebbenden worden opgeroepen hierover na te denken en met concrete ideeën over verbetering te komen.
Nieuwsbericht | 15-04-2019
Het EU-verbod van dubbele berechting en bestraffing geldt niet wanneer een nationale mededingingsautoriteit een onderneming bij hetzelfde besluit een geldboete wegens schending van het nationale mededingingsrecht én een geldboete wegens schending van het EU-mededingingsrecht oplegt. Het totaal van beide boeten moet wel evenredig zijn aan de aard van de inbreuk. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Poolse rechter.
Een onderdaan van een derde land die in een lidstaat een verzoek om internationale bescherming heeft ingediend, deze lidstaat daarna heeft verlaten en vervolgens in een tweede lidstaat een nieuw verzoek om internationale bescherming heeft ingediend, kan zich in beginsel niet beroepen op het verantwoordelijkheidscriterium wanneer hij opkomt tegen een overdrachtsbesluit in de tweede lidstaat. Bij uitzondering is dit wel mogelijk indien uit de verstrekte informatie duidelijk blijkt dat die tweede lidstaat als gevolg van het verantwoordelijkheidscriterium moet worden beschouwd als de verantwoordelijke lidstaat. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Raad van State.
Open markten en het aantrekken van buitenlandse investeringen zijn voor de EU van groot belang. In de afgelopen jaren is binnen de EU het besef gegroeid dat die ook onbedoelde risico’s met zich meebrengen. Een toename van investeringen in strategische sectoren heeft tot een openbaar debat over dit onderwerp geleid. De Raad heeft daarom een nieuw kader voor de screening van buitenlandse directe investeringen in de Europese Unie goedgekeurd. Dit EU-kader is op 10 april 2019 in werking getreden.
Nieuwsbericht | 10-04-2019
Een minderjarige voor wie een Unieburger zorg draagt in het kader van het Algerijnse kafala-stelsel kan niet worden aangemerkt als een ‘rechtstreekse bloedverwant in neergaande lijn’ van deze Unieburger. De woonlidstaat van deze Unieburger moet wel, na een individuele beoordeling, de binnenkomst en het verblijf van deze minderjarige op zijn grondgebied vergemakkelijken.
Nieuwsbericht | 09-04-2019
Duitsland heeft door afwijkend te stemmen in een internationale OTIF-vergadering en een van de Unie afwijkend standpunt in te nemen zowel het Raadsbesluit over dat standpunt als het beginsel van loyale samenwerking geschonden. Duitsland heeft volgens het EU-Hof immers met haar gedrag twijfel veroorzaakt over de mogelijkheid van de Unie om een standpunt naar voren te brengen en de lidstaten te vertegenwoordigen op het internationale toneel.
Nieuwsbericht | 04-04-2019
De regels voor het plaatsen van overheidsopdrachten gelden niet voor diensten op het gebied van patiëntenvervoer die in noodsituaties worden verleend door non-profitorganisaties. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 03-04-2019
Wanneer een lidstaat helemaal geen omzettingsmaatregelen meedeelt of wanneer een lidstaat maatregelen meedeelt die leiden tot een onvolledige of onjuiste omzetting van een richtlijn, kan de Commissie meteen het EU-Hof vragen een financiële sanctie op te leggen. Dat is het advies van advocaat-generaal Tanchev aan het EU-Hof in een Spaanse zaak. Het is de eerste zaak over deze nieuwe aanpak in het verdrag van Lissabon.
Nieuwsbericht | 01-04-2019
De heffing waarmee een Duitse energiesubsidie werd bekostigd, kon niet worden gelijkgesteld met een belasting, omdat de leveranciers niet verplicht waren de in verband met die heffing betaalde bedragen door te berekenen aan de eindafnemers. Dat de uit de heffing voortvloeiende financiële last „in de praktijk” werd doorberekend aan de eindafnemers, is in dit verband niet voldoende, aldus het EU-Hof.
In 2018 hebben het EU-Hof en het Gerecht 1769 zaken afgedaan. In 2017 waren dit er nog ongeveer 1600. Tegelijkertijd zijn bij de twee rechterlijke instanties 1863 nieuwe zaken aanhangig gemaakt. Bij het EU-Hof is die stijging vooral te wijten aan de toename van het aantal prejudiciële verwijzingen. Daarmee zet de trend van de laatste jaren van een stijgend aantal procedures bij het EU-Hof voort. Desondanks zijn beide gerechtelijke instellingen erin geslaagd de duur van de procedures te verkorten.
Nieuwsbericht | 28-03-2019
Een extern opgesteld juridisch advies dat geen verband houdt met een concrete zaak kan toch worden beschouwd als een document voor intern gebruik. De ECB mocht openbaarmaking weigeren. Ook was geen sprake van een hoger openbaar belang dat openbaarmaking gebiedt. Dat heeft het EU-Gerecht geoordeeld.
Nieuwsbericht | 27-03-2019
Verblijfsvergunningen die op basis van de richtlijn gezinshereniging zijn verleend en de status van langdurig ingezetene kunnen worden ingetrokken indien is gefraudeerd. Daarbij is volgens het EU-Hof niet van belang of de gezinsleden op de hoogte waren van de fraude. Maar intrekking mag alleen plaatsvinden na een concreet onderzoek naar de situatie van de betrokken gezinsleden. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Raad van State.
Een asielzoeker kan worden overgedragen aan de lidstaat die eigenlijk verantwoordelijk is voor de behandeling van zijn aanvraag of die hem eerder subsidiaire bescherming heeft toegekend. Maar als de levensomstandigheden in die lidstaat hem blootstellen aan een situatie van extreme materiële armoede, is dat in strijd met het verbod op onmenselijke of vernederende behandeling. Onvolkomenheden in het sociale stelsel van de betrokken lidstaat rechtvaardigen op zich niet de conclusie dat er een risico van een dergelijke behandeling bestaat, aldus het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 19-03-2019
Op grond van de Aarhus-verordening mag “informatie die betrekking heeft op uitstoot in het milieu” niet worden geweigerd om de commerciële en financiële belangen van ondernemingen te beschermen. Volgens het EU-Gerecht geldt dit ook voor informatie over de gevolgen van uitstoot op kortere of langere termijn voor de toestand van het milieu. Het belang van publiek is er immers niet alleen in gelegen dat bekend wordt wat er in het milieu vrijkomt, maar ook om te begrijpen hoe het milieu door de uitstoot wordt aangetast, aldus het EU-Gerecht.
Nieuwsbericht | 18-03-2019
De Kansspelautoriteit mocht de tenaamstelling van vergunningen voor onder andere de Lotto en de Staatsloterij niet zomaar wijzigen omdat de organisaties achter deze kansspelen veranderd zijn. De Kansspelautoriteit had moeten beoordelen of het Europese recht deze wijziging toestaat. Dat houdt in dat zij moet motiveren waarom zij voor het organiseren van zowel de Lotto als de Staatsloterij slechts één vergunning verleent en of die vergunning kan worden verleend aan Lotto B.V. en Staatsloterij B.V. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beslist.
Nieuwsbericht | 13-03-2019
Het verlies van de Nederlandse nationaliteit en dus van het EU-burgerschap is niet in strijd met het EU-recht wanneer de effectieve band tussen de betrokken persoon en die lidstaat voor lange tijd is onderbroken. Het evenredigheidsbeginsel vereist echter dat van geval tot geval wordt onderzocht welke gevolgen dat nationaliteitsverlies voor de betrokken personen heeft uit het oogpunt van het EU-recht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van de State.
In hoeverre kunnen nationale overheden eisen stellen bij de privatisering van hun nationale luchtvaartmaatschappij? Op deze actuele vraag heeft het EU-Hof zijn licht doen schijnen in een zaak over Transportes Aéreos Portugueses (TAP), de Portugese ‘national carrier’. Het Hof bevestigt dat vestigingseisen onder omstandigheden zijn toegestaan onder het Unierecht.
Nieuwsbericht | 12-03-2019
Er zijn drie maanden verstreken sinds de totstandkoming van het concept terugtrekkingsakkoord. Wat is er sindsdien veranderd en waar staan we nu als EU en Nederland in de voorbereidingen? Het ECER zet alle ontwikkelingen voor u op een rij, met speciale aandacht voor de juridische noodmaatregelen voor het geval een no-deal Brexit werkelijkheid wordt.
Nieuwsbericht | 07-03-2019
Het EU-Hof heeft de tijdelijke schorsing van de president van de Letse centrale bank vernietigd. De bankpresident was geschorst wegens verdenking van corruptie. Het EU-Hof stelt vast dat Letland geen bewijzen heeft overhandigd die de beschuldigingen staven en het besluit tot schorsing kunnen rechtvaardigen. Het is de eerste keer dat het EU-Hof zelf een besluit van een lidstaat vernietigt.
Nieuwsbericht | 06-03-2019
Het publiceren van video-opnames op YouTube van een ondervraging door politieagenten op het politiebureau valt volgens het EU-Hof binnen de werkingssfeer van de databeschermingsrichtlijn. Dit kan een verwerking van persoonsgegevens voor journalistieke doeleinden zijn. In dat geval is de verwerking, indien noodzakelijk om de bescherming van de persoonlijke levenssfeer privacy te verzoenen met de vrijheid van meningsuiting, uitgezonderd van verplichtingen uit de richtlijn zoals voorafgaande toestemming door betrokkenen.
Nieuwsbericht | 01-03-2019
Toont 1.481 - 1.500 van 3.509 resultaten.