Inloggen
Het Nederlandse verbod voor woningcorporaties om zonder voorafgaande toestemming bouwprojecten over de grens te realiseren is niet bij voorbaat in strijd met het vrije kapitaalverkeer. Voor een weigering van de vergunning moeten dan wel objectieve en duidelijke criteria bestaan. Dat volgt uit een uitspraak van het EU-Hof over de bouwplannen van de Maastrichtse woningstichting Sint Servatius in het Belgische Luik. De Nederlandse regering verzet zich tegen bouwen in het buitenland door woningbouwcorporaties. De corporaties zijn immers opgericht met als doel de Nederlandse volkshuisvesting te dienen.
Nieuwsbericht | 02-10-2009
Het besluit van de Raad van de EU tot plaatsing van Jose Maria Sison op de EU-sanctielijst is vernietigd. Dat heeft het Gerecht van Eerste Aanleg bepaald. Sison is een Filippijnse burger, woonachtig in Nederland. Plaatsing op de lijst betekent dat financiële tegoeden bevroren worden. De vernietiging betekent niet dat Sison per direct van de lijst is afgevoerd. Partijen hebben twee maanden de tijd om hogere voorziening in te stellen tegen de beslissing van het Gerecht.
Nieuwsbericht | 30-09-2009
Het Gerecht van Eerste aanleg bestaat 20 jaar. Het werd in 1989 opgericht om de werklast van het Hof van Justitie te verlichten. Dat heeft gewerkt, maar inmiddels zucht het Gerecht zelf onder een enorme werklast, aldus president Marc Jaeger. Hij vindt het daarom tijd om het Gerecht te hervormen.
Met het tweede Ierse referendum aanstaande vrijdag bereikt de spanning over de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon een hoogtepunt. De stemming onder de Ieren is niet de laatste stap in het ratificatieproces. Weliswaar heeft Duitsland inmiddels zijn ratificatieprocedure helemaal afgrond, maar de Poolse en Tsjechische presidenten hebben nog steeds niet hun handtekening gezet onder de akte van ratificatie. Het Tsjechische constitutionele Hof besluit op 29 september of het een nieuwe klacht tegen de Tsjechische ratificatie in behandeling zal nemen.
Nieuwsbericht | 28-09-2009
Op de website van het ECER is een nieuw overzicht van het Haags Comitologieregister gepubliceerd. Dit overzicht is gerangschikt naar onderwerp en geeft per comité aan welk departement en welke ambtenaar Nederland vertegenwoordigt in Brussel. Met het register en de daarin opgenomen contactgegevens wil het ECER medewerkers van de departementen snel met elkaar in contact brengen.
Lidstaten hebben veel vrijheid als zij hun vijfjarenplan voor de emissie van CO2 vaststellen. Dat heeft het Gerecht van Eerste Aanleg bepaald in een zaak die Polen en Estland hadden aangespannen tegen de Europese Commissie. De Commissie mag controleren of er voldaan is aan de criteria in de richtlijn, maar moet er van uitgaan dat de gegevens die door de lidstaten zijn gebruikt volgens een juiste methode zijn berekend.
Nieuwsbericht | 25-09-2009
Op 12 november 2009 organiseert het Expertisecentrum Europees Recht een congres over het Verdrag van Lissabon. Prominente sprekers zullen de vernieuwingen binnen de Europese Unie presenteren. De nadruk ligt op de toepassing ervan in de praktijk. Het verdrag zal mogelijk op of vlak na 1 januari 2010 in werking treden.
Nieuwsbericht | 22-09-2009
Is de Raad verplicht Raadsdocumenten vrij te geven met wijzigingsvoorstellen van de delegaties in het dossier van de nieuwe Eurowob? Die vraag is aan de orde in een beroep dat de Spaanse belangengroep Acces Info Europe tegen de Raad heeft ingesteld bij het Gerecht van eerste aanleg. Eerder al heeft het Hof in de zaak Turco geoordeeld dat stukken uit een wetgevingsdossier in beginsel toegankelijk voor het publiek moeten zijn.
Nieuwsbericht | 15-09-2009
In de Staat van de Europese Unie 2009–2010 is de Europese agenda voor het lopende Zweedse en daaropvolgende Spaanse EU-voorzitterschap beschreven vanuit Nederlands perspectief. Meer specifiek gaat het kabinet in op het politiek en maatschappelijk draagvlak, de interne samenhang van de Unie, groei en werkgelegenheid en de positie van Nederland in de wereld in de Europese context. Voor het eerst gaat Nederland ook minder afdragen aan de EU.
Per april 2010 zal de huidige Nederlandse rechter in het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen te Luxemburg, mr C.W.A. Timmermans, zijn functie tussentijds neerleggen. Een sollicitatieprocedure is gestart om in deze vacature te voorzien. Belangstellenden die voldoen aan de benoemingseisen worden uitgenodigd binnen twee weken te reageren.
Nieuwsbericht | 11-09-2009
Er moet een nieuwe verordening komen voor een financiële bijdrage van de EG aan een fonds ten behoeve van (Noord-)Ierland. Dat heeft het EG-Hof van Justitie bepaald in een geschil tussen het Europees Parlement en de Raad van de EU. Opmerkelijk is echter de procedure die het Hof hiervoor heeft bedacht: zowel medebeslissing (Raad en EP) als de procedure van eenparigheid van stemmen in de Raad. Op grond van eerdere jurisprudentie werd gedacht dat deze constructie niet mogelijk was.
Nieuwsbericht | 10-09-2009
Moet de Nederlandse Grondwet worden aangepast om de wijze van doorwerking van internationale normen in onze rechtsorde beter aan de eisen van de tijd te laten beantwoorden? Dat is een van de vragen op het bordje van de Staatscommissie Grondwet. De vraag kwam ook aan de orde tijdens het eerder dit jaar door het ministerie van BZK georganiseerde symposium 'Globalisering en rechtsstatelijke waarborgen: de Grondwet als ankerpunt?'. Centraal daarin stond het rapport van de hoogleraren Besselink (Universiteit Utrecht) en Wessel (Universiteit Twente) over de invloed van ontwikkelingen in de internationale rechtsorde op de doorwerking naar Nederlands constitutioneel recht. Het rapport en het verslag van het symposium is nu beschikbaar.
Nieuwsbericht | 09-09-2009
Een Portugese regeling die verbiedt dat buitenlandse bedrijven gokspelletjes aanbieden via het internet is toegestaan. Dat heeft het Hof van Justitie bepaald in het arrest Liga Portugesa. Volgens het Hof is het verbod niet in strijd met het vrij verkeer van diensten. Ook de Nederlandse regering heeft in de deze zaak betoogd dat een verbod is toegestaan met het oog op dwingende redenen van algemeen belang.
Nieuwsbericht | 08-09-2009
Personen met een Nederlands wettelijk pensioen die in een andere lidstaat wonen – kunnen zich inschrijven bij een lokaal ziekenfonds. Nederland betaalt dan de rekening. De Europese socialezekerheidsverordening maakt dat mogelijk. Omstreden is echter of Nederland een zorgbijdrage mag heffen van pensionados die zich niet inschrijven in hun woonland. De Centrale Raad van Beroep heeft daarover vragen gesteld aan het EG Hof.
Nieuwsbericht | 07-09-2009
De Raad van de EU heeft Mohammed El-M. in 2006 terecht op de EU-lijst voor bevriezing van tegoeden gezet. Dit gebeurde op voordracht van Nederland. El-M. is inmiddels door het Gerechtshof ’s-Gravenhage vrijgesproken van deelname aan de Hofstadgroep. Hij verweet de Raad dat de presumptie van onschuld was geschonden omdat de Raad zijn hoger beroep niet had afgewacht. Het Gerecht van Eerste Aanleg heeft hem nu in het ongelijk gesteld.
Nieuwsbericht | 04-09-2009
De Europese Commissie heeft besloten een onafhankelijk onderzoek te starten naar sportfederaties die in hun reglementen bepalingen opnemen die discrimineren naar nationaliteit. Aanbevelingen om aan verboden discriminaties een eind te maken moeten eind 2010 gereed zijn.
Nieuwsbericht | 01-09-2009
Het jaarlijkse verslag van de Europese Commissie over het mededingingsbeleid laat voor 2008 afwijkingen zien ten opzichte van de voorgaande jaren. Dit heeft alles te maken met de financiële en economische crisis die in dat jaar ontstond. Een andere belangrijke ontwikkeling in 2008 is de inwerkingtreding van de algemene groepsvrijstellingsverordening. Deze verordening stelt de Commissie in staat flexibel om te gaan met de staatssteunregels.
Is een rollator een orthopedisch toestel of een soort omgekeerde aanhangwagen? Die vraag staat centraal in een zaak waarin de Rechtbank Haarlem vragen heeft gesteld aan het Hof van Justitie. Het antwoord op deze vraag is cruciaal voor de hoogte van de belasting die moet worden betaald voor de invoer van rollators in de Europese Unie.
Er zal naar alle waarschijnlijkheid een extra Europese Raad worden ingelast op 17 september 2009 met het oog op de bijeenkomst van G-20 op 24 september 2009 in Pittsburgh. Op die bijeenkomst zal worden gesproken over de hervorming van het financiële systeem, ter voorkoming van een tweede kredietcrisis. De EU wil graag met een gecoördineerd standpunt naar buiten komen. Daarom wordt een extra Europese Raad nodig geacht. Het is bovendien de vraag of de Italiaanse premier Berlusconi meewerkt aan de top. Hij haalde hard uit naar Brussel, na aanhoudende kritiek op het Italiaanse asielbeleid.
Nieuwsbericht | 27-08-2009
Op donderdagmiddag 1 oktober organiseert VROM een zogenoemde speeddating bijeenkomst over werken aan (EU) dossiers met dossierteams. Tijdens de bijeenkomst krijgen deelnemers de mogelijkheid om op een informele manier kennis te maken met een breed scala aan EU-gerelateerde onderwerpen. VROM nodigt alle geïnteresseerden bij departementen en andere overheden uit voor deze bijeenkomst.
Het Duitse parlement krijgt meer bevoegdheden bij Europese besluitvorming. De regeringspartijen CDU/CSU en SPD hebben een akkoord bereikt over de aanpassing van de Duitse ratificatiewet voor het Verdrag van Lissabon. Met deze aanpassing wil de Duitse wetgever tegemoet komen aan de eisen van het Bundesverfassungsgericht. Eind juni oordeelde het Duitse constitutionele hof dat de Duitse ratificatie geen inbreuk maakt op de Duitse grondwet maar wel aanpassing behoeft. Ondertussen worden in Tsjechië nieuwe bezwaren tegen het Verdrag van Lissabon in stelling gebracht.
Nieuwsbericht | 25-08-2009
De nationale parlementen van de EU-lidstaten zijn begonnen met het uitwisselen van informatie via het zogenoemde IPEX-systeem. In samenwerking met het Europees Parlement wordt alle correspondentie van de Europese Commissie met elkaar gedeeld. Het systeem is bovendien toegankelijk voor het publiek via www.ipex.eu.
Nieuwsbericht | 19-08-2009
Een medewerker van een Deens vervoersbedrijf voerde per abuis een vrachtbrief in het systeem van de Deense douane in. De goederen bestaan in werkelijkheid niet, maar de Deense douane wil toch dat er invoerrechten worden betaald. Ontstaat er nu wel of niet een douaneschuld? Dat heeft een Deense rechter aan het EG-Hof van Justitie gevraagd.
Nieuwsbericht | 14-08-2009
De Europese Commissie biedt ambtenaren uit de 27 EU lidstaten die 6 maanden tot 5 jaar in dienst zijn van de overheid en die werkzaam zijn op EU-gerelateerde dossiers, de kans beter bekend te worden met de Europese instellingen via een stage van 2 weken. Dit in het kader van het zogenaamde ‘Erasmus for Officials’-programma. Per jaar zullen er vier stagerondes zijn. Deze rondes vinden plaats in maart, mei, oktober en december. De Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de EU zoekt Nederlandse ambtenaren voor het programma. Het ECER kan op basis van persoonlijke ervaring deze leerzame stage van harte aanbevelen.
De European Academy for Law and Legislation organiseert van 13 – 16 oktober 2009 een intensieve cursus over instrumenten voor beter wetgeven in EU-verband. De aandacht gaat daarbij vooral uit naar de opstelling van zogenoemde ‘impact assessment’. Dit steeds belangrijker wordende instrument wordt door de Europese instellingen gebruikt om te beoordelen wat de effecten van Brusselse wetgeving zijn op bijvoorbeeld de economie en het milieu.
Nieuwsbericht | 11-08-2009
De EU moet compensatie bieden aan EU-burgers die in Israël wonen en die getroffen zijn door raketaanvallen vanuit Palestijns gebied. Ook moet de EU stoppen met het geven van geld aan Palestijnse organisaties Dit staat in een klacht die een Franse man, woonachtig in Israël, bij de Europese Commissie heeft ingediend. Doet de Europese Commissie niets, dan volgt er een zaak bij het EG-Hof van Justitie, zo hebben zijn advocaten aangekondigd.
Nieuwsbericht | 10-08-2009
Op donderdagmiddag 17 september van 15.00-17.00 uur organiseert het ECER een discussiebijeenkomst over de ophefmakende uitspraak van het Duitse Bundesverfassungsgericht inzake het Verdrag van Lissabon. Daarin zal de nadruk liggen op de consequenties van deze uitspraak voor de toepassing van het Verdrag van Lissabon en – over Lissabon heen - de grenzen van de Europese integratie. Ook de wijze waarop de Duitse parlementaire betrokkenheid bij de besluitvorming in de visie van het Bundesverfassungsgericht vormgegeven moet worden, komt aan de orde. Aanmelding staat open voor iedere geïnteresseerde. Stuur voor aanmelding een e-mail naar djz-ecer@minbuza.nl.
Nieuwsbericht | 05-08-2009
De rechtbank ’s-Gravenhage heeft een heffing van leges voor een EG-verblijfsvergunning ongedaan gemaakt onder verwijzing naar een advies van de Europese Commissie in een lopende inbreukprocedure. Volgens de rechtbank ontneemt het heffen van een bedrag van € 201,00 euro het nuttig effect aan de EG-richtlijn. Het is opmerkelijk dat een rechter een dergelijk advies gebruikt om tot een oordeel te komen.
Polen mag genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) die vrij verhandelbaar zijn in de EU niet de toegang tot de Poolse markt verbieden. Polen is van mening dat het verbod op de handel in GGO’s gehandhaafd kan blijven omdat het ‘is ingegeven door beginselen van christelijke en humanistische ethiek, die door de meerderheid van de Poolse bevolking wordt gedeeld’. Het EG-Hof van Justitie heeft echter geoordeeld dat Polen inbreuk maakt op de interne-marktregels.
Nieuwsbericht | 04-08-2009
Als de Raad van Ministers, Europese Commissie en Europees parlement informele bijeenkomsten houden om over een bepaald wetsvoorstel te onderhandelen kunnen nationale parlementen onvoldoende hun controlerende taak uitoefenen. Dat wordt gesteld in een rapport van het Britse Hogerhuis over de codecisieprocedure. Tijdens deze procedure moeten Raad en EP het samen eens worden over wetgeving. De zogenoemde trilogen spelen een belangrijke rol in dit proces.
Nieuwsbericht | 03-08-2009
Vliegtuigmaatschappijen mogen mensen met Mexicaanse griep niet de toegang tot hun vliegtuigen weigeren. Dat heeft de Eurocommissaris voor Transport Tajani gezegd in reactie op de aankondiging van een aantal maatschappijen dat zij speciale maatregelen gaan nemen tegen dragers van het virus. Als reizigers geweigerd worden, dan maken zij volgens de Commissie aanspraak op compensatie of een alternatieve vlucht.
Nieuwsbericht | 31-07-2009
De Raad heeft op 27 juli 2009 unaniem ingestemd met nieuwe verordeningen over de coördinatie van nationale socialezekerheidsstelsels. De onderhandelingen over deze verordeningen, die dienen ter modernisering en vereenvoudiging van twee bestaande verordeningen, hebben elf jaar geduurd. De verordeningen treden op 1 maart 2010 in werking.
Nieuwsbericht | 30-07-2009
Een student uit een andere EU-lidstaat die minder dan 5 jaar legaal in Nederland heeft verbleven krijgt geen studiefinanciering als hij of zij niet werkt. De Centrale Raad van Beroep heeft dit bevestigd in het laatste oordeel in de zaak Förster, waarin het Hof van Justitie bepaalde dat studenten in dat geval niet onder het begrip communautaire werknemer vallen en geen aanspraak maken op studiefinanciering. Een beleidsregel van de Informatie Beheer Groep is hiermee overeind gebleven
Nieuwsbericht | 29-07-2009
De Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming vindt dat de mededeling van de Europese Commissie over het beleidsplan op het gebied van Justitie en Binnenlandse Zaken voor de komende vijf jaar (het zogenoemde Stockholm-programma), een juiste balans treft tussen de veiligheid van de burger en de grondrechten. Hij hoopt dat de Raad van de EU de lijn van de Commissie zal volgen. Volgens de planning wordt het Stockholmprogramma in december 2009 aangenomen.
De ECER-website heeft een nieuw jasje gekregen. Dit om te voldoen aan de nieuwe stijlregels van de Rijksoverheid. We hebben meteen een paar verbeteringen doorgevoerd, zoals bij de zoekfuncties. Maar het nieuwe jasje zit nog niet helemaal lekker. We moeten het nog "indragen". En een paar dingen die in de oude zakken zaten, moeten we nog overladen. Nieuwe Hofzaken en BNC-fiches van de afgelopen periode bijvoorbeeld. Daar gebruiken we de komende vakantietijd voor. Als u iets niet meteen vindt, neem dan even contact met ons op.
Griekenland was al eerder veroordeeld wegens onterechte steunverlening aan de nationale luchtvaartmaatschappij, maar de terugvordering van de steun verliep niet naar de wens van de Europese Commissie. Deze stelde daarom opnieuw beroep in tegen Griekenland bij het EG-Hof. Het EG-Hof veroordeelt nu Griekenland tot een boete van 2 miljoen EUR en tot betaling van een dwangsom van 16 000 EUR per dag tot de daadwerkelijke terugvordering.
Nieuwsbericht | 18-07-2009
Wanneer de decentrale overheden van een lidstaat bevoegd zijn voor de vaststelling van maatregelen ter uitvoering van EG-regels, kan het loutere feit dat de door die verschillende overheden vastgestelde maatregelen verschillen, geen discriminatie vormen. Die maatregelen moeten wel verenigbaar zijn met de verplichtingen die voor de betrokken lidstaat uit die EG-regels voortvloeien. Dat blijkt uit een arrest van het EG-Hof over de toepassing in het Verenigd Koninkrijk van minimumeisen inzake goede landbouw‑ en milieuconditie.
Eurocommissaris McCreevy (interne markt) is over het algemeen tevreden over de prestaties van de lidstaten in het nieuwe scorebord. Wel vraagt hij aandacht voor onjuiste implementatie en niet correcte toepassing van de richtlijnen. Nederland zit met 0.6% implementatievertraging ruim beneden de norm van 1%. En met 57 inbreukzaken bevinden we ons in een middenpositie.
Voor de overstap van Olivier Bernard naar Newcastle United eiste zijn club Olympique Lyonnais een bedrag ter grootte van een jaarsalaris. Dat is een belemmering van het vrij verkeer van werknemers, aldus advocaat-generaal Sharpston in een advies aan het EG-Hof. Een vergoeding is gerechtvaardigd, maar dan hooguit een gedeelte van de opleidingskosten die Olympique gemaakt heeft.
De rechters van het Duits constitutioneel hof in Karlsruhe, het Bundesverfassungsgericht, hebben geoordeeld dat de Duitse wet ter ratificatie van het Verdrag van Lissabon in overeenstemming is met de Duitse grondwet. Hiermee is een belangrijk juridisch obstakel voor de Duitse ratificatie weggenomen. Echter, het Hof is wel van oordeel dat het Duitse parlement meer inspraak moet krijgen in EU-aangelegenheden. Totdat die inspraak tot stand is gebracht zal de Duitse ratificatie worden opgeschort.
Nieuwsbericht | 09-07-2009
Toont 2.961 - 3.000 van 3.521 resultaten.