De aanbestedingsrichtlijn staat niet in de weg aan een nationale regeling op grond waarvan diensten van medisch spoed en noodvervoer met voorrang uitsluitend kunnen worden gegund aan vrijwilligersorganisaties en niet aan sociale coöperaties die aan hun leden winstuitkeringen kunnen doen die verband houden met hun activiteiten. Het begrip „non-profitorganisaties en verenigingen” in de aanbestedingsrichtlijn moet strikt worden beperkt tot organisaties en verenigingen met een specifiek karakter, dat wil zeggen organisaties en verenigingen die geen winstoogmerk hebben en die hun leden geen – zelfs geen indirecte – winst mogen verschaffen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 20-07-2022
Een richtlijn kan op zich geen verplichtingen aan een particulier opleggen en kan bij gebreke van omzettingsmaatregelen geen rechtstreekse en onmiddellijke bron van dergelijke verplichtingen zijn. Die specifieke kenmerken van een richtlijn sluiten echter niet uit dat de gevolgen van een richtlijn de rechtspositie van particulieren kunnen aantasten en die particulieren aldus rechtstreeks kunnen worden geraakt door een richtlijn. Bij de beoordeling of een handeling van de EU, zoals een richtlijn, rechtstreeks gevolgen heeft voor de rechtspositie van een particulier moet namelijk worden uitgegaan van de inhoud van die handeling en niet van de vorm (richtlijn) ervan. Dat is het antwoord van het EU-Hof in een hogere voorziening tegen een beschikking van het EU-Gerecht.
Door de goedkeuring van de Eerste Kamer van de CETA-Handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten enerzijds, en Canada anderzijds komt de volledige inwerkingtreding van de handelsovereenkomst een stap dichterbij.
Nieuwsbericht | 19-07-2022
Dubbele strafbaarheid houdt in dat een gedraging zowel in de uitvaardigende lidstaat van een EAB als in de uitvoerende lidstaat een strafbaar feit oplevert. Perfecte overeenstemming tussen de bestandsdelen van het strafbare feit in beide lidstaten is echter niet vereist. De rechterlijke autoriteiten van de uitvoerende lidstaat hoeven niet na te gaan of de schending van het door het recht van de uitvaardigende lidstaat beschermde rechtsbelang ook naar het recht van de uitvoerende lidstaat een bestandsdeel van het strafbare feit vormt. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Franse rechter.
De Europese Commissie beoordeelt voor de derde keer de situatie van de EU-lidstaten op het gebied van hun nationale rechtsstelsels, de kaders voor corruptiebestrijding, de vrijheid en de pluriformiteit van de media en de institutionele waarborgen en controles (“checks and balances”). De Europese Commissie benoemt enkele aandachtspunten voor Nederland op het gebied van de digitalisering van het rechtsstelsel en ten aanzien van de follow-up van de toeslagenaffaire.
Nieuwsbericht | 18-07-2022
Ieder jaar publiceert de Europese Commissie een jaarrapport over de monitoring van de toepassing van Europees recht door lidstaten gedurende het afgelopen jaar. De rapportage bevat zowel overzichten per lidstaat als gegevens over wat de Commissie doet om naleving te bewerkstelligen. Het overzicht over 2021 toont onder meer de cijfers over het aantal inbreukzaken per beleidsterrein en per lidstaat, zowel over het jaar 2021 als over de afgelopen vijf jaar. Nederland is in het totaaloverzicht over het minste aantal inbreukzaken van de derde naar de zevende plaats verplaatst.
De EU-arbeidstijdenrichtlijn heeft alleen betrekking op de duur en het werkrooster van nachtarbeid, de bescherming van de gezondheid en de veiligheid van nachtarbeiders en de kennisgeving van nachtarbeid aan de bevoegde autoriteiten. Die richtlijn regelt niet de beloning van werknemers voor nachtarbeid. Een loontoeslag voor werknemers die nachtarbeid verrichten valt daarom niet onder de werkingssfeer van de EU-arbeidstijdenrichtlijn. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
De Autoriteit van de Commissie voor paraatheid en respons inzake noodsituaties op gezondheidsgebied (HERA) heeft een lijst gepubliceerd met de drie belangrijkste gezondheidsbedreigingen waarvoor op EU-niveau gecoördineerd moet worden opgetreden in de context van medische tegenmaatregelen.
Nieuwsbericht | 16-07-2022
Het verslag over het mededingingsbeleid 2021 bevat een overzicht van de belangrijkste beleidsontwikkelingen en wetgevingsinitiatieven van 2021, maar ook een selectie van handhavingsmaatregelen.
Nieuwsbericht | 15-07-2022
Het plan bevat de hervormingen en de projecten voor overheidsinvesteringen die Nederland met de steun van de herstel- en veerkrachtfaciliteit wil uitvoeren.
Europol beschikt over meer mogelijkheden om samen te werken met derde landen, waaronder de mogelijkheid om persoonsgegevens uit te wisselen met landen waar voldoende waarborgen bestaan. Daarnaast moet Europol nauwer samenwerken met het Europees Openbaar Ministerie. Verder kan de directeur van Europol voorstellen om een nationaal onderzoek in te stellen naar niet-grensoverschrijdende misdrijven die een gemeenschappelijk belang schaden dat onder een beleidsgebied van de EU valt.
Met de nieuwe agenda moet Europa een koppositie gaan innemen in de nieuwe golf van deeptech-innovatie en start-ups. Met de agenda kan Europa worden geholpen om nieuwe technologieën te ontwikkelen voor het aanpakken van de meest dringende maatschappelijke uitdagingen, en om deze op de markt te brengen. Het doel is om Europa tot een toonaangevende speler te maken binnen het mondiale innovatielandschap.
Nieuwsbericht | 14-07-2022
Uit het verslag blijkt dat onderzoek en innovatie van cruciaal belang zijn voor het scheppen van de duurzame en veerkrachtige toekomst die Europa nodig heeft. De digitale en de groene transitie zijn niet mogelijk zonder sterke onderzoeks- en innovatiesystemen.
De Europese Commissie is verheugd over het resultaat van de stemming in het Europees Parlement. Het erkend volgens de Commissie de aanpak om lidstaten te helpen bij hun overgang naar klimaatneutraliteit en om af te stappen van energiebronnen met een hoge koolstofuitstoot.
Het gepubliceerde verslag geeft een overzicht van de frauderisico’s die van invloed zijn op het gemeenschappelijk landbouwbeleid en beoordeelt de reactie van de Europese Commissie op fraude met landbouwuitgaven. Het rapport concludeert dat het gemeenschappelijk landbouwbeleid een aantal uitgavenregelingen bevat die in het bijzonder zijn blootgesteld aan frauderisico’s. Die risico’s hebben betrekking op het verhullen van inbreuken op subsidiabiliteitsvoorwaarden, op de complexiteit van gefinancierde maatregelen en op illegale vormen van landroof.
EU-lidstaten mogen in de context van een massale toestroom van derdelanders geen nationale regels vaststellen die het voor derdelanders feitelijk onmogelijk maakt om toegang te krijgen tot een asielprocedure. Daarnaast mogen lidstaten in diezelfde context geen regels vaststellen die het mogelijk maken dat een asielzoeker in bewaring wordt gehouden op de enkele grond dat hij illegaal op het grondgebied verblijft. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Litouwse rechter.
Met het voorstel kunnen binnen de regels voor staatssteun bepaalde vormen van steun voor vervoer per spoor, vervoer over de binnenwateren en multimodaal vervoer worden vrijgesteld van een voorafgaande aanmeldingsprocedure voor staatssteun, om zo groen vervoer te bevorderen.
Nieuwsbericht | 13-07-2022
De huidige EU-coördinatiewetgeving inzake sociale zekerheid bevat de voorwaarden waaronder een lidstaat verplicht is om bij de toekenning van een ouderdomspensioen rekening te houden met in andere lidstaten vervulde tijdvakken van kinderopvoeding. Het recht van vrij verkeer van personen vereist echter dat die verplichting ook geldt indien niet is voldaan aan die expliciete voorwaarden. De betrokken persoon moet wel zowel voor als na de overbrenging van zijn woonplaats naar een andere lidstaat waar hij de tijdvakken van kinderopvoeding heeft vervuld, uitsluitend hebben gewerkt en premies hebben betaald in de lidstaat die verantwoordelijk is voor zijn ouderdomspensioen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Het pakket digitale diensten bevat een eerste alomvattend regelgevingskader voor onlineplatforms waar iedereen binnen de EU in het dagelijks leven afhankelijk van is. Deze nieuwe regels zullen in de hele EU van toepassing zijn en moeten zorgen voor een veiligere en meer open digitale ruimte, gebaseerd op de naleving van de grondrechten.
Nieuwsbericht | 12-07-2022
Het ‘coronapaspoort’ is bedoeld om het vrij verkeer van personen binnen de EU tijdens de coronapandemie te vergemakkelijken. De verlenging zorgt ervoor dat reizigers uit de EU en uit derde landen die op het systeem zijn aangesloten, hun coronapaspoort kunnen blijven gebruiken om binnen de EU te reizen in lidstaten waar die paspoorten vereist zijn.
Het verslag concludeert dat de manier waarop de Europese Commissie externe consultants inhuurt en inschakelt, niet ten volle garandeert dat de Commissie waar voor haar geld krijgt of dat haar belangen volledig worden beschermd. Het kader voor het gebruik van deze diensten vertoont volgens het verslag lacunes, hetgeen mogelijke risico's met zich meebrengt in verband met de concentratie van leveranciers, te grote afhankelijkheid en belangenconflicten die niet voldoende worden gemonitord. Ook wijst het rapport op tekortkomingen in de manier waarop het werk van consultants en de toegevoegde waarde ervan worden beoordeeld.
Nieuwsbericht | 07-07-2022
Het voorstel bevat een reeks concrete beleidsmaatregelen om voortijdig schoolverlaten en slechte prestaties op het gebied van basisvaardigheden (lezen, wiskunde en wetenschappen) van 15-jarigen aan te pakken. De maatregelen zijn gericht op de behoeften van lerenden, leerkrachten en opleiders, van scholen en onderwijsstelsels en omvatten monitoring, preventie, interventie en compensatie. De nadruk ligt vooral op preventie en vroegtijdige interventie. Het voorstel vraagt ook meer aandacht voor welzijn op school.
Nieuwsbericht | 06-07-2022
In de situatie dat de houder van een beroepstitel verzoekt om toegang tot een gereglementeerd beroep in de ontvangende lidstaat, maar niet voldoet aan de voorwaarden van de Beroepskwalificatierichtlijn, moet de autoriteit van die lidstaat zijn verzoek toetsen aan het EU-Werkingsverdrag. Indien die autoriteit concrete elementen aanvoert die doen vermoeden dat het diploma niet het niveau weergeeft van de kennis en de kwalificaties die kunnen worden geacht door de ontvanger ervan te zijn verworven, dan moet de autoriteit van afgifte van dat diploma de gegrondheid van die afgifte opnieuw onderzoeken. De autoriteit van de ontvangende lidstaat mag de gegrondheid van de afgifte van het diploma slechts ter discussie stellen wanneer de autoriteit van afgifte na onderzoek het diploma niet intrekt en uit de concrete omstandigheden blijkt dat het diploma niet waarheidsgetrouw is. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Finse rechter.
Het verslag wijst tien belangrijke actiegebieden aan met het doel om de synergiën en de consistentie tussen de klimaat- en digitale ambities van de Europese Unie te maximaliseren. Daarmee kan de sector overschrijdende veerkracht en open strategische autonomie van de EU worden versterkt en is de EU beter voorbereid op nieuwe mondiale uitdagingen tussen nu en 2050.
Als gevolg van de publicatie in het Publicatieblad van de EU kan de Verordening eind augustus in werking treden. De verordening beoogt EU-bedrijven meer kansen te bieden op het verkrijgen van toegang tot markten in derde landen. Wanneer de Europese Commissie een zogeheten IPI-maatregel neemt onder de EU-Verordening, moeten aanbestedende diensten hiermee rekening houden in lopende aanbestedingsprocedures.
Het EU-recht verzet zich tegen een nationale regeling die belet dat bij de sociale zekerheid aangesloten werknemers cumulatief twee uitkeringen wegens volledige arbeidsongeschiktheid ontvangen wanneer deze onder dezelfde socialezekerheidsregeling vallen, maar die cumulatie wel toelaat wanneer deze uitkeringen onder verschillende socialezekerheidsregelingen vallen. Een dergelijke nationale regeling kan vrouwelijke werknemers in het bijzonder benadelen ten opzichte van mannelijke werknemers. Met name in het geval een significant groter percentage mannelijke werknemers op wie de regeling van toepassing is kan worden vastgesteld dan het corresponderende percentage vrouwelijke werknemers dat voor cumulatie van deze uitkeringen in aanmerking zal komen, en zonder dat objectieve factoren die niets van doen hebben met discriminatie op grond van geslacht dit kunnen rechtvaardigen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Spaanse rechter.
Nieuwsbericht | 05-07-2022
Een minderjarige die op het grondgebied van een lidstaat verblijft, hoeft niet ongehuwd te zijn om als een „alleenstaande minderjarige” te kunnen worden beschouwd en om dus gebruik te kunnen maken van het recht op gezinshereniging met zijn bloedverwant in opgaande lijn. Een minderjarige vluchteling van wie het in het buitenland aangegane huwelijk door de lidstaat van ontvangst om redenen van openbare orde niet wordt erkend, kan worden beschouwd als een „alleenstaande minderjarige”. Dat is het advies van advocaat-generaal Szpunar aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van de Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 04-07-2022
De in 1999 door de brancheoverkoepelende organisaties gesloten raamovereenkomst inzake arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd verzet zich tegen een nationale regeling op grond waarvan er voor de consolidatie van de rang geen rekening wordt gehouden met de prestaties die een ambtenaar in vaste dienst, alvorens die status te verkrijgen, als ambtenaar in tijdelijke dienst heeft verricht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Spaanse rechter.
Met het politieke akkoord tussen het Europees Parlement en de Raad kan de vervolgstap naar definitieve goedkeuring van de CER-richtlijn en inwerkingtreding daarvan worden genomen. De regels van de nieuwe richtlijn zijn een essentieel onderdeel van de werkzaamheden van de Europese Unie om een Veiligheidsunie tot stand te brengen. Kritieke infrastructuur kan daarmee beter worden gewapend tegen een reeks fysieke en digitale bedreigingen, waaronder natuurrampen, terroristische aanslagen, insiderbedreigingen of sabotage, maar ook volksgezondheidscrises zoals de COVID-19-pandemie.
Nieuwsbericht | 01-07-2022
Het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben een politiek akkoord bereikt over het voorstel van de Commissie voor een verordening buitenlandse subsidies. Die verordening is een belangrijke aanvulling op het EU-instrumentarium om een gelijk speelveld voor alle ondernemingen die actief zijn op de EU-interne markt, te garanderen. Het nieuwe instrument moet ervoor zorgen dat subsidies die de concurrentie op de interne markt verstoren, geen plaats hebben in de EU.
Het zestiende jaarbericht van de Nederlandse procesvertegenwoordiging bij het Hof van Justitie van de Europese Unie geeft inzicht in de werkzaamheden van de Nederlandse procesvertegenwoordiging en de inbreng van de Nederlandse regering in zaken die in 2021 door de Europese hoven (het EU-Hof van Justitie, het EU-Gerecht en het EVA-Hof) zijn afgedaan.
De nieuwe wetgeving voor de opslag van gas beoogt de continuïteit van de gasvoorziening in de Europese Unie voor de komende en daaropvolgende winters te versterken. In het licht van de Russische dreiging om de aanvoer te verstoren, bepaalt de EU-gasopslagverordening dat de Europese gasreserves vóór de winter van 2022 moeten worden aangevuld en dat het beheer ervan tegen inmenging van buitenaf moet wordt beschermd.
Nieuwsbericht | 30-06-2022
De Raad heeft besloten om zeven nieuwe rechters bij het EU-Gerecht te benoemen, waaronder een Nederlandse rechter. Het gaat om de heer Steven Verschuur, die is benoemd voor een eerste termijn, welke ingaat op 1 september 2022 en doorloopt tot 31 augustus 2028.
De Europese Commissie heeft een zogenoemde oproep tot het indienen van bewijsmateriaal gepubliceerd waarin zij alle belanghebbende partijen uitnodigt om feedback te geven over de voorgestelde herziening van de de-minimisverordening.
Nieuwsbericht | 28-06-2022
De nota zet in op extra investeringen van Nederland in de komende jaren in de kracht van de combinatie van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking. Nederlandse bedrijven hebben veel kennis, kunde en ondernemingszin in huis. Het kabinet wil hen vaker stimuleren de sprong naar ontwikkelingslanden te wagen en Nederlandse bedrijven en kennis gerichter koppelen aan ontwikkelingsmiddelen. De nota geeft aan dat dit zowel goed is voor de betrokken landen als voor Nederland.
Naar aanleiding van het Didam arrest van de Hoge Raad over het bieden van gelijke kansen bij gronduitgifte, schetst de brief een beleidslijn die door overheidsinstanties die onroerende zaken verkopen kan worden aangehouden om meer transparantie en gelijkere kansen bij de verkoop van onroerende zaken te bewerkstelligen, hetgeen volgens het arrest noodzakelijk is. Een één-op-één selectie is niet langer zondermeer mogelijk. Ook geeft de brief aan dat ten gevolge van het arrest openbare selectie het uitgangspunt is, waarbij het overheidslichaam criteria moet opstellen aan de hand waarvan de koper wordt geselecteerd.
De Europese Commissie heeft een dialoog met de lidstaten opgezet over de gezamenlijke oprichting van een collaboratieve cloud voor cultureel erfgoed. Hiermee kunnen de Europese cultuurschatten beter worden beschermd.
Nieuwsbericht | 27-06-2022
Het partnerschap moet de sociale, economische en wetenschappelijke banden tussen de regio's aanvullen en verder versterken. Het beoogt de productiecapaciteit van Latijns-Amerika te vergroten, een billijke toegang tot hoogwaardige, doeltreffende, veilige en betaalbare gezondheidsproducten te bevorderen en de veerkracht van de gezondheidszorg in de regio te helpen versterken om endemische en opkomende ziekten aan te pakken. Ook wordt de capaciteit om niet-overdraagbare ziekten het hoofd te bieden uitgebreid.
Met het voorstel voor een Verordening inzake natuurherstel wil de Commissie tegen 2050 beschadigde ecosystemen herstellen en de natuur in heel Europa terugbrengen, van landbouwgrond en zeeën tot bossen en stedelijke omgevingen. Daarnaast stelt de Commissie voor om het gebruik en risico van chemische pesticiden tegen 2030 te halveren. De voorstellen volgen op de biodiversiteitsstrategie en de van boer tot bord-strategie, en beogen bij te dragen aan de veerkracht en continuïteit van de voedselvoorziening, zowel in de Europese Unie als in de rest van de wereld.
Het politieke akkoord tussen het Europees Parlement en de Raad over het voorstel voor een EU-Verordening moet gaan leiden tot een solide EU-gezondheidsbeveiligingskader dat de Europese Unie in staat zal stellen om toekomstige pandemieën of andere ernstige gezondheidsbedreigingen veel beter op te sporen, voor te bereiden en aan te pakken.
Toont 281 - 320 van 3.282 resultaten.