Het verslag over de grondrechten 2022 geeft onder meer een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen met betrekking tot het EU-Handvest van de grondrechten. Het themahoofdstuk gaat dit jaar over de impact van de Covid-19-pandemie op de sociale rechten van mensen. In het verslag doet het EU-Grondrechtenbureau meerdere aanbevelingen aan de lidstaten.
Nieuwsbericht | 13-06-2022
De Raadsaanbeveling bevat gemeenschappelijke normen voor de samenwerking tussen politiefunctionarissen die in een andere lidstaat optreden of aan gezamenlijke operaties deelnemen. De aanbeveling omvat onder meer een lijst van misdrijven waarvoor grensoverschrijdende achtervolging moet worden toegestaan.
De Raad en het Europees Parlement hebben een politiek akkoord bereikt over EU-regels die ervoor moeten zorgen dat er een beter evenwicht ontstaat tussen mannen en vrouwen binnen de top van het Europese bedrijfsleven. Daarnaast bereikten zij een politiek akkoord over EU-regels die ervoor moeten zorgen dat werknemers in de EU een billijk minimumloon ontvangen. Verder sloten de Raad en het Europees Parlement een akkoord over EU-regels die het mogelijk maken dat elektronische apparaten met dezelfde universele oplader kunnen worden opgeladen.
De Europese Commissie heeft een Nederlandse steunregeling ter waarde van 276 miljoen euro goedgekeurd. De steunregeling heeft tot doel om een netwerk van natuurgebieden tot stand te brengen en deze ook te verbinden met nabijgelegen landbouwgronden.
Een persoon kan niet de hoedanigheid van EU-burger en de daaraan verbonden rechten behouden wanneer hij na de terugtrekking van zijn staat van herkomst uit de EU niet langer de nationaliteit van een EU-lidstaat bezit. De autoriteiten en rechterlijke instanties van de lidstaten hoeven de gevolgen van het verlies van de status van EU-burger voor de betrokkenen niet individueel te onderzoeken in het licht van het evenredigheidsbeginsel. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Franse rechter.
Nieuwsbericht | 10-06-2022
Het Europees Parlement verzoekt om een herziening van de EU-Verdragen om uitvoering te kunnen geven aan de aanbevelingen in het eindverslag van de Conferentie over de toekomst van Europa. Het Parlement stelt onder andere voor om de stemprocedures binnen de Raad te hervormen en de bevoegdheden van de EU aan te passen. Daarnaast wil het Parlement het recht krijgen om wetgeving te initiëren, te wijzigen of in te trekken.
De loutere verlenging van de duur van de exploitatie van een stortplaats vormt geen ‘belangrijke wijziging’ van een exploitatievergunning. De exploitant van de stortplaats hoeft daarom geen nieuwe exploitatievergunning aan te vragen wanneer hij alleen voornemens is het storten van afvalstoffen te verlengen binnen de grenzen van de totale opslagcapaciteit waarvoor de eerdere vergunning is verleend. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een vraag van een Tsjechische rechter.
De Europese Commissie heeft voor 2023 een EU-jaarbegroting van 185,6 miljard euro voorgesteld, aangevuld met naar schatting 113,9 miljard euro aan subsidies in het kader van NextGenerationEU. De Commissie blijft prioriteit geven aan investeringen in vergroening en digitalisering. Op een later moment in 2022 zullen aanvullende voorstellen worden ingediend om de gevolgen van de oorlog in Oekraïne zowel extern als intern te financieren.
De steun voor de invoering van de euro is het grootst in Roemenië en Hongarije. Meer dan de helft van de respondenten is van mening dat de invoering van de euro positieve gevolgen zal hebben voor hun land. De Eurobarometer verschijnt ruim een week nadat de Europese Commissie met een voorstel kwam om Kroatië op 1 januari 2023 te laten toetreden tot de eurozone.
Het EU-Hof heeft de laatste jaren specifieke verplichtingen geïntroduceerd voor lidstaten die hun eigen onderdanen niet uitleveren aan derde landen. De verplichtingen moeten worden nageleefd wanneer die lidstaten een uitleveringsverzoek ontvangen van een derde land voor de vervolging van een EU-burger die een onderdaan is van een andere lidstaat en die gebruik heeft gemaakt van zijn recht van vrij verkeer. In de richtsnoeren is onder meer de jurisprudentie van het EU-Hof samengevat.
Nieuwsbericht | 09-06-2022
Een luchtvaartmaatschappij moet bij de nationale rechter een doeltreffende voorziening in rechte kunnen instellen tegen beslissingen van een exclusieve verlener van luchtverkeersdiensten die de rechten van die maatschappij aantasten. Daarnaast beschikt die maatschappij over de mogelijkheid om zich tegenover een exclusieve verlener van luchtverkeersdiensten, die overheidsbevoegdheden heeft, te beroepen op economische vrijheden, zoals de vrijheid van ondernemerschap en de vrijheid van dienstverrichting. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Belgische rechter.
De Europese Commissie en de belastingautoriteiten van de lidstaten hebben een nieuwe groep opgericht om hun inspanningen tegen gesanctioneerde Russische en Belarussische personen en bedrijven op te voeren. De groep zal onder meer de aanwezigheid van op de sanctielijst vermelde personen en entiteiten in belastingdossiers nagaan en de belastingcontroles of -onderzoeken betreffende dergelijke personen en entiteiten intensiveren.
De nieuwe datagovernanceverordening bevat de voorwaarden voor het hergebruik van bepaalde overheidsgegevens. Daarnaast voorziet de verordening in een aanmeldings- en toezichtskader voor het aanbieden van databemiddelingsdiensten. Verder bevat de verordening een kader voor de vrijwillige registratie van entiteiten die voor altruïstische doeleinden beschikbaar gestelde gegevens verzamelen en verwerken. De regels zijn van toepassing vanaf september 2023.
Nieuwsbericht | 08-06-2022
De voorwaarden voor toegang tot de functie van voorzitter van een werknemersorganisatie kunnen worden aangemerkt als ‘voorwaarden voor toegang’ in de zin van de richtlijn gelijke behandeling in arbeid en beroep. Een in de statuten van een werknemersorganisatie vastgestelde leeftijdsgrens om tot voorzitter van die organisatie te kunnen worden verkozen, valt daarom binnen de werkingssfeer van die richtlijn. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een vraag van een Deense rechter.
De herziening van de TEN-E-verordening heeft tot doel de grensoverschrijdende energie-infrastructuur te moderniseren en koolstofvrij te maken. Onder meer de steun voor nieuwe aardgas- en olieprojecten wordt stopgezet. Daarnaast komen er verplichte duurzaamheidscriteria voor alle projecten.
Op 1 juni 2022 heeft de Deense bevolking in een referendum gestemd over deelname van Denemarken aan Europese defensiesamenwerking. Een meerderheid van de Denen heeft voor deelname gestemd. Na afronding van de interne besluitvorming zal Denemarken aan de andere lidstaten moeten mededelen dat zij niet langer een beroep wil doen op haar opt-out in het kader van het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid van de EU. Denemarken kan dan deelnemen aan acties en besluiten van de EU op het gebied van defensiesamenwerking.
De Mededeling toont dat de inspanningen voor de instandhouding van visbestanden hun vruchten afwerpen en dat de EU er met haar beleid in slaagt overbevissing in de Europese wateren te beperken. Wel blijven meer inspanningen nodig om de mariene hulpbronnen te beschermen. De EU zou haar hoge ambities in dat verband binnen de eigen grenzen moeten handhaven en hetzelfde niveau nastreven in haar samenwerking met Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en andere kuststaten.
Nieuwsbericht | 03-06-2022
De Raad kan met eenparigheid van stemmen een Commissievoorstel wijzigen. Een Commissievoorstel dat betrekking heeft op de toetreding van de EU tot een internationale overeenkomst mag niet zodanig door de Raad worden gewijzigd dat ook wordt voorzien in het verlenen van een machtiging aan alle lidstaten om naast de EU toe te treden tot deze overeenkomst. Een dergelijke machtiging maakt een belangrijke uitzondering op de regel van constitutionele aard dat de lidstaten niet mogen optreden op een terrein dat tot de exclusieve bevoegdheid van de EU behoort. Een dergelijke machtiging vergt daarom een afzonderlijk voorstel van de Europese Commissie. Dat is het advies van advocaat-generaal Szpunar naar aanleiding van het door de Commissie ingestelde beroep tot nietigverklaring.
Het recht om te worden gehoord moet worden geëerbiedigd in elke procedure die kan leiden tot de vaststelling van een voor de betrokkene nadelige maatregel. De verlenging van sancties vormt een dergelijke nadelige maatregel. De verlenging van sancties hoeft echter niet vooraf te gaan door een formeel verhoor. Er zijn namelijk ook andere manieren om ervoor te zorgen dat de betrokkene zijn recht om te worden gehoord op een nuttige en doeltreffende wijze kan uitoefenen. Dat is het antwoord van het EU-Hof naar aanleiding van een hogere voorziening tegen een arrest van het EU-Gerecht.
Nieuwsbericht | 01-06-2022
Het e-Codex-systeem faciliteert de elektronische communicatie tussen burgers en rechtbanken en tussen instanties van de lidstaten in bepaalde grensoverschrijdende civiel- en strafrechtelijke procedures. Het systeem wordt momenteel beheerd door een consortium van lidstaten en andere organisaties. Een nieuwe EU-verordening voorziet in een passend rechtskader voor het e-Codex-systeem, waarbij het operationeel beheer van dat systeem wordt toevertrouwd aan een EU-agentschap.
Het EU-scorebord voor justitie 2022 is de tiende editie van het jaarlijkse overzicht met vergelijkende gegevens over de efficiëntie, kwaliteit en onafhankelijkheid van de rechtsstelsels in de EU-lidstaten. Het scorebord bevat dit jaar voor het eerst ook gegevens over de gevolgen van de COVID-19-pandemie voor de efficiëntie van de rechtsstelsels en over de toegankelijkheid van justitie voor personen met een handicap.
Per eind mei zijn nieuwe regels van toepassing op medische hulpmiddelen voor in-vitrodiagnostiek (IVDR), zoals hiv-tests, zwangerschapstests of COVID-19-tests. Die nieuwe regels, die zijn vastgelegd in een EU-Verordening, beogen de volksgezondheid en de veiligheid van patiënten met betrekking tot dergelijke hulpmiddelen beter te beschermen en de EU-wetgeving in overeenstemming brengen met de technologische en wetenschappelijke vooruitgang. Via afstemming van de eisen voor markttoegang in de verschillende EU-lidstaten kan een eerlijke markttoegang voor fabrikanten worden gewaarborgd.
Nieuwsbericht | 31-05-2022
De taskforce Energieplatform moet bijdragen aan de energiezekerheid en -onafhankelijkheid van Europa. De taskforce zal werken aan bundeling van vraag, coördinatie van capaciteit en onderhandelingen over energievoorziening. Ook zal de taskforce steun verlenen aan regionale taskforces van lidstaten en buurlanden en contacten met internationale partners beheren.
EU-lidstaten kunnen steun ontvangen uit de zogenoemde herstel- en veerkrachtfaciliteit op basis van hun nationale herstel- en veerkrachtplannen. Recent heeft de Commissie een voorstel gepresenteerd dat ervoor moet zorgen dat de bestaande herstel- en veerkrachtplannen beter worden afgestemd op de REPowerEU-doelstellingen om energie te besparen, de energievoorziening te diversifiëren en de transitie van de EU naar schone energie te versnellen. In de nieuwe richtsnoeren zet de Commissie concreet uiteen hoe de plannen kunnen worden afgestemd op de REPowerEU-doelstellingen.
Een nieuwe EU-verordening breidt het mandaat van Eurojust uit in het licht van de situatie in Oekraïne. Door de aanhoudende militaire agressie is het moeilijk om bewijsmateriaal over oorlogsmisdaden op te slaan en te bewaren in Oekraïne. De nieuwe regels voorzien in de oprichting van een opslagplaats voor bewijsmateriaal op EU-niveau. Vanuit die opslagplaats kan bewijsmateriaal worden geanalyseerd en uitgewisseld met andere internationale en nationale autoriteiten.
De EU-richtlijn betreffende uitzendarbeid verzet zich tegen een nationale regeling op grond waarvan de vergoeding voor niet-opgenomen jaarlijkse vakantiedagen met behoud van loon – en de overeenkomstige vakantietoeslag – waarop uitzendkrachten recht hebben bij de beëindiging van hun arbeidsverhouding met een inlenende onderneming, lager is dan de vergoeding waarop die uitzendkrachten in dezelfde situatie en om dezelfde reden recht zouden hebben indien zij rechtstreeks door die inlenende onderneming in dienst waren genomen om er gedurende dezelfde periode dezelfde functie uit te oefenen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Portugese rechter.
Nieuwsbericht | 30-05-2022
Het bureau voor de statistiek van de Europese Unie concludeert dat de EU de afgelopen vijf jaar voor de meeste SDG-doelstellingen vooruitgang heeft geboekt, overeenkomstig de prioriteiten van de Europese Commissie op belangrijke beleidsterreinen zoals de Europese Green Deal, de digitale strategie en het actieplan voor de Europese pijler van sociale rechten. Bij het bereiken van sommige doelstellingen is sneller vooruitgang geboekt dan bij andere. Bij enkele specifieke duurzame ontwikkelingsdoelstellingen was er achteruitgang.
Met de financiering wil de Europese Commissie defensie-innovatie stimuleren en gemeenschappelijke defensieprojecten ontwikkelen. Er wordt gezocht naar manieren om binnen de EU samen beter te investeren in strategische defensievermogens.
De Europese Commissie heeft voor het eerst een verslag over de staat van Schengen uitgebracht. In het onlangs verschenen verslag van 2022 wordt een overzicht van de geboekte voortuitgang op het gebied van het Schengenakkoord en de Schengenstrategie gegeven en worden prioriteiten voor het komende jaar vastgesteld.
De Europese Commissie wil onder meer bestaande EU-vervoerswetgeving geschikt maken voor crisissituaties. Daarnaast is de Commissie voornemens om passagiers te beschermen tegen het risico van een liquiditeitscrisis of de insolventie van vervoerders. Ook zal de Commissie de crisisparaatheid blijven bevorderen in alle relevante internationale fora en organisaties.
De nieuwe regels zullen de bevoegde autoriteiten beter in staat stellen om vermogensbestandsdelen te identificeren, te bevriezen en te beheren. Daarnaast worden de confiscatiemogelijkheden versterkt en uitgebreid. Verder moeten de nieuwe regels zorgen voor een verbeterde samenwerking tussen alle autoriteiten die betrokken zijn bij de ontneming van vermogensbestandsdelen.
Nieuwsbericht | 26-05-2022
De bemanning van een vliegtuig moet worden geacht hun werkzaamheden te verrichten vanuit de lidstaat waar zij hun thuisbasis hebben. Het gaat in de regel om de locatie waar het personeel een dienstperiode of een reeks dienstperioden aanvangt en beëindigt. Een voor de bemanning bestemde ruimte op de luchthaven (crewroom) kan als thuisbasis worden beschouwd indien de betrokken werknemers daar hun dag aanvangen en beëindigen en die werknemers op minder dan een uur daar vandaan moeten wonen. De werknemers vallen onder de socialezekerheidswetgeving van de lidstaat waarin die thuisbasis is gelegen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Italiaanse rechter.
De EU-wetgever is ten aanzien van EU-misdrijven bevoegd om maatregelen vast te stellen op het gebied van de strafbaarstelling van bepaalde feiten en de sanctionering daarvan. De Raad kan die lijst van EU-misdrijven met instemming van het Europees Parlement uitbreiden. De Europese Commissie heeft een voorstel gepresenteerd voor een Raadsbesluit op basis waarvan de lijst van EU-misdrijven wordt uitgebreid tot schendingen van EU-sancties.
Het EU-Werkingsverdrag en de richtlijn over gelijke kansen en gelijke behandeling van mannen in vrouwen in arbeid en beroep verzetten zich niet tegen een nationale regeling die voorziet in een jaarlijkse degressieve aanpassing van het bedrag van de ouderdomspensioenen van nationale ambtenaren op basis van de hoogte van dat bedrag, met volledige uitsluiting van de aanpassing boven een bepaald pensioenbedrag. Een dergelijke regeling is niet indirect discriminerend, ook niet indien die een aanzienlijk groter aantal mannelijke dan vrouwelijke begunstigden treft. Wel is nodig dat die regeling op coherente en stelselmatige wijze beoogt de duurzame financiering van de ouderdomspensioenen te verzekeren en het verschil tussen de niveaus van de door de staat betaalde pensioenen te verkleinen, zonder verder te gaan dan hetgeen noodzakelijk is om die doelstellingen te bereiken. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Oostenrijkse rechter.
Nieuwsbericht | 25-05-2022
Lidstaten, werknemers en werkgevers in het Raadgevend Comité voor veiligheid en gezondheid op de arbeidsplaats (ACSH) van de EU zijn het eens geworden dat COVID-19 moet worden erkend als beroepsziekte in de gezondheidszorg, de maatschappelijke dienstverlening en de thuiszorg en in sectoren waar de werkzaamheden met een bewezen besmettingsrisico toenemen in een pandemie. Ook hebben zij afgesproken dat de EU-lijst van beroepsziekten zal worden bijgewerkt.
De Commissie is van mening dat Estland, Hongarije, Malta en Nederland de EU-regels betreffende de strafrechtelijke bestrijding van fraude die de financiële belangen van de Unie schaadt, onjuist omzetten.
De Mededeling beoogt verdere maatregelen en acties ter versterking van de Europese technologische en industriële defensiebasis en om lidstaten te helpen om samen beter te investeren in defensie. Ook maakt de mededeling bestaande lacunes in defensie-investeringen inzichtelijk en stelt deze maatregelen voor om deze op te vangen.
Nieuwsbericht | 24-05-2022
Na maanden van uitzonderlijk hoge energieprijzen heeft de Commissie een reeks aanvullende kortetermijnmaatregelen gepresenteerd om de hoge energieprijzen tegen te gaan en mogelijke verstoringen van de energievoorziening vanuit Rusland aan te pakken. Ook doet de Commissie een aantal voorstellen ter optimalisering van de structuur van de elektriciteitsmarkt en om de markt klaar te maken voor de afbouw van fossiele brandstoffen en beter bestand te maken tegen prijsschokken, terwijl tegelijk de consument wordt beschermd en betaalbare elektriciteit wordt geleverd.
Nieuwsbericht | 20-05-2022
De gewone verblijfplaats van een kind komt overeen met de plaats waar zich het gewone centrum van zijn leven bevindt, rekening houdend met zijn sociale en gezinsmilieu. Het ongeoorloofd vasthouden van een kind op het grondgebied van een (lid)staat voorkomt niet dat het kind zijn gewone verblijfplaats in die staat kan verkrijgen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Poolse rechter.
Nieuwsbericht | 19-05-2022
De aanbestedingsrichtlijn verzet zich tegen een nationale regeling op grond waarvan de uitvoering van een overheidsopdracht, die oorspronkelijk zonder oproep tot indiening van offertes is gegund aan een inhouse-entiteit en waarop de aanbestedende dienst gezamenlijk met andere diensten toezicht uitoefende zoals op zijn eigen diensten, automatisch wordt voortgezet door de marktdeelnemer die deze entiteit heeft verworven aan het einde van een aanbestedingsprocedure, wanneer die aanbestedende dienst geen dergelijk toezicht uitoefent op die marktdeelnemer en niet deelneemt aan het kapitaal ervan. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 18-05-2022
Toont 321 - 360 van 3.267 resultaten.