Inloggen Account aanvragen
Het EU-Mensenrechtensanctieregime voorziet in gerichte sancties tegen personen en entiteiten die wereldwijd ernstige schendingen van de mensenrechten hebben begaan. Met de vaststelling van het EU-Mensenrechtensanctieregime onderstreept de EU het belang van de bescherming van de mensenrechten in het externe optreden van de EU.
Nieuwsbericht | 09-12-2020
De vaststelling van verergerde fundamentele gebreken in het Poolse rechtssysteem is onvoldoende grond voor een rechter om de tenuitvoerlegging van alle uitgevaardigde EAB’s uit Polen te weigeren. De uitvoerende rechterlijke autoriteit blijft verplicht om te onderzoeken of er een reëel gevaar bestaat dat de rechten van de opgeëiste persoon in het individuele geval worden geschonden. Dat is het advies van A-G Campos Sánchez-Bordona aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van de Rechtbank Amsterdam.
Nieuwsbericht | 08-12-2020
Een dienst die erin bestaat dat taxigebruikers door middel van een elektronische applicatie rechtstreeks in contact worden gebracht met taxichauffeurs vormt een dienst van de informatiemaatschappij in de zin van de richtlijn inzake elektronische handel. Deze dienst maakt geen integrerend deel uit van een dienstenpakket waarvan het hoofdelement een vervoersdienst is, waardoor de betreffende dienst niet als vervoersdienst kan worden aangemerkt. Eventuele vergunningsstelsels mogen op een dienst van de informatiemaatschappij alleen onder beperkte voorwaarden worden toegepast. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Roemeense rechter.
Nieuwsbericht | 07-12-2020
De Europese Commissie heeft een nieuw pakket aan maatregelen goedgekeurd die zien op de versnelling van de digitalisering van het justitieel systeem in de EU. Ook moet het digitaliseringspakket bijdragen aan het bevorderen van opleidingen van rechtsbeoefenaars.
Ivo van der Steen, oprichter van en drijvende kracht achter het ECER, neemt komende week – twintig jaar na de oprichting van het ECER – afscheid om van een welverdiend pensioen te gaan genieten. Ter gelegenheid hiervan blikt Ivo, samen met zijn opvolgster Ann-Marie Kühler, terug op zijn ervaringen als hoofd van het ECER en de spraakmakende momenten uit de (interdepartementale) wereld van het Europees recht. En samen kijken zij vanuit het ECER vooruit naar enkele belangwekkende Europeesrechtelijke ontwikkelingen.
Nieuwsbericht | 03-12-2020
De EU-detacheringsrichtlijn is van toepassing op werknemers in het internationale wegvervoer. Of een CAO algemeen verbindend is verklaard in de zin van de EU-detacheringsrichtlijn moet aan de hand van het nationale recht worden bepaald. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Hoge Raad.
Voor steunmaatregelen die door een lidstaat aan een onderneming zijn verleend ten behoeve van diensten van algemeen economisch belang en die al tot uitvoering worden gebracht voordat de Europese Commissie definitief vaststelt dat het verenigbare steun betreft ex artikel 106, lid 2 van het EU-Werkingsverdrag, dient een onrechtmatigheidsrente door de nationale rechter in rekening te worden gebracht bij de begunstigde. Dat dient te geschieden over de periode dat de onrechtmatigheid van de steunmaatregel ingevolge de niet verrichte maar wel verplichte aanmelding conform artikel 108 lid 3 EU-Werkingsverdrag heeft geduurd. Dat is het oordeel van het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Deense rechter.
Nieuwsbericht | 02-12-2020
Een lidstaat die wegens een bezwaar van een andere lidstaat weigert om een Schengenvisum te verlenen moet in de weigeringsbeslissing aangeven welke lidstaat bezwaar heeft gemaakt. Ook moet de visumweigerende lidstaat de specifieke weigeringsgrond vermelden waarop dit bezwaar is gebaseerd en - waar dit kan - een korte weergave van de redenen voor het bezwaar. De rechter van de visumweigerende lidstaat kan het bezwaar van een andere lidstaat niet inhoudelijk toetsen. Die inhoudelijke toetsing hoort thuis bij de rechter van de bezwaarmakende lidstaat. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Nederlandse rechter.
Nieuwsbericht | 01-12-2020
Een Nederlandse officier van justitie is niet bevoegd om als uitvoerende rechterlijke autoriteit op te treden in het kader van de uitvoering van een Europees aanhoudingsbevel, omdat hij individuele instructies kan ontvangen van de Nederlandse minister van Justitie. Hierdoor heeft de officier van justitie niet voldoende onafhankelijkheid van de uitvoerende macht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 26-11-2020
Een rechtsvordering van een onderneming uit Duitsland bij de Duitse rechter gericht tegen een onderneming in Nederland, en die is gebaseerd op de wettelijke verplichting om bij de uitvoering van de tussen deze ondernemingen gesloten overeenkomst geen misbruik te maken van een machtspositie in de zin van het Duitse mededingingsrecht, heeft betrekking op een verbintenis uit onrechtmatige daad in de zin van Brussel I-bis verordening. Dientengevolge valt deze onder een bijzondere bevoegdheidstoets van de nationale rechter die een dergelijke vordering ter beoordeling voorgelegd krijgt. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Duitse rechter.
Toont 31 - 40 van 2.392 resultaten.